Site icon Медіа Інформаційний Гід

Що спричинило різкий стрибок радіації на кордоні Норвегії та Росії?

різкий стрибок радіації на кордоні Норвегії та Росії

різкий стрибок радіації на кордоні Норвегії та Росії. Джерело: 24 Канал.

Згідно з повідомленням Barrents Observer, Норвегія зафіксувала різке підвищення рівня радіації на кордоні з Росією. Виявлені сліди цезію-137, радіоактивного ізотопу, який має широке застосування як у цивільних, так і в військових цілях. Радіоактивність була виміряна у фільтрах у Віксйоф’єллі та Сванховді на другому тижні вересня, але походження досі невідоме, пише MigNews.

Цезій-137 використовують у паливі для атомних реакторів завдяки його властивості виділяти гамма-випромінювання. Однак він також є частиною «начинки» для ядерних боєголовок. Занепокоєння викликане тим, що такі сліди можуть свідчити про потенційне витікання або порушення в контролі над радіоактивними матеріалами.

Цей інцидент став приводом для посилення моніторингу і перевірок у регіоні, щоб уникнути можливих негативних наслідків для здоров’я населення та навколишнього середовища. Норвегія разом з міжнародними організаціями працює над детальним розслідуванням ситуації, щоб визначити її причини та запобігти подальшим ризикам. Але слід зазначити, що Бредо Мьоллер з відділу готовності до надзвичайних ситуацій DSA у Сванховді не хвилюється. Він каже, що стрибок радіації небезпеки не становить:

Рівні явно вищі за норму, але не становлять небезпеки для людей або навколишнього середовища.

Нагадаємо, що нещодавно був зафіксований військовий транспорт РФ з «ядерним» обладнанням у Криму.

Вийти з мобільної версії сайту