Чи корисний холодний душ? Що каже наука

Як холодний душ впливає на ментальне здоров'я.

Ви, можливо, бачили, як люди пірнають у крижану воду або стильні льодові ванни, стверджуючи, що такі процедури корисні для здоров’я серця, відновлення м’язів, зниження стресу та іншого. Ця практика відома як занурення в холодну воду, тип кріотерапії або холодної терапії, яка може застосовуватися для медичних або терапевтичних цілей різними способами, пише MigNews.

Занурення у холодну воду має давню історію, яка сягає часів Стародавньої Греції. Сучасні дослідження вивчають різні аспекти цього виду холодної терапії, включаючи її потенційні користі для здоров’я. Експерти вважають, що холодний душ може мати користь для ментального та серцево-судинного здоров’я. За словами доктора Корі Саймона, асистента професора кафедри ортопедичної хірургії Університету Дюка, дослідження на цю тему мають свої обмеження, проте є припущення, що холодний душ може допомогти в адаптації до стресу.

Деякі дослідження показують, що учасники, які приймали душ з температурою води близько 10-14 градусів Цельсія, повідомляли про зниження рівня стресу. Крім того, холодний душ може покращувати настрій та енергію, що може бути пов’язано з підвищенням рівня нейромедіаторів, таких як епінефрин, норепінефрин і дофамін.

Холодний душ може також підтримувати імунну систему. Дослідження показують, що практика медитації, глибокого дихання та холодних душів може знижувати симптоми інфекцій. Однак, цей результат потребує подальших досліджень, оскільки він не враховує індивідуальну ефективність кожної з технік.

Існують свідчення, що холодний душ може зменшувати кількість пропусків на роботу через хвороби. Крім того, вони можуть бути корисними для зняття м’язової болі після тренувань, хоча не рекомендується приймати їх одразу після силових тренувань.

Якщо ви хочете спробувати приймати холодний душ, починайте поступово. Експерти рекомендують спочатку використовувати теплу воду, а потім поступово переходити до холодної. Починайте з 15-30 секунд під холодною водою і поступово збільшуйте тривалість.

Важливість консультації з лікарем

Перед початком прийому холодного душу обов’язково проконсультуйтеся з лікарем, особливо якщо у вас є проблеми з серцево-судинною системою, кровообігом або інші медичні стани. Хоча холодний душ може бути корисними, важливо підходити до цього з обережністю, щоб уникнути можливих ризиків для здоров’я.

Продовжуйте досліджувати тему: чи можна вживати алкоголь під час прийому антибіотиків?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.