Українські біженці залишилися бездомними після зміни правил надання притулку в Угорщині

Українським біженцям загрожує виселення з угорського житла, що може порушувати законодавство ЄС.

Постанова уряду Угорщини про внесення змін до правил підтримки біженців, які тікають від війни в Україні, означає, що тисячам людей загрожує вигнання з термінового житла – і виселення вже почалося, за словами правозахисників, повідомляє MigNews з посиланням на джерело Ewronews.

Згідно з указом, виданим у червні, станом на сьогодні (22 серпня) лише біженці з частин України, які, як вважають, постраждали від конфлікту, тепер мають право на безкоштовне житло від угорської держави. Зараз у списку 13 областей, жодна з них не знаходиться на крайньому заході країни.

Через це кілька тисяч громадян України, зокрема із західної Закарпатської області, яка межує з Угорщиною і де широко розмовляють угорською мовою, стикаються з перспективою бути вигнаними з місця проживання – або не маючи засобів повернутися додому, або не бажаючи цього робити через війну.

За даними Верховного комісаріату ООН у справах біженців, наприкінці минулого місяця в Угорщині було зареєстровано трохи більше 46 000 українських біженців для отримання тимчасового захисту. Цей статус надається їм відповідно до європейського законодавства, яке було введено в дію невдовзі після вторгнення 24 лютого 2022 року, яке дає їм право на проживання в країні-члені ЄС.

Більшість переміщених осіб або оплачує власне житло, або проживає у друзів, родини чи волонтерів, але Угорський Гельсінський комітет, правозахисна група, вважає, що близько 4000 осіб, які не мають достатніх коштів, перебувають у фінансованому державою житлі, з яких аж 3000 більше не мають права.

Виселення вже почалося, сказав голова групи адвокатів Андраш Ледерер, розмовляючи з Euronews по телефону з міста Коч, приблизно за 70 км на захід від столиці Будапешта. Близько 120 біженців, дві третини з яких діти, були вигнані сьогодні вранці зі свого тимчасового житла в селі.

Ці люди просто стоять, їм нікуди подітися. Угорський Гельсінський комітет вважає дії уряду Угорщини незаконними відповідно до законодавства ЄС.

 Ми подали офіційну скаргу до Комісії в липні після введення цих змін. Особи, яким надано тимчасовий захист, згідно із законодавством ЄС, повинні бути забезпечені житлом від держави.

Також він додав, що на сьогоднішній день відповіді не було отримано.

Постанова уряду Угорщини особливо вплинула на ромських біженців, повідомляє угорський незалежний новинний сайт telex.hu, який вчора повідомив, що ця часто маргіналізована етнічна група становить більшість біженців із Закарпаття, які залишилися в Угорщині.

Через два тижні після того, як російські війська перетнули український кордон 24 лютого 2022 року, Рада ЄС активувала Директиву про тимчасовий захист 2001 року, яка надає біженцям із постраждалої території – у цьому випадку «України» – право на проживання, відкриваючи доступ на такі послуги, як охорона здоров’я та освіта для дітей.

Зробивши це кілька разів, виконавча влада ЄС запропонувала продовжити тимчасовий захист для українських біженців у червні – причому витрати в основному покриваються наявними бюджетними коштами ЄС – на наступний рік до 4 березня 2026 року, цей крок був схвалений більшістю членів ЄС. заявляє 25 червня.

Жан-Ніколя Бьоз, представник УВКБ ООН в ЄС, Бельгії, Ірландії, Люксембурзі та Нідерландах, тоді привітав цей крок, заявивши, що він забезпечує «більшу впевненість для біженців з України», надаючи їм продовження проживання.

Бойзе сказав:

Незважаючи на тимчасовий характер, цей захист гарантує більш ніж 4,2 мільйонам біженців з України проживання, доступ до державних послуг і ринку праці приймаючих країн ще на один рік.

Згідно з пропозицією Комісії, на даний момент схемою охоплено 4,19 мільйона переміщених осіб у всьому ЄС, з них понад 1,2 мільйона в Німеччині, майже 1 мільйон у Польщі та 400 000 у Чехії, що значно менше, ніж в Угорщині, і, ймовірно, їх буде більше.

Раніше повідомлялось, що Німеччина планує переглянути соціальну допомогу для безробітних українців.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.