Чим шкідлива сидяча праця для здоров’я: 7 ризиків, про які потрібно знати

За даними ВООЗ, сидячий спосіб життя є однією з основних причин смерті та інвалідності у світі.

Збільшення кількості людей, які ведуть малорухливий спосіб життя, завдає величезної шкоди нашому здоров’ю. За оцінками експертів, гіподинамія призводить до двох мільйонів смертей на рік і входить до десятки основних причин смерті та інвалідності у світі. Але чим саме шкідлива сидяча праця і спосіб життя для здоров’я?

MigNews розповість про сім найбільших ризиків для здоров’я, пов’язаних із сидінням протягом усього дня, і про те, що ви можете зробити, щоб запобігти цим наслідкам.

Чим шкідлива сидяча праця для здоров’я: збільшення ваги

Сидяча робота протягом усього дня може призвести до низки проблем зі здоров’ям. Багато з них найчастіше виникають у людей з надмірною вагою або ожирінням. «Сидіння протягом тривалого часу може призвести до набору ваги. Адже воно уповільнює метаболізм і знижує кількість спалюваних калорій», – пояснює терапевт Брендон Чекай.

Біль у спині

Сидіння протягом усього дня може призвести до навантаження на хребет, шию, руки та ноги. Тож у багатьох людей згодом розвиваються хронічні болі. «Сидіння протягом тривалого часу може призвести до порушення постави та болю в спині, особливо якщо ви сидите не на ергономічному стільці або сутулитеся», – попереджає Чекай.

Хірург-ортопед Метью Чонг пояснює, чому так відбувається. «Коротше кажучи, хребет був розроблений для розтягування. Коли хребет витягнутий, організм може ефективно доставляти кисень, кров і поживні речовини до навколишніх м’язів, хребців і дисків», – розповідає він.

Чонг додає, що, коли ви довго сидите на дивані, ліжку або іншій м’якій поверхні, хребці хребта стискаються. «Більшість людей просто сутуляться, коли сидять. Особливо тому, що багатьом із нас не вистачає сили волі, щоб підтримувати хребет у більш ергономічно здоровому положенні», – каже він.

Хороша новина? Перерви між тривалими періодами сидіння можуть значно поліпшити здоров’я опорно-рухового апарату та комфорт. Експерти рекомендують вставати, розминатися і ходити кожні півгодини хоча б хвилину або дві.

  • Регулярний рух і розтяжка протягом дня допоможуть зберегти ваші суглоби, зв’язки, м’язи та сухожилля вільними. Це, своєю чергою, допоможе вам почуватися комфортніше, розслаблено і продуктивніше.

Чим шкідлива сидяча праця для здоров’я: хвороба серця

Чим шкідлива сидяча праця для здоров'я: 7 ризиків, про які потрібно знати
Якщо людина весь час сидить, у неї підвищується кров’яний тиск і накопичується жир. Усе це не може не вплинути на стан серця, Джерело: pexels.com

Дослідження показують, що якщо ви сидите цілий день, то ризик серцево-судинних захворювань підвищується. Причому навіть якщо ви займаєтеся спортом. Однак дослідження 2016 року, опубліковане в журналі JAMA Cardiology, показало, що для цього потрібно сидіти дуже довго. Випробовувані, які сиділи по 10 і більше годин на день, зіткнулися зі збільшенням частоти серцево-судинних захворювань. У той час як у тих, хто сидів менше, такого збільшення не спостерігалося.

Чекай пояснює, що це може бути пов’язано з тим, що тривале сидіння може призвести до підвищення рівня холестерину і тригліцеридів у крові. Зайва вага або ожиріння, які більш вірогідні за малорухливого способу життя, також можуть призвести до підвищення кров’яного тиску, скупчення жиру в артеріях та інших факторів ризику серцево-судинних захворювань.

Думаєте, що гаджети викликають пухлину мозку? Багато хто вірить у це. Давайте ж поставимо всі крапки над i.

Діабет

Чекай каже, що тривале перебування в сидячому положенні також може призвести до підвищення захворюваності на діабет. «Занадто довге сидіння може збільшити ризик розвитку діабету 2-го типу, оскільки це може призвести до резистентності до інсуліну».

Згідно з Американською діабетичною асоціацією (ADA), ви можете компенсувати цей підвищений ризик, періодично рухаючись протягом дня. «Стандарти медичної допомоги при діабеті рекомендують усім переривати сидячий спосіб життя короткочасною активністю кожні 30 хвилин».

Вони зазначають, що міні-тренування можуть бути особливо корисними для людей з діабетом 2 типу. В одному з досліджень було виявлено, що трихвилинний рух кожні півгодини покращує рівень глюкози в крові в дорослих людей з діабетом 2 типу.

Чим шкідлива сидяча праця для здоров’я: тривога і депресія

Сидяча робота протягом усього дня може негативно позначитися і на вашому психічному здоров’ї. Чекай каже, що ті, хто веде сидячий спосіб життя, схильні відчувати підвищений рівень стресу, тривоги і депресії, зокрема.

У дослідженні 2020 року, опублікованому в Journal of Environmental Research and Public Health, вивчали, як рівень депресії збігається зі збільшенням кількості сидячих місць під час карантину COVID-19. Дослідження показало, що учасники дослідження знизили свою фізичну активність у середньому на 32%. Вони повідомили, що в цей час вони почувалися більш пригніченими, тривожними та самотніми.

Подальше дослідження, проведене 2021 року під керівництвом того самого дослідника й опубліковане в журналі Frontiers in Psychiatry, засвідчило, що психічне здоров’я поліпшувалося в міру збільшення фізичної активності та зниження сидячої роботи. «Люди пристосовувалися до життя в умовах пандемії. Але у людей, чий час сидіння залишався високим, симптоми депресії в середньому не відновлювалися так само, як у всіх інших». Про це повідомив Джейкоб Мейєр, провідний автор дослідження, у пресрелізі.

Проблеми з простатою

Є ще один, менш відомий наслідок сидіння протягом дня. І це – підвищений ризик простатиту, або запалення простати. Багато людей знають, що сидячий спосіб життя може призвести до ожиріння, яке може серйозно вплинути на здоров’я серця і хребта, наприклад. Але ви можете здивуватися, дізнавшись про те, як багато сидіння може нашкодити вашим урологічним органам.

У чоловіків тривале перебування в сидячому положенні може завдати шкоди мошонці та передміхуровій залозі. Сидяча робота чинить значний тиск на репродуктивні органи чоловіка, що, своєю чергою, може призвести до їх подразнення. Це порочне коло, але воно не має бути таким.

Чим шкідлива сидяча праця для здоров’я: порушений кровообіг

Інструкторка з тай-чи Мішель Грінвелл каже, що сидіння протягом усього дня також може порушити кровообіг. Вона пояснює, що, зокрема, зігнуті коліна під час сидіння на стільці можуть ускладнити нормальну циркуляцію крові. «Найбільша проблема поганого кровообігу полягає в тому, що ваші клітини не отримують стільки кисню, скільки їм потрібно. Коли клітини не отримують необхідного їм кисню, вони не можуть нормально функціонувати».

Хороші новини? Як і у випадку з іншими симптомами тривалого сидіння, ваш кровообіг покращиться, якщо ви регулярно робитимете перерви в русі протягом дня. Якщо ви вставатимете і ходитимете або робитимете розтяжку хоча б кожні півгодини, то зможете уникнути найсерйозніших ризиків для здоров’я, пов’язаних із тривалим сидінням.

Раніше ми також ділилися попередженням про те, чому соцмережі так згубно впливають на підлітків.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.