США, Ізраїль та Україна обговорюють постачання восьми систем ППО Patriot. Чи це дійсно можливо?

США, Ізраїль та Україна ведуть переговори про постачання Україні до восьми систем протиповітряної оборони Patriot

США, Ізраїль та Україна ведуть переговори про постачання Україні до восьми систем протиповітряної оборони Patriot, повідомляє MigNews з посиланням на Financial Times. Це значно підвищить обороноздатність України проти російських атак. Раніше Ізраїль відхиляв такі запити, але ця угода може змінити його позицію щодо відносин з Росією.

Угода ще не оформлена остаточно, але передбачається, що системи Patriot будуть спочатку відправлені з Ізраїлю до США, а потім до України. За інформацією п’яти джерел, переговори ведуться між міністрами та високопосадовцями трьох країн. У квітні Ізраїль заявив про намір вивести з експлуатації вісім старих батарей Patriot, замінивши їх новішими системами. Однак через поточні військові загрози з боку угруповання «Хезболла», частина цих батарей ще залишається на озброєнні.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в останні тижні провів переговори зі своїм американським колегою Ентоні Блінкеном. Радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван також обговорював це питання з головою офісу президента України Андрієм Єрмаком. Кулеба підтвердив, що Україна активно працює над отриманням додаткових систем Patriot, хоча і не розголосив подробиць переговорів.

Україна тривалий час закликала західних союзників надати їй системи ППО, зокрема Patriot. Минулого тижня США оголосили про припинення постачання ракет-перехоплювачів Patriot іншим країнам, щоб віддати пріоритет Україні. Ізраїль завжди був обережним у зайнятті позиції щодо російського вторгнення в Україну, враховуючи вплив Москви в Сирії. Однак все тісніші зв’язки Росії з Іраном, особливо у військовій сфері, стали серйознішою проблемою для Ізраїлю.

Ізраїльські батареї M901 PAC-2 є старішим варіантом системи Patriot, але вони повністю сумісні з новими моделями, які вже є в Україні. Крім того, Ізраїль має достатні запаси ракет-перехоплювачів, що також важливо для України. Старі ізраїльські ракети мають більшу дальність польоту і більшу боєголовку, ніж нові моделі, що робить їх ефективними для перехоплення російських винищувачів.

Раніше повідомлялось, що США очікують, що Ізраїль прийме план припинення вогню в Газі, якщо ХАМАС погодиться.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *