Медіа Інформаційний Гід

Оксфорд очолив рейтинг найкращих університетів 2025 року. Які ще виші потрапили до цього списку?

Оксфорд очолив рейтинг університетів 2025 року. Які ще виші потрапили до цього списку? Джерело: Planetofhotels.com.

Оксфордський університет зберіг свою позицію як найкращий університет світу дев’ятий рік поспіль, згідно з нещодавно опублікованою версією Times Higher Education (THE) World University Rankings за 2025 рік.

За ним йдуть Массачусетський технологічний інститут, Гарвардський університет і Прінстонський університет, які піднялися з шостого на четверте місце в 2025 році, пише MigNews.

Кембриджський університет залишився на п’ятому місці, не змінившись порівняно з попереднім роком, а Стенфордський університет опустився з другої на шосту позицію.

У найвищому рейтингу домінували заклади зі Сполучених Штатів і Великобританії, які розділили всі перші 10 місць.

У той час як сім із них були закладами з США, Великобританія претендувала на решту три, включаючи перше місце.

В останньому рейтингу THE World University Rankings увійшли понад 2000 університетів зі 115 країн і регіонів.

Рейтинг базувався на 18 показниках ефективності в п’яти категоріях, включаючи викладання, дослідницьке середовище, якість досліджень, міжнародні перспективи та промисловість.

Рейтинги 2025 року також показали зміну глобального ландшафту: багато європейських університетів знизилися в рейтингу, тоді як азіатські навчальні заклади продовжували покращувати свої глобальні позиції.

Топ 10 університетів світу. Джерело: Times Higher Education World University Rankings 2025.

Які європейські університети є найкращими у світі?

Відповідно до загальних балів у рейтингу, трійка найкращих університетів Європи були з Великої Британії та включали Оксфордський університет, Кембриджський університет та Імперський коледж Лондона.

Швейцарський університет ETH Zurich зайняв четверте місце в Європі та 11-те у світі. За ним йшов Університетський коледж Лондона, який був 22-м у світі.

Німеччина також була представлена ​​в десятці найкращих у Європі, Мюнхенський технічний університет і LMU Munich посіли відповідно 26 і 38 місце у світовому рейтингу.

Серед інших найкращих європейських університетів – французький дослідницький університет PSL та бельгійський KU Leuven, обидва з яких забезпечили собі місця в топ-50 найкращих в світі.

Топ європейських університетів. Джерело: Times Higher Education World University Rankings 2025.

Занепад європейських університетів

Другий рік поспіль Азія була найбільш представленим континентом у рейтингу.

Деякі європейські навчальні заклади також зазнали стабільного занепаду, тоді як університети в Азії, зокрема з материкового Китаю, Японії та Південної Кореї, покращуються.

Університети таких країн, як Франція, Нідерланди та Швейцарія, опустилися в рейтингу. Наприклад, вісім із 12 університетів Нідерландів впали в рейтингу, а Делфтський технологічний університет опустився на 56-ту позицію у світі.

У Франції 19 із 50 університетів знизилися, тоді як 10 отримали найгірший рейтинг за всю історію.

У Швейцарії також відбулося зниження кількості університетів, хоча й досі зберігаються деякі заклади з високим рейтингом.

Незважаючи на ці тенденції, деякі європейські країни досягли помітних покращень. Це включає в себе Німеччину, яка зафіксувала віху, коли Мюнхенський технічний університет піднявся на 26 місце, що є найвищою позицією для німецьких університетів у рейтингу.

Хоча більшість своїх найвищих світових рейтингів Європа завдячує Великій Британії, такі країни, як Німеччина, Франція та Нідерланди, також мають сильну присутність із кількома університетами у світовій топ-100.

Рейтинг топ-100. Джерело: Times Higher Education World University Rankings 2025.

Країни Північної Європи, зокрема Швеція, Данія та Фінляндія, також продовжують демонструвати стійкий прогрес у глобальних рейтингах, оскільки їхні університети або покращили, або зберегли свої позиції.

Швеція змогла зберегти свою присутність у топ-50, а Каролінський інститут піднявся на одну сходинку до 49-го місця, тоді як Данія забезпечила собі місце у світовій топ-100, представлена ​​Копенгагенським університетом, який цього року посів 97-е місце.

Дізнайтеся про ТОП-10 країн з найкращою системою правосуддя у світі.

Вийти з мобільної версії сайту