США очікують, що Ізраїль прийме план припинення вогню в Газі, якщо ХАМАС погодиться

Ізраїльські сили продовжують наносити удари по цілях у Газі, навіть коли США та їхні союзники закликають обидві сторони прийняти пропозицію про припинення вогню.

За словами представника Ради національної безпеки Джона Кірбі, уряд США “повністю очікує”, що Ізраїль прийме пропозицію про припинення вогню, яка передбачає шеститижневе припинення бойових дій у Газі, якщо ХАМАС погодиться на угоду, пише M.I.G. з посиланням на BBC.

Триступеневий план, оголошений президентом Джо Байденом минулого тижня, також передбачає “нарощування” гуманітарної допомоги, а також обмін деякими заручниками на палестинських ув’язнених перед постійним завершенням війни.

Пропозиція, однак, зустріла голосну опозицію з боку деяких членів уряду Ізраїлю.
Переговори тривають на фоні продовження боїв у Рафаї, який зазнав інтенсивних ізраїльських авіаударів на вихідних.

За даними UNRWA, агентства ООН для палестинських біженців, всі 36 її притулків у районі Рафи порожні після того, як жителі були змушені втекти.

Ще 1,7 мільйона людей, за оцінками, переміщені в Хан-Юнісі та частинах центральної Гази.У неділю вранці, в інтерв’ю ABC News, містер Кірбі сказав, що США “повністю очікують”, що Ізраїль “скаже так” на запропоновану угоду про припинення вогню, якщо ХАМАС погодиться.

“Ми чекаємо на офіційну відповідь від ХАМАС”, сказав він, додавши, що США сподіваються, що обидві сторони погодяться розпочати першу фазу плану “якомога швидше”.

Під час цього початкового шеститижневого припинення бойових дій, сказав Кірбі, “обидві сторони сядуть і спробують обговорити, якою може бути друга фаза і коли вона може розпочатися”.
У телевізійному зверненні минулого тижня Байден сказав, що друга фаза плану передбачатиме повернення всіх залишилися живих заручників, включаючи чоловіків-солдатів. Припинення вогню тоді стане “постійним завершенням бойових дій”.

Однак у суботу два праворадикальні ізраїльські міністри пригрозили вийти з коаліційного уряду країни, якщо прем’єр-міністр Біньямін Нетаньягу погодиться на угоду.

Міністр фінансів Безалель Смотріч і міністр національної безпеки Ітамар Бен-Гвір заявили, що вони виступають проти укладання будь-якої угоди, поки ХАМАС не буде знищений.

Так само Нетаньягу наполягав на тому, що не буде припинення вогню, поки військові та управлінські можливості ХАМАС не будуть знищені, а всі заручники звільнені.

Зі свого боку, Кірбі заявив, що, за оцінками американської розвідки, ХАМАС тепер настільки ослаблений військово, що не зможе повторити атаку, подібну до тієї, яку його бойовики здійснили 7 жовтня.

“Ми не говоримо, що вони більше не становлять загрозу для ізраїльського народу. Звичайно, становлять”, сказав він. “Але вони не мають військових можливостей зробити те, що вони зробили”.

За даними міністерства охорони здоров’я, контрольованого ХАМАС, з початку конфлікту в Газі загинуло понад 36 000 людей.

Війна почалася в жовтні, коли бойовики ХАМАС здійснили безпрецедентну атаку на Ізраїль, вбивши близько 1200 людей і взявши 252 заручників, яких забрали до Гази.

У США президент Байден стикається з зростаючою внутрішньою критикою щодо рівня підтримки США Ізраїлю, а також закликами зробити більше для заохочення воюючих сторін до переговорів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *