7 вагомих причин, чому потрібно грати в теніс, навіть якщо вам багато років

Ці переваги переконають вас взяти ракетку і вийти на корт.

Теніс – це не просто спорт, це спосіб життя. Це не просто тренування – це заняття, що вимагає фізичної підготовки, зосередженості, стратегії та рішучості. А найголовніше – це дуже весело. Якщо ви хоч трохи цікавитеся тенісом, вам безперечно варто взяти в руки ракетку. Зараз ви переконаєтеся, чому всім потрібно грати в теніс.

MigNews розповість про переваги тенісу для вашого тіла і здоров’я, які змусять вас повністю переглянути своє ставлення до цієї гри.

Чому потрібно грати в теніс: це тренування для всього тіла

Теніс – це неймовірний спосіб зміцнити сідниці, квадрицепси, підколінні сухожилля та ікри. «Вам потрібно бігти і відштовхуватися ногами. Теніс допомагає тримати рівновагу, тому що вам доводиться постійно скорочувати дистанцію і змінювати напрямок», – каже Грем Кокс, сертифікований USPTA тенісист.

І не тільки ноги стають сильнішими. «Це тренування для всього тіла. Коли ви замахуєтеся ракеткою, більша частина сили, незалежно від того, усвідомлюєте ви це чи ні, виходить від ваших м’язів кора. А потім ви розмахуєте ракеткою за допомогою руки».

Дослідження, проведене 2019 року в журналі Sports Health: A Multidisciplinary Approach, порівнює стан опорно-рухового апарату в тенісистів-аматорів і не-тенісистів різного віку. Тенісисти продемонстрували набагато кращі функції м’язів і суглобів верхньої частини тіла, а також кращі функції нижньої частини тіла. Крім розвитку м’язової сили, теніс також сприяє зміцненню серцево-судинної системи.

Це весело, навіть якщо ви новачок

Незважаючи на фізичні навантаження, новачки можуть почати отримувати задоволення вже через кілька хвилин після виходу на корт. Багато хто думає, що для гри в теніс потрібно бути у чудовій формі, ґрунтуючись на матчах, які ви дивитеся по телевізору. Але насправді, за словами Коннора Фрейзера, колишнього професійного тенісиста, цей вид спорту доступний практично всім.

У перший день ви, можливо, зможете відбивати м’яч вперед-назад із партнером або об стіну шість разів поспіль. Якщо ви будете продовжувати, це число збільшиться.

«Ніхто не може бути хорошим у тенісі від самого початку, давайте будемо реалістами. Але координація – це набута навичка. І потрібно зовсім небагато часу – набагато менше, ніж ви думаєте, – щоб вийти на прийнятний соціальний рівень».

Чому потрібно грати в теніс: він сприяє розвитку мислення

На якому б рівні ви не перебували, ви завжди вчитеся чогось нового. Для багатьох гравців, які підсіли на теніс, це означає години, проведені за розв’язанням проблем, дослідженнями та роботою над новими техніками.

Психологічний виклик, пов’язаний із вдосконаленням і досягненням особистих цілей, дуже важливий. Кокс проводить заняття з клієнтами, вік яких варіюється від 5 до 82 років. Незважаючи на різні цілі, всіх їх об’єднувало одне бажання: стати кращими. У міру того як ви вдосконалюєтеся, ваші очікування змінюються, що призводить до постійної розумової активності. Це прагнення допомагає вам вчитися і запобігає застою.

Фрейзер погоджується і каже, що навіть якщо вам нема чого змінювати у своїх ударах, завжди можна дізнатися щось нове в плані стратегії або гри. «Для людей, яким подобається мати вічний проєкт, над яким можна працювати, теніс просто ідеальний».

Часто віджимаєтеся? Ця вправа потужна, але може набриднути. Раніше ми писали, чим її можна замінити.

Він вчить стійкості

Теніс – емоційно важкий вид спорту. Коли ви почнете брати участь у змаганнях, ви помітите, що кожне очко, гейм, сет і матч – це емоційні американські гірки. У вас будуть дні, коли ракетка горить і ви не можете пропустити жодного удару. Будуть і програші, матчі, в яких ви навіть не можете перекинути м’яч через сітку, певний удар, який не вдається, і вам доведеться долати емоційні пастки та використовувати логіку, щоб впоратися з усім цим. «Ви змагаєтеся здебільшого із самим собою», – каже Фрейзер.

«І навіть якщо по той бік сітки є хтось іще, кого ви намагаєтеся перемогти, зрештою, ви маєте грати в найкращий для вас теніс. Ти дізнаєшся, що можеш програти і при цьому грати дуже добре, а можеш виграти і при цьому грати дуже погано».

Одна з найбільших переваг тенісу – навчитися приймати свої невдачі і заспокоюватися або піднімати собі настрій до, під час і після матчів. Це важливий урок, який не обмежується рамками корту.

Чому потрібно грати в теніс: це допоможе вам бути уважним

Усі ми знаємо, як важливо зберігати усвідомленість і присутність у сьогоденні, і не дарма. Теніс – це приголомшлива розминка для мозку. Ті, хто грає не перший рік, знають, що зберігати концентрацію в матчевих ситуаціях дуже складно: вас часто відволікає рахунок, очікуваний результат або ваші емоції з приводу того, як ви граєте.

Навіть спроба навчити свій мозок приділяти увагу поточному моменту – це вправа на уважність. Коли ви практикуєте це знову і знову, стає легше.

Це найкращий соціальний вид спорту

«У дорослому житті важко знайти час для дружби поза роботою», – каже Фрейзер. «Але такий привід, як теніс, допомагає розширити соціальні зв’язки. А оскільки теніс – це гра для двох і більше гравців, він створює таку обстановку. Здається, що люди з різних професій і з різних верств суспільства збираються разом завдяки тенісу».

І на відміну від занять фітнесом або групових пробіжок, у тенісній спільноті існує вбудована культура спілкування. Ви спілкуєтеся під час розминки, дізнаєтеся про життя між іграми, коли міняєтесь сторонами, і не встигнете озирнутися, як вас запрошують приєднатися до уроків, команд і ліг. «Ви знайомитеся з новими людьми, об’єднуєтесь і граєте, і майже завжди добре проводите час», – каже Фрейзер.

Чому потрібно грати в теніс: це на все життя

7 вагомих причин, чому потрібно грати в теніс, навіть якщо вам багато років
Теніс не тільки є спортом на все життя, а й може допомогти вам прожити довше приблизно на 10 років, Джерело: pexels.com

Ви, напевно, чули, що теніс – це спорт на все життя, і це правда. Ви можете почати вчитися, щойно навчитеся тримати ракетку, і грати до глибокої старості. Цей вид спорту вважається спортом на все життя, тому що він безконтактний і може бути адаптований так, щоб з віком чинити менший вплив на наші суглоби і м’язи.

«Ви побачите гравців, які грали на дуже високому рівні, яким зараз за 70 або 80, і, звісно, вони вже не грають на тому самому рівні, що раніше, але їм, як і раніше, подобається грати, і вони знайшли людей, з якими можна грати», – каже Кокс. Це чудовий вид спорту, оскільки він поєднує в собі фізичну форму, гостроту розуму і спілкування. Дослідження засвідчили, що у літніх тенісистів нижчий ризик серцево-судинних захворювань, ожиріння і депресії.

Не впевнені, що вам підходить теніс? Тоді зверніть увагу на це модне тренування, пов’язане з водою.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.