Чи можна вживати алкоголь під час прийому антибіотиків?

Повний огляд антибіотиків, які не можна поєднувати з алкоголем.

Ця стаття була медично переглянута Джейсоном Р. Макнайтом, доктором медичних наук, сімейним лікарем і клінічним асистентом професора в Коледжі медицини Техаського університету A&M, пише MigNews.

Вплив алкоголю на ефективність антибіотиків

Якщо ви вживаєте алкоголь під час прийому антибіотиків, це може заважати організму боротися з інфекцією. Вживання алкоголю з деякими антибіотиками, такими як метронідазол (Флагіл) і Бактрим, може викликати блювоту, судоми та прискорене серцебиття. Хоча деякі антибіотики, як-от амоксицилін, не мають прямих заборон на вживання алкоголю, його вживання може посилити побічні ефекти. У більшості випадків, ви можете безпечно відновити вживання алкоголю через три дні після останньої дози антибіотиків.

Важливість уникнення алкоголю під час прийому антибіотиків

Хоча один-два келихи алкоголю зазвичай не викликають тривоги, під час прийому антибіотиків навіть одна доза може спричинити побічні ефекти. Справа в тому, що поєднання антибіотиків з алкоголем може підсилити, викликати або ускладнити побічні ефекти ліків.

Деякі антибіотики майже напевно викликають сильні негативні побічні ефекти при поєднанні з алкоголем. За словами Джессіки Ноухаванді, доктора фармацевтичних наук, фармацевта з Лос-Анджелеса, Каліфорнія, і співзасновниці онлайн-аптеки Honeybee Health, антибіотики, які мають сильну взаємодію з алкоголем, включають:

  • Метронідазол (Флагіл): використовується для лікування бактеріальних або паразитарних інфекцій у вагіні, шлунку, печінці або мозку.
  • Тинідазол (Тіндамакс): застосовується для лікування інфекцій у вагіні та кишечнику.

Під час прийому цих антибіотиків слід уникати алкоголю у будь-якій формі, включаючи сиропи від кашлю та ополіскувачі для рота, що містять спирт. Вживання алкоголю під час прийому цих антибіотиків може викликати сильні побічні ефекти, такі як:

  • Судоми живота
  • Нудота
  • Головний біль
  • Блювота
  • Прискорене серцебиття

Якщо ви випадково вжили алкоголь під час прийому антибіотиків, зазвичай побічні ефекти зникають протягом кількох годин. Однак, якщо ви відчуваєте серйозну реакцію, негайно зверніться до лікаря або відвідайте відділення невідкладної допомоги.

Інші поширені антибіотики, які не слід поєднувати з алкоголем, навіть якщо побічні ефекти можуть бути менш серйозними, включають:

  • Сульфаметоксазол-триметоприм (Бактрим DS): часто використовується для лікування інфекцій сечових шляхів або шкіри, має подібні побічні ефекти до метронідазолу.
  • Цефотетан (Цефотан): використовується для лікування бактеріальних інфекцій у легенях, шкірі та кістках.
  • Лінезолід (Зівокс): призначається для лікування шкірних інфекцій та пневмонії, має сильну взаємодію з пивом (навіть безалкогольним) і червоним вином.
  • Ізоніазид (Нідазид): використовується для лікування туберкульозу і може перевантажувати печінку, що може призвести до токсичності.

Коли можна відновити вживання алкоголю?

Після завершення курсу антибіотиків зазвичай можна відновити вживання алкоголю через три дні після останньої дози. Однак, важливо пам’ятати, що алкоголь може знизити ефективність антибіотиків, ускладнити побічні ефекти та затримати процес одужання.

Нагадаємо, що вчені повідомили про потенційний прорив у боротьбі зі старінням та раком.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.