МВФ представив новий прогноз щодо майбутнього економіки України

У МВФ з'явився неоднозначний прогноз щодо майбутнього економічної системи України

Українська економіка, незважаючи на зовнішні та внутрішні виклики, зберігає певний потенціал для зростання у 2024 році.

Про це розповідає MigNews із посиланням на офіційний сайт Національного банку України.

Реакція на новий прогноз МВФ

Як зазначається у прес-релізі Національного банку України, раніше Фонд прогнозував зростання ВВП у діапазоні від 2,5% до 3,5% за інфляції 8%. Проте нові дані свідчать про корекцію цих показників.

«За прогнозом Фонду, у другому півріччі 2024 року економічне зростання в Україні сповільниться через наслідки атак росіян на енергетичну інфраструктуру, вплив війни на ринок праці та рівень очікувань ділової активності. Прогноз зростання реального ВВП за підсумками 2024 року — на рівні 3%, а інфляції – до 9%», — йдеться в прогнозі.

Економічний контекст і перспективи на майбутнє

Розглядаючи середньострокову перспективу, МВФ прогнозує, що економічне зростання у 2025 році коливатиметься між 2,5% і 3,5%.

«Водночас ризики прогнозу надзвичайно високі», — зазначається в публікації.

Ці ризики включають подальші дестабілізаційні фактори, які можуть виникати на фоні триваючих військових дій, а також можливі глобальні економічні зміни.

Однак, важливо підкреслити, що під час червневого перегляду програми розширеного фінансування (EFF) МВФ прогнозував значно оптимістичніший сценарій — зростання ВВП на рівні 5,5% у 2025 році. Це свідчить про те, що українська економіка має потенціал для більш високих темпів зростання за умови стабілізації ситуації на Сході країни та відновлення ключових галузей.

На цьому фоні експерти назвали тих, хто більше всього вклався в національну економіку під час повномасштабного вторгнення Росії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.