Вправи на прес і кор: у чому різниця і які вам виконувати?

Ми детально розповімо, що таке кор і чи потрібно тренувати ці м'язи, а не прес.

Ви коли-небудь бачили, як в одному місці вправа описується як «вправи на прес», і в іншому той самий рух класифікується як «вправи на кор»? У фітнес-індустрії ці два терміни часто використовують як взаємозамінні, і люди по-різному ставляться до того, що являє собою кожен з них. Крім того, вони багато в чому перетинаються. Проте, є кілька ключових відмінностей між вашим пресом і кором.

Якщо говорити простою мовою, то кор охоплює прес, але прес не охоплює весь кор. І хоча сильний прес дуже важливий, недостатньо просто тренувати прес і нехтувати іншими частинами тіла. Щоб краще зрозуміти нюанси між ними, MigNews поділиться з вами думкою професіоналів фітнесу про те, що ж саме важливіше і потрібно тренувати.

Вправи на прес і кор: що таке прес, а що таке кор?

Тренер Метью Форзагліа каже, що ваш кор включає в себе все – від стегон до нижньої частини грудей. «Ми говоримо про тазове дно, внутрішні та зовнішні косі м’язи, поперечні м’язи живота, прямі м’язи живота і спинні еректори», – пояснює він.

Ви можете думати про свій кор як про корсет або важкоатлетичний пояс, і він також охоплює чотириголовий м’яз попереку, каже фізіотерапевт Грейсон Вікхем. «Коли ми думаємо про кор, ми думаємо про всі м’язи, які оточують середню частину тіла», – пояснює він.

Більшість людей використовують термін «прес» для позначення прямого м’яза живота. «Це той самий «прес», який ви бачите спереду», – каже Форзагліа. М’язи преса працюють для того, щоб згинати ваш хребет і захищати внутрішні органи, розташовані за ними.

Технічно кажучи, прес – це не тільки прямий м’яз живота. Це і внутрішні, і зовнішні косі м’язи, поперечний м’яз живота і пірамідальний м’яз – невеликий м’яз, який, як вважається, напружує сполучну тканину, що проходить по середині прямого м’яза живота.

  • Різниця між корою і пресом. Якщо м’язи преса – це частина вашого кору, то кор охоплює м’язи живота та всі інші м’язи, що складають вашу середню частину тіла, включно з м’язами тазового дна, спинними еректорами та чотириголовим поперековим м’язом.
  • По суті, «кор» – це широкий термін, який стосується всієї середньої частини тіла, а «прес» позначає конкретну групу м’язів, що входять до кор.

Вправи для кора спрямовані на роботу цих м’язів. Вправи для преса – на опрацювання преса.

Болить спина? Тренування і безпечні вправи (як ось ці) допоможуть вам її позбутися і отримати полегшення.

Переваги сили кора

Вправи на прес і кор: у чому різниця і які вам виконувати?
Добре тренований кор може поліпшити поставу, знизити ризик травм, поліпшити спортивні результати і підтримати повсякденну діяльність, таку як підйом, згинання і скручування, Джерело: pexels.com

Якщо уявити, що ваше тіло – це будинок, то кор – це його каркас, каже Форзагліа. «Якщо у вас слабкий каркас, то й інша частина будинку буде схильна до руйнування», – каже він, зазначаючи, що нестабільний каркас може призвести до дисбалансу і компенсації рухів, що може призвести до травм.

За словами Вікхема, слабкий кор може також викликати відчуття стиснення в інших частинах тіла, особливо в стегнах. «Ваше тіло завжди прагне стабільності. Тому, якщо у вас немає стабільності в корі, воно, найімовірніше, візьме її з найближчого доступного суглоба», – каже він.

Зміцнення кору не тільки захистить вас від неефективних рухів, болю і травм, а й допоможе поліпшити поставу, протидіючи годинам, проведеним у сидячому або сутулому положенні. А дослідження показують, що сильний кор може сприяти поліпшенню спортивних результатів, оптимізуючи силу і контроль рухів у спортсменів.

Вправи на прес і кор: що вам тренувати?

Коли йдеться про тренування, важливо включати в них вправи, спрямовані як на прес, так і на ширші м’язи кора. Традиційні вправи на прес, як-от кранчі та підйоми ніг, чудово підходять для розвитку прямого м’яза живота. Але водночас часто ігнорують глибші м’язи кора.

Щоб по-справжньому зміцнити кор, включайте вправи, які задіюють кілька груп м’язів одночасно. Варіації планки, «птах-собака», Hollow Hold і підкидання медбола – чудові вправи, які змушують працювати м’язи кору і покращують загальну стійкість, баланс і функціональну силу.

Ви здивуєтеся, але навіть 1-хвилинне тренування допоможе вам спалити жир. Але виберіть цей його тип.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.