Коли справа стосується здорового харчування, яйця часто вважаються дуже поживними. Вони є джерелом живлення, оскільки містять широкий спектр необхідних поживних речовин, включаючи білок, вітаміни, мінерали, здорові жири тощо, пише MigNews. Що стосується яйця, то воно складається з двох частин, яєчний білок і яєчний жовток, і завжди точаться суперечки про те, який з них краще для тих, хто на шляху до схуднення. Давайте дізнаємось.
Харчова цінність яйця
За даними експертів, яйце середнього розміру містить близько близько 70-80 калорій, 6 г білка, 5 г загального жиру, 1,5 г насиченого жиру, 2 г мононенасиченого жиру, 0,7 г поліненасиченого жиру, 186 мг холестерину.
Що таке яєчний білок?
Яєчний білок — це прозора в’язка рідина, яка оточує яєчний жовток. Він складається в основному з води (близько 90%) і білка (близько 10%).
Користь яєчного білка для здоров’я
Низька калорійність: за словами експертів, 1 яєчний білок містить лише 17 калорій.
Низький вміст жиру: одне яйце містить 0,5 г жиру, що робить його більш здоровим варіантом для тих, хто хоче обмежити споживання жиру.
Високий вміст білка: доведено, що яєчний білок містить високоякісний білок, що містить усі необхідні амінокислоти, необхідні для відновлення та росту м’язів. За даними експертів, один яєчний білок містить 11 грамів білка.
Без холестерину: яєчний білок не містить холестерину, і вважається корисним для людей з високим рівнем холестерину або серцевими захворюваннями.
Низький вміст поживних речовин: хоча яєчний білок багатий білком, у ньому бракує мінералів і корисних жирів, включаючи вітаміни A, D, E, K, B12, рибофлавін, фолієву кислоту та незамінні жирні кислоти.
Контролює артеріальний тиск: яєчний білок багат калієм, який може допомогти знизити та підтримувати артеріальний тиск, а вітамін рибофлавін допомагає запобігти катаракті та мігрені.
Що таке яєчний жовток?
Яєчний жовток — жовта частина яйця, оточена яєчним білком (альбуміном). Він служить основним джерелом поживних речовин для ембріона, що розвивається в запліднених яйцях.
Користь яєчних жовтків для здоров’я
Низька калорійність: один яєчний жовток містить близько 55 калорій.
Багаті поживними речовинами: вони багаті основними поживними речовинами, включаючи вітаміни (A, D, E, K, вітаміни групи B), мінерали (залізо, фосфор, цинк) і здорові жири, такі як омега-3 жирні кислоти.
Багаті холіном: яєчні жовтки є одним із найкращих дієтичних джерел холіну, поживної речовини, важливої для здоров’я мозку, функції печінки та метаболізму. За даними експертів, один яєчний жовток містить 147 мг холіну.
Антиоксидантні властивості: вони містять антиоксиданти, такі як лютеїн і зеаксантин, які важливі для здоров’я очей і можуть допомогти знизити ризик вікової дегенерації жовтої плями.
Багаті здоровими жирами: вони багаті ненасиченими жирами, включаючи мононенасичені та поліненасичені жири, які корисні для здоров’я серця, якщо споживати їх у помірних кількостях. Всього в кожному шматочку яйця міститься 27 г жиру.
Багатий вміст заліза: 90% заліза в яйцях міститься в жовтку.
Корисно для кісток: вітамін D у яєчних жовтках допомагає в засвоєнні кальцію, сприяючи здоров’ю кісток і зубів.
Корисно для очей: каротиноїди, що містяться в жовтках, діють як антиоксиданти та захищають очі від вільних радикалів, які завдають шкоди сітківці.
Зазначимо, що в яєчних жовтках високий вміст холестерину: один великий яєчний жовток містить близько 185 мг холестерину. У той час як харчовий холестерин може мати менший вплив на рівень холестерину в крові для деяких людей, людям з певними захворюваннями, такими як високий рівень холестерину або захворювання серця, може знадобитися обмежити споживання харчового холестерину.
Що корисніше для схуднення?
Експерти вважають, що яєчний білок корисний для схуднення, оскільки в ньому мало калорій і багато білка. Проте включення жовтків і білків разом у ваш раціон може забезпечити необхідні поживні речовини та здорові жири, які можуть підтримувати загальний стан здоров’я та почуття ситості. Якщо вірити експертам, дотримання збалансованого підходу, який включає в раціон і те, і інше, завжди добре, але це також залежить від дієтичних уподобань і цілей щодо здоров’я.
До речі, останне дослідження показало, що Омега-3 та Омега-6 можуть захистити від 19 типів раку.