Як запобігти порушенням зору та захворюванням очей

Око – найважливіший орган зорової системи, який складається з двох частин: очного яблука та зорового нерва.

Щоб створити зображення, промені світла перетинають прозору мембрану рогівки, потім кришталик, який допомагає нам перейти від ближнього зору до далекого. І, нарешті, зображення формується на сітківці високоваскуляризованої нервової тканини, яка передає зображення в мозок через зоровий нерв.

Для профілактики захворювань зору важливо регулярно відвідувати офтальмолога. Клініка Oculus пропонує високий рівень кваліфікації лікарів, новітнє обладнання та індивідуальний підхід. Записатись на прийом до окуліста у Львові https://oculus.lviv.ua/areas/ophthalmology/ можна за посиланням на сторінку клініки.

Різні порушення рефракції чи аметропія

Найбільш поширеними та відомими є порушення рефракції (близорукість, астигматизм, гіперметропія). Вони виникають у результаті аномалій в оптичній системі: надто довгі чи короткі очі, неправильна форма рогівки, наприклад, у вигляді конуса і т.д.

  • Міопія (короткозорість) – це стан, викликаний надмірною відстанню між рогівкою і сітківкою. Тому сприймане зображення формується перед сітківкою. Поблизу зір ідеальний, але віддалені предмети здаються розмитими. Це виправляється шляхом носіння окулярів або контактних лінз із увігнутими лінзами. З їх допомогою зображення відсувається до задньої частини сітківки, що дозволяє досягти чіткого зору.
  • Гіперметропія (дальнозоркість). І навпаки, гіперметропія – це стан, викликаний занадто коротким оком, що призводить до розмитого зору поблизу і, як правило, правильного зору в далечінь. На відміну від короткозорості, цей стан може бути виправлений та компенсований оком. Однак ці зусилля призводять до втоми та головного болю, особливо наприкінці дня. На відміну від короткозорості, гіперметропія коригується опуклими лінзами.
  • Пресбіопія – це стан, спричинений природним старінням ока. З роками кришталик втрачає свою еластичність, і око важко формує чітке зображення в залежності від відстані. Корекція полягає у носінні мультифокальних лінз, відомих як прогресивні лінзи, для створення чіткого зору незалежно від відстані. Пресбіопія часто зустрічається у людей старше 45 років.
  • Астигматизм створює нечіткий зір на всіх відстанях, оскільки контрасти між горизонтальними, вертикальними і похилими лініями сприймаються погано. Астигматизм може бути пов’язаний з іншими порушеннями зору, такими як короткозорість, гіперметропія чи пресбіопія. У всіх цих випадках, залежно від ступеня порушення та дискомфорту, може бути запропонована рефракційна лазерна хірургія ока.

Основні захворювання очей

  • ВМД або вікова макулярна дегенерація – це хронічне та прогресуюче захворювання центральної сітківки. Вона призводить до поступового зниження зору у центрі поля зору, що ускладнює читання, розпізнавання осіб, керування автомобілем тощо. При ранній діагностиці, при відповідному лікуванні у пацієнтів із так званою “вологою” формою захворювання, його прогрес можна сповільнити. На сьогоднішній день не існує лікування форми ВМД. Початок захворювання, як правило, припадає на вік після 50 років.
  • Катаракта – це часткове чи повне помутніння кришталика, що призводить до поступового зниження зору (помутніння чи затуманення). Вона є основною причиною сліпоти у всьому світі. Залежно від прогресування може бути запропоновано хірургічне лікування катаракти, що включає видалення кришталика ока і заміну його на штучний (імплантат інтраокулярної лінзи).
  • Глаукома – захворювання очей, обумовлене ураженням зорового нерва внаслідок підвищення тиску в оці. Поле зору поступово зменшується. Лікування спрямоване на зниження очного тиску шляхом щоденного застосування крапель протягом тривалого часу, інакше глаукома призводить до сліпоти. Залежно від конкретного випадку може бути потрібне хірургічне або лазерне лікування.
  • Діабетична ретинопатія – підступне ускладнення діабету, що впливає на васкуляризацію сітківки. Неконтрольований діабет серйозно змінює нерви та кровоносні судини, що може призвести до відшарування сітківки.

Як запобігти порушенням зору та захворюванням очей

Профілактика захворювань очей включає прості принципи, які слід застосовувати з самого раннього віку, щоб уникнути або сповільнити певні процеси, які можуть виявитися небезпечними в довгостроковій перспективі.

  1. Захищайте очі від сонця. Вплив сонячного світла може пошкодити рогівку, кришталик та сітківку ока. Тому рекомендується носити сонцезахисні окуляри із захистом від ультрафіолетових та інфрачервоних променів.
  2. Дотримуйтесь здорового та збалансованого способу життя. Уникайте алкоголю та тютюну – факторів ризику, які дратують очі. Вживання великої кількості алкоголю впливає на зір також довгостроковій перспективі: сприяє розвитку катаракти та вікової макулярної дегенерації (ВМД).
  3. Уникайте тривалого впливу екранів (комп’ютерів та планшетів) і, зокрема, синього світла. Постійний перегляд екранів сушить очі та викликає м’язову втому очей. Одне з правил – дивитися на екран не більше 20 хвилин. Регулярно робіть перерви, відвертаючись і моргаючи. Ви також можете змінити висоту екрана комп’ютера так, щоб ваші очі знаходилися на одній лінії з верхньою частиною екрана, коли ви дивитеся вперед. Втома очей менша, якщо дивитися вниз, ніж вгору.
  4. Регулярно проходьте огляд у офтальмолога особливо, якщо у вас є сімейна історія захворювань очей. Дорослим необхідно проводити огляд кожні три роки, а починаючи з 45 років – щороку.
Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.