Що таке Chromebook: безглузді міфи, у які потрібно перестати вірити

Дізнайтеся, у чому різниця між ноутбуком і хромбуком, і не тільки.

За останні 10 років про Chromebooks склалося чимало негативних уявлень, зокрема помилкова думка, що їх не можна використовувати в автономному режимі і що ці пристрої недостатньо потужні. Все ще ставите питання, що таке Chromebook? Це ноутбуки, що працюють під управлінням операційної системи Google ChromeOS.

Незважаючи на те, що у Chromebook є термін придатності, коли вони перестають отримувати оновлення системи безпеки і функцій, їхня зручність у використанні робить їх гарним варіантом для шкіл, підприємств і людей, не надто підкованих у технологіях. MigNews пропонує розібрати найбезглуздіші міфи про Chromebook, у які не варто вірити у 2024.

Що таке Chromebook: достатньо потужний ноутбук

Що таке Chromebook: безглузді міфи, у які потрібно перестати вірити
Acer Chromebook, Джерело: Acer
  • Міф 1: хромобуки малопотужні

Це поширена хибна думка, яка з’явилася ще на початку продажів Chromebook, коли їх використовували переважно для виходу в Інтернет через браузер Chrome. У міру того як дедалі більше людей починали використовувати Chromebook, зокрема в школі та бізнесі, Google розширювала функціональність операційної системи. А виробники Chromebook покращували їхню продуктивність, щоб використовувати нові можливості. Тепер, як і в інших ноутбуках, у Chromebook ви отримуєте те, за що платите.

ChromeOS, операційна система для Chromebook, як і раніше, має низькі вимоги до апаратного забезпечення. Це означає, що Chromebook може забезпечити базову функціональність за менші гроші. Незважаючи на низькі вимоги до апаратного забезпечення, Chromebook може працювати не гірше, а в деяких випадках і краще, ніж аналогічні за ціною ноутбуки з Windows.

«Нових ноутбуків з Windows за 200 доларів дуже мало. І, чесно кажучи, їх рідко варто купувати», – пише Джошуа Голдман із CNET. «З іншого боку, знайти хороший Chromebook за 200 доларів досить просто… Преміальні Chromebook зазвичай починаються від 400-500 доларів. Але залежно від ваших потреб можуть перевищувати 1000 доларів».

Lenovo Duet 3, наприклад, коштує 379 доларів, і на ньому можна дивитися потокове відео, запускати практично будь-які додатки для Android і використовувати його для хмарних ігор через Nvidia GeForce Now або Xbox Cloud Gaming. Інші Chromebook преміум-класу, такі як Acer Chromebook Spin 714, відзначений нагородою CNET Editor’s Choice, коштують дорожче. Але вони можуть працювати від батареї до 10 годин. Вони також можуть транслювати потокове відео і легко працювати з такими продуктивними додатками, як Slack.

Міф 2: ви можете використовувати тільки Chrome на Chromebooks

Неправильно думати, що на Chromebook, які працюють під управлінням ChromeOS, можна використовувати тільки браузер Chrome. На Chromebook можна запускати й інші браузери, наприклад, Brave і Firefox.

Щоб використовувати ці браузери, необхідно завантажити додатки з Google Play Store. Хоча ці додатки призначені для телефонів на базі Android, вони працюватимуть і на вашому Chromebook. Деякі додатки підтримують роботу з планшетами, тому вони мають чистіший вигляд і використовують додатковий простір на екрані вашого Chromebook. Їхні вікна можна змінювати за розміром, як і в традиційних програмах для настільних комп’ютерів.

Що таке Chromebook: безпечний пристрій

new chromebooks
Chromebook безпечніші, ніж багато інших пристроїв, Джерело: google
  • Міф 3: Використання Chromebooks небезпечне

Chromebooks мають кілька рівнів захисту, щоб зберегти ваші дані в безпеці. Наприклад, ви отримуватимете автоматичні оновлення від Google, щоб на вашому пристрої завжди були останні виправлення. Крім того, на Chromebooks окремі веб-сайти та додатки запускаються в «пісочниці», щоб запобігти загрозам.

Ці функції безпеки роблять Chromebooks більш захищеними, ніж багато інших ноутбуків. Згідно з CVE Details, джерелом даних про вразливості в системі безпеки, у ChromeOS з 2010 року було виявлено близько 50 вразливостей. Для порівняння, у Windows 10 з 2013 року було виявлено майже 3 000 вразливостей.

Міф 4: Chromebook не працюють в автономному режимі

Перші моделі були розраховані тільки на роботу в Інтернеті. Але Google давно змінила цю концепцію. І тепер багато додатків для Chromebook працюють як при підключенні до Інтернету, так і без нього. Ви можете використовувати свій Chromebook для нотаток, перегляду фільмів і прослуховування музики в автономному режимі.

Ви навіть можете перевіряти і відповідати на електронні листи, переглядати, редагувати або створювати документи в Google Drive. У цих випадках надіслані листи або внесені в документи зміни не пройдуть доти, доки ви не під’єднаєтеся до Інтернету.

Що таке Chromebook: можливість грати в улюблені ігри

google chromebooks
Ви можете грати на Chromebooks, Джерело: google
  • Міф 5: ви не можете грати на Chromebook

Багато років тому на вашому Chromebook можна було грати тільки у веб-ігри, але з 2016 року ви можете грати в багато ігор у Google Play Store. До їх числа входять такі ігри, як Roblox і Apex Legends Mobile. Також на Chromebook можна грати в ігри зі Steam, GeForce Now від Nvidia, Amazon Luna і Xbox Cloud Gaming.

Google навіть продає Chromebook, призначені для хмарних ігор. Acer Chromebook 516 GE, Asus Chromebook Vibe CX55 Flip і Lenovo Ideapad Gaming Chromebook – перші три ігрових Chromebook. Вони дають змогу грати в комп’ютерні ігри AAA без дорогого ігрового ПК за допомогою хмарних сервісів.

Міф 6: Chromebook не підходить для редагування фото та відео

Для базового редагування в Google Play Store є кілька додатків для редагування фото та відео, включно з додатками Adobe для Android і LumaFusion, які сумісні з Chromebook. У липні Google також представила новий відеоредактор і програму для створення фільмів у Google Photos.

Якщо ви діловий професіонал і вам потрібні більш просунуті можливості редагування фотографій і відео, наприклад, Adobe InDesign або Photoshop, вам все одно знадобиться ноутбук з Windows, Mac або Linux. Якщо ж ви збираєте сімейний фотоальбом або знімаєте відео для сімейної зустрічі, у Chromebook є все необхідне.

Що таке Chromebook: зручний пристрій для роботи з текстом

  • Міф 7: на Chromebook не можна запустити Microsoft Office

Так, ви можете запустити Microsoft Office на своєму Chromebook. Однак замість пакета програм, створеного для Windows або MacOS, ви використовуватимете прогресивні веб-додатки Microsoft Office, або PWA.

PWA схожі на мобільні версії веб-сайтів, але вони надають більше можливостей, як-от автономне використання і push-повідомлення. Є PWA для Microsoft Office 365, які чудово працюють на Chromebooks. Крім необхідності завантажувати PWA, їх використання нічим не відрізняється від використання веб-версії Office 365. Досвідчені користувачі Microsoft Office можуть виявити, що PWA-версії Office не такі надійні, як настільні програми. Але PWA-версії, швидше за все, задовольнять потреби більшості людей.

Міф 8: ви не можете використовувати Windows на Chromebook

Це напівправда. Хоча встановити Windows на Chromebook не можна, ви можете отримати доступ до операційної системи через віддалений доступ. Для підключення Chromebook до комп’ютера з Windows можна використовувати інструменти віддаленого доступу, наприклад, Parallels for Chrome або Chrome’s Remote Desktop.

Parallels дає змогу запускати повнофункціональні додатки Windows і призначений переважно для бізнес-користувачів. Налаштування віддаленого робочого столу Chrome займає кілька хвилин. І з його допомогою можна отримати доступ до програм Windows або Mac на вашому Chromebook.

Раніше ми ділилися порадами, як підвищити швидкість вашого інтернету. Ось у чому може бути проблема.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.