Що означає, якщо чуєш стукіт свого серця перед сном?

Чи повинні ви турбуватися через цей симптом?

Ви опускаєте голову на подушку і заплющуєте очі. Потім ви чуєте його: стукіт, який, здається, збігається з ритмом биття вашого серця. Це дивне відчуття – і після того, як воно повторилося кілька разів, ви починаєте замислюватися, чи не може воно бути симптомом серйознішої проблеми. Що означає, якщо чуєш стукіт свого серця перед сном?

Виявляється, явище, коли ви чуєте биття свого серця (або, принаймні, пульсацію крові у венах), відоме в медичній спільноті як «пульсуючий шум у вухах». Як пояснює WebMD, пульсуючий шум у вухах зустрічається рідко. Однак до нього не варто ставитися легковажно. Це пов’язано з тим, що пульсуючий шум у вухах може бути спричинений цілою низкою чинників, включно з деякими серйозними станами здоров’я, які, втім, піддаються лікуванню. MigNews вам про них розповість.

Що означає, якщо чуєш стукіт свого серця перед сном: серйозні причини

За даними StatPearls, пульсуючий шум у вухах пов’язаний зі скупченням холестерину в артеріях, артеріями аномальної форми, надлишком рідини, що створює тиск на мозок і навколо нього, аномаліями в структурі вуха, ослабленими або неправильно сформованими кістками (часто пов’язаними з хворобою Пейджета).

І це не єдині потенційні причини ваших відчуттів.

MedicalNewsToday додає до цього списку гіпертонію. Тому, хоча ви можете не звертати уваги на звуки серцебиття, вам, імовірно, слід записатися на прийом до лікаря, щоб поставити діагноз і, якщо необхідно, вжити заходів щодо лікування проблеми.

Що означає, якщо чуєш стукіт свого серця перед сном: тимчасові причини

Однак не варто турбуватися щоразу, коли ви лягаєте і чуєте, як б’ється ваше серце. Деякі тимчасові чинники можуть спричиняти стукіт у вухах ночами.

Наприклад, якщо ви інтенсивно тренуєтеся прямо перед сном, кров у вашому організмі може битися швидше, ніж зазвичай. Через цей поспіх вам може здатися, що ви чуєте своє серце, поки організм не відновиться. Або, якщо у вас проблеми зі слухом загалом, ви просто можете бути більш чутливими до звуків, що виходять зсередини вашого тіла, ніж до тих, що доносяться зовні.

Це також може бути пов’язано з тим, що ви з’їли або випили. У статті MedicineNet, присвяченій питанням і відповідям, опублікованій у 2017 році, один із лікарів визнав, що, хоча гіпертонія може спричиняти стукіт у вухах під час сну, надмірне споживання кофеїну також може бути винуватцем.

Звичайно, як і у випадку з будь-якими незвичними або нервуючими фізичними відчуттями, вам, імовірно, варто звернутися до лікаря, щоб виключити все підозріле і, можливо, отримати направлення до фахівця. Наприклад, аудіологи можуть перевірити джерело пульсуючого шуму у вухах за допомогою широкого спектра діагностичних і візуалізаційних пристроїв, таких як рентген, УЗД і МРТ. Щойно аудіолог з’ясує причину ваших проблем, він зможе порекомендувати вам правильний курс лікування, щоб ви могли краще спати.

Помітили, що ваші ступні набули жовтого кольору? Чи говорить це про те, що у вас жовтяниця? Ось про що потрібно знати.

Коли час звертатися по невідкладну допомогу

Пульсуючий шум у вухах, як правило, не є невідкладною допомогою. Але він може бути критичною підказкою, що у вас щось більш серйозне. У статті Американської академії аудіології автори згадують, що проблеми з серцево-судинною системою можуть іноді впливати на загальний стан вуха. Іншими словами, стукіт, який ви чуєте, може бути індикатором того, що всередині вас відбувається щось іще.

Отже, якщо ви лежите і чуєте не тільки серцебиття, але є й інші симптоми, подумайте про те, щоб звернутися до швидкої. До таких симптомів належать утруднення в грудях, відчуття здавлювання або тиску у верхній частині тіла, незвичний біль у ділянці щелепи або шиї, розлад шлунка і запаморочення. Усі вони є ознаками серцевого нападу.

Вони не завжди означають, що у вас серйозні проблеми з серцем – симптоми панічної атаки можуть бути дуже схожими. Але вони заслуговують на негайну увагу.

Поширені методи лікування шуму у вухах ночами

На яке лікування ви можете розраховувати, якщо у вас виявлено пульсативний шум у вухах? Лікування залежатиме від того, чому ви чуєте серцебиття. Наприклад, якщо лікар вважає, що ваші симптоми спричинені підвищеним рівнем холестерину, вам можуть порадити вживати препарати, що знижують рівень холестерину, і змінити раціон харчування.

Крім того, якщо постійний високий кров’яний тиск, як вам здається, посилює пульсуючий ефект у вухах, полегшення може принести вжиття заходів і ліків, спрямованих на регулювання кров’яного тиску.

Також можуть бути корисними хірургічні втручання. В огляді, опублікованому 2021 року в журналі Neurosurgery, наголошується, що в деяких випадках судинний пульсуючий шум у вухах (тобто пульсуючий шум у вухах, пов’язаний із проблемами, пов’язаними з кровоносними судинами) можна вилікувати за допомогою таких заходів, як встановлення стентів. Слово «вилікувати» є важливим у контексті тинітусу, оскільки інші форми цього стану можна лише контролювати.

Healthline описує кілька немедикаментозних методів, які можуть бути корисними для пацієнтів із пульсуючим шумом у вухах. Серед них – проходження поведінкової терапії, включення білого шуму в спальні, частіші фізичні вправи, дієта з низьким вмістом натрію, а також припинення залежності від тютюнових виробів.

Дізнайтеся, як знизити високий кров’яний тиск у домашніх умовах. Допоможе одна проста вправа!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.