Небезпечна хвороба охопила Дніпропетровщину. Хто в зоні ризику?

На Дніпропетровщині спостерігається спалах небезпечної інфекційної хвороби — кашлюку, викликаного бактерією Bordetella pertussis. Особливу небезпеку це захворювання становить для маленьких дітей, зокрема немовлят, через високий ризик серйозних ускладнень, пише MigNews з посиланням на джерело Kamenskoe.city.

Кашлюк — це гостра респіраторна інфекція, яка передається повітряно-крапельним шляхом. Збудник захворювання легко поширюється під час кашлю або чхання, особливо у великих скупченнях людей, таких як дитячі садки та школи. Найвразливішими до інфекції є діти, які ще не отримали повного курсу вакцинації або мають ослаблений імунітет.

В Україні кожні 3-4 роки спостерігаються спалахи цієї хвороби, і цього року одним з осередків стала саме Дніпропетровська область. Важливо відзначити, що інкубаційний період захворювання може тривати від 5 до 21 дня, що ускладнює своєчасне виявлення і контроль поширення інфекції.

Симптоми та ускладнення

На початкових етапах кашлюк нагадує звичайну застуду з симптомами, такими як нежить, незначний кашель та підвищення температури. Однак через кілька днів кашель стає більш інтенсивним, що може призводити до важких нападів, які супроводжуються специфічним «свистячим» звуком при вдиху. У маленьких дітей напади кашлю можуть призвести до зупинки дихання, судом та інших серйозних ускладнень.

Медики закликають батьків бути особливо уважними до здоров’я своїх дітей, при появі будь-яких симптомів негайно звертатися до лікаря, а також вчасно робити всі необхідні щеплення, щоб запобігти можливим спалахам і ускладненням.

В нагоді завжди буде знати, як виміряти температуру без термометра.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.