Дієтологиня поділилася секретами того, як харчуватися інтуїтивно і худнути

Відійшовши від традиційної дієтичної культури, інтуїтивне харчування прагне зменшити стрес і почуття провини, часто пов'язані з прийомом їжі, що зрештою призводить до позитивнішого і повнішого сил досвіду.

Інтуїтивне харчування – це революційний підхід до здоров’я та добробуту, який спонукає людей дослухатися до природних сигналів організму про голод і ситість, а не дотримуватися суворих дієтичних правил чи обмежень. Дієтологині Евелін Трібол та Елізе Реш розробили цей метод, спрямований на формування здорових стосунків з їжею, роблячи акцент на турботі про себе та уважності, а не на підрахунку калорій чи контролі порцій. Хочете з’ясувати, як харчуватися інтуїтивно і худнути?

Важливо зазначити, що інтуїтивне харчування – це не дієта для швидкого виправлення ситуації. Це довгостроковий підхід до харчування і догляду за собою, який ставить на перше місце психічне і фізичне здоров’я. MigNews поділиться особливостями цього підходу до харчування, про які розповіла дієтологиня Крістен Карлі.

Що таке інтуїтивне харчування?

Інтуїтивне харчування – це спосіб харчування, який спонукає вас прислухатися до природних сигналів організму про голод і ситість. Він також спонукає вас не дотримуватися суворих дієт або правил харчування. Ідея полягає в тому, щоб їсти, коли ви голодні, обирати продукти, які вас задовольняють, і припиняти їсти, коли ви почуваєтеся ситим. Такий підхід допоможе вам довіряти сигналам свого тіла й отримувати задоволення від їжі, не відчуваючи почуття провини або стресу.

В основі інтуїтивного харчування лежать 10 принципів, які спрямовують вас до більш збалансованого і спокійного способу харчування. Ці принципи включають в себе відмову від дієтичного мислення, що означає відмову від ідеї, що ви повинні слідувати дієтам, щоб бути здоровим. Вони також закликають вас поважати почуття голоду, приймаючи їжу, коли організм подає сигнал про те, що йому потрібна їжа, і поважати почуття ситості, зупиняючись, коли ви почуваєтеся задоволеним.

Велика частина інтуїтивного харчування – це відмова від думки, що певні продукти «погані» або «заборонені». Замість цього ви дозволяєте собі їсти будь-які продукти без почуття провини. Така зміна мислення може зменшити потяг до їжі та схильність до переїдання, оскільки ви не будете постійно обмежувати себе.

Згодом ви навчитеся обирати продукти, які не лише приємні на смак, а й дають змогу вам почуватися добре фізично та емоційно. Йдеться про пошук балансу між ситністю та задоволенням.

Потрібно скинути вагу за допомогою кардіотренування? Дізнайтеся, чи справді біг у цьому відношенні корисніший за плавання.

Як харчуватися інтуїтивно і худнути

Дієтологиня поділилася секретами того, як харчуватися інтуїтивно і худнути
Принципи інтуїтивного харчування спрямовують людину до більш гармонійних і шанобливих стосунків з їжею, спонукаючи її довіряти своїм інстинктам і робити вибір, який приносить задоволення як фізично, так і емоційно, Джерело: pexels.com

Інтуїтивне харчування може допомогти у втраті ваги, оскільки сприяє формуванню більш здорових стосунків з їжею і своїм тілом. Замість того щоб слідувати обмежувальним дієтам, які часто призводять до переїдання, або йо-йо дієтам, інтуїтивне харчування спонукає вас прислухатися до сигналів голоду й ситості вашого тіла. Це означає, що ви їсте, коли справді голодні, і зупиняєтеся, коли почуваєтеся ситими. Це допомагає запобігти переїданню і сприяє більш збалансованому споживанню їжі з плином часу.

Дозволяючи собі насолоджуватися всіма видами їжі без почуття провини або суворих правил, інтуїтивне харчування зменшує стрес і емоційні переїдання, які часто супроводжують обмежувальні дієти. Ви перестанете вважати продукти «хорошими» або «поганими». Ви зможете виявити, що ваш потяг до їжі зменшився. Ви будете робити більш усвідомлений вибір, який задовольняє як ваші потреби в харчуванні, так і смакові вподобання.

Такий збалансований підхід може призвести до більш стійкого способу харчування, що сприяє природному зниженню ваги.

Дослідження, що лежать в основі інтуїтивного харчування

Дослідження, що лежать в основі цієї практики харчування, підтверджують її ефективність у плані поліпшення фізичного та психічного стану. Дослідження показують, що люди, які практикують інтуїтивне харчування, мають здоровішу вагу, краще психологічне здоров’я і позитивніші стосунки з їжею. Один із ключових висновків полягає в тому, що інтуїтивне харчування пов’язане з нижчим індексом маси тіла (ІМТ) і зниженням ризику розладів харчової поведінки. На відміну від обмежувальних дієт, які можуть призвести до циклічності ваги та порушення режиму харчування, інтуїтивне харчування сприяє стійкому ставленню до їжі та ваги.

Дослідження також підкреслюють переваги інтуїтивного харчування для психічного здоров’я. Люди, які дотримуються цього підходу, часто відзначають нижчий рівень стресу, тривоги і депресії, пов’язаних з їжею і способом тіла. Відмовляючись від дієтичного мислення й орієнтуючись на внутрішні сигнали голоду та ситості, інтуїтивні їдці відчувають менше почуття провини та сорому, пов’язаного з прийомом їжі. Такі позитивні стосунки з їжею сприяють загальному психічному благополуччю і здоровішому самосприйняттю.

У вас високий кров’яний тиск? Або ви хочете його уникнути? Тоді їжте наступні 15 продуктів частіше.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.