7 порад, як навчитися кататися на паддлборді всім охочим

Готові приступити до занять? Ось кілька порад, які потрібно знати, перш ніж освоїти це тренування.

Літо – це можливість зайнятися всілякими страшними видами водного спорту (серфінг, водні лижі, підводне плавання, о боже!). Але ми радимо звернути увагу на вид спорту, який має набагато складніший вигляд, ніж є насправді, і пропонує ідеальний баланс фізичних вправ і розслаблення: стоячий паддлбординг. Бажаєте з’ясувати, як навчитися кататися на паддлборді?

Вам навіть не потрібно стояти – багато хто просто сидить або стоїть на колінах. Цей вид спорту дуже універсальний – залежно від ваших уподобань і рівня комфорту ви можете кататися по ставку, ловити хвилі в океані, займатися йогою або навіть брати участь у перегонах на паддлборді. MigNews натрапив на корисний посібник для початківців від тренера Курта Девуара.

Як навчитися кататися на паддлборді: вчіться в експерта

Найкращий спосіб навчитися кататися на веслах – дозволити професіоналу навчити вас, каже Девуар. Якщо ви намагатиметеся вчити себе самостійно, ви можете неусвідомлено прищепити собі шкідливі звички, від яких буде важко відмовитися.

Вступні уроки можна знайти майже скрізь, де є пункти прокату, більшість із них надають дошки в рамках занять. Якщо у вас є вибір, віддайте перевагу навчанню в більш спокійній водоймі (наприклад, в озері або ставку), перш ніж братися за подолання океанських хвиль. Але багато новачків вчаться в океані, тільки знайте, що ви можете не встати на дошку до кінця, і це абсолютно нормально.

Почніть на суші

Перш ніж спуститися у воду, приділіть час знайомству з обладнанням на суші. Перевірте рятувальний жилет і повідець, а також відрегулюйте весло, щоб переконатися, що воно правильної висоти. Якщо ви піднімете руку прямо в повітря і покладете весло на землю перед собою, руків’я має доходити до зап’ястя.

Потренуйтеся в розташуванні рук. Коли весло знаходиться праворуч від дошки, ваша ліва рука повинна триматися за рукоятку весла, а права – на середині шляху вниз. Коли ви переходите на весло зліва від дошки, ваші руки також змінюються. Якщо ви збираєтеся гребти сидячи або стоячи на колінах, вам краще взяти весло нижче.

Ви навіть можете зробити повний сухий заїзд. Встаньте на середину дошки, злегка зігнувши коліна і поставивши одну ногу по обидва боки від ручки для перенесення. Ноги мають бути приблизно на ширині стегон, але спробуйте поставити ноги ширше, якщо так ви почуватиметеся стійкіше. Спробуйте гребти повітрям, перемикаючи весло з однієї руки в іншу, переходячи з положення стоячи на коліна і назад, не втрачаючи весла.

Як навчитися кататися на паддлборді: повільно вставайте

7 порад, як навчитися кататися на паддлборді всім охочим
Деякі люди займаються на паддлборді на колінах. Робіть те, що вважається зручним і відповідним для себе і свого рівня підготовки, Джерело: pexels.com

Фактично встати на ноги може бути найскладнішою частиною катання на паддлборді. Але це не має бути вашим першим кроком. Спочатку навчіться плавати стоячи на колінах, каже Девуар, особливо якщо ви перебуваєте в океані.

Коли ви відчуєте, що готові встати, не поспішайте. Тримайте центр ваги низько в присіданні, поки не відчуєте рівновагу, а потім підніміться на всю висоту. При цьому зберігайте м’який вигин у колінах, який допоможе вам балансувати.

Одна з найпоширеніших помилок, якої слід уникати: витягати весло горизонтально перед собою, коли ви встаєте. Це, за словами Девуара, не допоможе вам балансувати. Замість цього опустіть лопать весла у воду. Це додасть стійкості. Це як третя нога.

Можливо, влітку вам важче заснути через спеку. Ми знаємо хитрий лайфхак із подушкою, який вирішить вашу проблему.

Рухайтеся

Як важко балансувати на велосипеді, який нікуди не їде, так і вам буде легше зберігати стійкість, коли ви почнете рухатися. Для того щоб гребок був найбільш ефективним, ви не повинні гладити воду. Опустивши весло всього на 5 см, ви нічого не доб’єтеся. Замість цього потягніться вперед, занурте весло у воду і потягніть його назад, тримаючи весло якомога більш вертикально. Щойно весло опиниться біля ваших ніг, витягніть його з води і почніть усе спочатку.

Умови і те, куди саме ви прагнете, визначатимуть, скільки гребків ви зробите з одного боку, перш ніж переключитися. Але загалом для ефективності варто уникати перемикання після кожного гребка.

Пора розвертатися? Ви можете або винести весло далеко вперед, а потім провести ним по колу, або завести його за спину і штовхнути вперед. Коли ви освоїтеся, спирайтеся на одну або іншу ногу, це теж допоможе вам керувати.

А якщо ви намагаєтеся зберігати вертикальне положення в океані, то, можливо, вам варто почати рух або обличчям до хвиль, що набігають, або від них, а не так, щоб вони били вас у бік, що буде складнішим завданням для балансу.

Як навчитися кататися на паддлборді: розслабте ноги

Коли ви почуваєтеся не в своїй тарілці, цілком природно, що вам хочеться вхопитися за дошку пальцями ніг. Уникайте цього бажання, каже Девуар. Через кілька хвилин у вас почнуться судоми, і ноги болітимуть. Замість цього постарайтеся розслабити ноги і розсунути пальці. Ваша вага має бути рівномірно розподілена по ногах.

Не дивіться вниз

Дуже часто, коли люди тільки починають стояти, вони дивляться вниз, і в підсумку в них виходить шарнір у тулубі. Якщо ви почнете дивитися вниз, весь ваш центр ваги почне нахилятися вперед, і ви не зможете довго протриматися на дошці. Тримайте підборіддя і груди піднятими, погляд спрямований на горизонт, а плечі розташовані вище стегон.

Як навчитися кататися на паддлборді: використовуйте все своє тіло

Хоча може здатися, що під час катання на паддлборді найбільше працюють руки, це дійсно спорт для всього тіла. Іншими словами, якщо у вас болять тільки руки, значить, ви займаєтеся неправильно.

Катання на паддлборді має приносити задоволення. Тому не варто турбуватися про те, чи задіюєте ви при цьому потрібні м’язи. Поки ви зберігаєте невеликий вигин у колінах, ваші квадріцепси і кор мають бути задіяні, щоб допомогти вам балансувати.

Любите плавання? Але чи може це кардіотренування допомогти вам скинути? Тут ми порівнювали його з бігом.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.