Site icon Медіа Інформаційний Гід

Трамп на шляху до перемоги. Які виклики чекають на економіку Європи?

Ймовірність перемоги Трампа зростає. Що це може означати для економіки Європи

Ймовірність перемоги Трампа зростає. Що це може означати для економіки Європи. Джерело: CNN

У зв’язку з тим, що протягом останніх тижнів ринки збільшували свої ставки на те, що Дональд Трамп переможе на президентських виборах, економісти Goldman Sachs кажуть, що новий термін колишнього лідера США може мати «глибокі наслідки» для економіки єврозони, пише MigNews з посиланням на джерело CNBC.

Базові оцінки вказують на значне зростання ВВП (валового внутрішнього продукту) приблизно на 1% зі скромним зростанням інфляції на 0,1 пункту (відсоткового пункту). Таким чином, переобрання Трампа створить значний ризик зниження конструктивного прогнозу зростання єврозони.

Вони пояснили, що невизначеність торговельної політики, додатковий тиск на оборону та безпеку, а також побічні ефекти внутрішньої політики США щодо, наприклад, податків, можуть вплинути на Європу.

В суботу Трампа зачепила куля під час спроби вбивства на мітингу в Пенсільванії. В результаті стрілянини один учасник і стрілець загинули, а ще двоє відвідувачів все ще перебувають у важкому, але стабільному стані. Деякі аналітики припускають, що ці події можуть збільшити шанси Трампа повернути Білий дім на виборах у США пізніше цього року, і певні активи вже підвищилися в понеділок.

Ще до суботи ймовірність другого президентства Трампа зросла після поганої роботи президента Джо Байдена під час президентських дебатів кілька тижнів тому. Goldman Sachs заявив у своїй примітці в п’ятницю, що ринки ставок призначали ймовірність перемоги Трампа приблизно в 60% у листопаді, а за деякими повідомленнями на вихідних ця цифра знову зросла.

Торгова напруженість

Торговельна політика Трампа та невизначеність навколо неї можуть бути одним із факторів, що впливає на економіку Європи, як це було під час його останнього президентства, вважають аналітики.

Торгова напруженість між адміністрацією США та Європейським Союзом зросла під час останнього терміну Трампа. 
Мита на європейську сталь і алюміній були введені США, що призвело до того, що ЄС протидіяв митам на американські товари. Місяцями тривали занепокоєння щодо того, чи підвищаться мита в інших секторах, як-от автомобільний, що підірвало настрої ринку.

Така невизначеність історично має значний постійний вплив на економічну активність у єврозоні, вважають економісти. За їх оцінками, у 2018 і 2019 роках невизначеність щодо торговельної політики скоротила промислове виробництво в єврозоні приблизно на 2%.

Очікується, що деякі країни, такі як Німеччина, постраждають сильніше, оскільки вони більше покладаються на промислове виробництво, за словами Штена та Моберлі.

Тиск з боку оборони та безпеки

Також очікується, що Трамп зменшить або повністю скоротить допомогу США Україні та припускається, що він не допомагатиме країнам військового альянсу НАТО, які не відповідають вимогам щодо 2% витрат на оборону.

За словами Goldman Sachs, виконання вимоги щодо 2% і потенційне компенсування принаймні частини фінансової підтримки США для України може вплинути на економіку Європи.

Геополітична невизначеність і ризики також можуть виникнути в результаті оборонної політики Трампа щодо Європи та його позиції щодо НАТО, особливо якщо це викликає питання про те, наскільки США віддані військовому альянсу.

Дізнайтесь, чому Ілон Маск підтримує Трампа, а не Байдена.

Вийти з мобільної версії сайту