Site icon Медіа Інформаційний Гід

3 найефективніші способи кинути палити: останні наукові дані

3 найефективніші способи кинути палити: останні наукові дані

3 найефективніші способи кинути палити: останні наукові дані. Джерело: 24 Канал.

Куріння несе відповідальність за
понад 480 000 смертей щорічно. Це також часто негативно впливає на загальний стан здоров’я курців і тих, хто зазнає пасивного куріння, пише MigNews з посиланням на джерело Medicalnewstoday.com.

Cochrane Tobacco Addiction Group (CTAG), що базується в Оксфордському університеті у Сполученому Королівстві, нещодавно провела систематичний огляд доказів щодо методів запобігання та лікування 
нікотинової залежності.

Результати статей, опублікованих між 2021 і 2023 роками, показують, що 
вареніклін, цитизин і електронні сигарети з нікотином підвищили показники успіху при припиненні куріння.

Крім того, огляд CTAG виявив, що 
бупропіон, нікотинова замісна терапія, поведінкове консультування та фінансові стимули можуть бути ефективними стратегіями для припинення куріння.

Препарат рослинного походження серед найбільш ефективних методів лікування

CTAG опублікував 14 оглядів лікування тютюнової залежності між 2021 і 2023 роками.

Група окреслила ключові висновки, такі як нові результати та оновлені висновки до попередніх робіт. Вони також узагальнили ключові результати утримання та несприятливі побічні ефекти від лікування.

Дослідники оцінили якість доказів за допомогою параметрів обмежень дослідження, узгодженості ефекту, неточності, непрямості та упередженості публікації.

Рейтинги визначеності коливалися від «високої визначеності» до «дуже низької визначеності».

Докази показали, що звичайні ліки вареніклін, цитизин і нікотинові електронні сигарети були найефективнішими методами лікування.

Вареніклін – це пероральна таблетка, що відпускається за рецептом, призначена для відмови від куріння.

Цитизин, також званий цитизинікліном, це пероральні таблетки рослинного походження. Кілька досліджень США були проведені в надії отримати схвалення Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів.

Обидві сполуки зв’язуються з рецепторами, які реагують на нікотин. Ліки можуть допомогти заблокувати симптоми відміни нікотину та нікотинове підкріплення під час куріння.

Один антидепресант також сприяє припиненню курінню

Цей огляд підкреслив докази високої впевненості в тому, що вареніклін є більш ефективним, ніж бупропіон у допомозі у припиненні куріння.

Люди, які використовують вареніклін, можуть частіше відчувати серйозні побічні ефекти, ніж ті, хто його не використовує. Однак споживання цитизину було пов’язане з меншою кількістю повідомлень про серйозні побічні ефекти, ніж використання варенікліну.

Огляд також виявив докази високої достовірності на бупропіон антидепресант, який більше допоміг у припиненні куріння, ніж плацебо або відсутність ліків.

Однак люди, які отримують цей препарат, відчували більш серйозні побічні ефекти, включаючи деякі психіатричного характеру, ніж ті, хто отримує плацебо.

Команда CTAG оцінила докази високої впевненості в тому, що льодяники та спреї швидкої дії NRT у поєднанні з трансдермальними пластирами були більш ефективними, ніж одноформатний NRT окремо. Докази щодо ефективності вищих доз були неоднозначними.

Поведінкова терапія: найкраща стратегія відмови від куріння

Згідно з оглядом CTAG за 2021 рік, поведінкова терапія відмови від куріння може збільшити рівень припинення куріння через 6 місяців або довше. Ця користь була очевидною з ліками від відмови від куріння або без них, але трохи нижчою з ліками.

Дослідники CTAG кажуть, що необхідні додаткові докази для підтвердження переваг конкретних терапевтичних послуг, таких як текстові повідомлення, електронна пошта, непрофесійні консультанти з охорони здоров’я та контент втручання з мотиваційними компонентами. Вони виявили, що поєднання кількох варіантів може збільшити шанси на успішний вихід.

Дослідження терапії на основі уважності не дали чітких доказів користі чи шкоди. Проте розглянуті дослідження щодо цього лікування дуже відрізнялися, і майбутні дослідження можуть дійти інших висновків.

Який вплив електронних сигарет на куріння?

Кокранівський огляд електронних сигарет – це живий систематичний огляд, який оновлюється щомісяця. На сьогоднішній день було знайдено докази високої достовірності того, що електронні сигарети з нікотином призводять до вищих показників відмови від нікотину.

Лише дані з помірною достовірністю свідчать про те, що ЕС з нікотином можуть бути більш ефективними, ніж ЕС без нікотину, для відмови від куріння.

Загалом результати свідчать про те, що перехід від ексклюзивного куріння до ексклюзивного вейпінгу призвів до зниження рівня біомаркерів потенційної шкоди. Те ж саме було виявлено для переходу від ексклюзивного куріння до подвійного використання горючих і EC, хоча величина зменшення біомаркерів шкоди була меншою.

Таким чином, вчені вважають, що надання електронних сигарет курцям може не призвести до більш високого рівня впливу шкідливих хімічних речовин.

Зазначимо, що найважливіше – допомогти людям кинути вживати горючий тютюн. Хоча нікотин не є шкідливим, більша частина шкоди від куріння походить від інших компонентів паленого тютюну, а не від нікотину.

Дізнайтесь, що говорять дослідження про лікування раку содою.

Вийти з мобільної версії сайту