Як запобігти ранній смерті: 5 звичок, яких важливо позбутися

Зробіть це, поки не пізно, і проживете довге і здорове життя.

Як підтримання здорових звичок може продовжити наше життя (чищення зубів, фізичні вправи та регулярні прогулянки на природі), так і розвиток шкідливих звичок може, навпаки, забрати в нас роки життя. Паління, надмірне вживання алкоголю та нехтування медитацією для зняття стресу – ось кілька перших шкідливих звичок, які спадають на думку. Але інші повсякденні дії, які на перший погляд здаються нешкідливими, потенційно можуть завдати більшої шкоди вашому здоров’ю, ніж ви думаєте. На щастя, дізнавшись про них, ви зможете розкрити секрет, як запобігти ранній смерті.

MigNews розповість вам про ці звички, щоб ви якомога швидше їх позбулися. Усі вони руйнують наше здоров’я!

Як запобігти ранній смерті: не спіть занадто довго

Потенційно небезпечні для життя ризики для здоров’я, пов’язані з нестачею сну, добре задокументовані. Тому логічно думати, що чим більше, тим краще, коли йдеться про тривалість сну. Однак результати дослідження 2018 року, опубліковані в European Heart Journal, засвідчили, що сон понад 8 годин на добу пов’язаний із підвищеним ризиком смерті та основних серцево-судинних подій, включно з інфарктом, інсультом і серцевою недостатністю.

Люди, які спали понад 6 годин вночі, але при цьому дрімали протягом дня, також опинилися в групі ризику за цими несприятливими наслідками. Найменший ризик для здоров’я було виявлено в проміжку між 6 і 8 годинами сну.

Перестаньте хрустіти шиєю

Для деяких людей звук бавовни, який виникає під час хрускоту суглобів, може бути вельми приємним. В медичному співтоваристві точаться суперечки щодо причин цього ляскаючого звуку. Але фахівці Saratoga Spine стверджують, що він може бути результатом утворення бульбашок повітря, руйнування просторових кишень у мастильній рідині суглоба або швидкого розтягування зв’язок, а також інших можливих причин.

Але це пов’язано з унікальними ризиками, оскільки в шиї розташовані хребетні артерії, якими кров надходить до мозку. Це трапляється рідко. Але надмірне розтягнення шиї може спричинити розрив цих артерій, що зменшує приплив крові до мозку і підвищує ризик інсульту. Якщо інсульт все ж таки трапиться, він може бути небезпечним для життя або залишити людину з постійною інвалідністю. Наприклад, втратою зору, проблемами з ходьбою, мовленням і ковтанням.

Як запобігти ранній смерті: не проводьте більшу частину дня сидячи

Суспільство зробило сидячий спосіб життя новою нормою, починаючи з офісної роботи на повну ставку і закінчуючи нескінченним переглядом Instagram. У результаті, як показують дослідження, сучасні люди більш схильні до ранньої смерті від серцево-судинних і метаболічних причин.

В дослідженні 2024 року, опублікованому в Journal of the American Heart Association, було виявлено, що чим більше загального часу літні жінки проводили сидячи (а також що більшою є середня тривалість часу, проведеного ними в сидячому положенні), тим вищим був ризик смерті від усіх причин і смертності від серцево-судинних захворювань. Зокрема, жінки похилого віку, чий загальний час сидіння перевищував 11,6 години на день, були на 57% більш схильні до смерті від усіх причин. На 78% вони були більш схильні до смерті від серцево-судинних захворювань, ніж жінки, які сиділи менше ніж 9,3 години на день.

Раніше ми детально розповідали, чим вам загрожує сидячий спосіб життя. Висновки вчених шокують.

Не будьте прокрастинатором

Люди, які живуть за принципом «Навіщо робити сьогодні те, що можна відкласти на завтра», можуть зіткнутися з більшими проблемами зі здоров’ям, ніж ті, хто викреслює справи зі списку справ. У дослідженні 2023 року, опублікованому в журналі JAMA Network Open, вчені вивчили вплив прокрастинації на здоров’я більш ніж 3500 студентів університетів Швеції.

Дослідження показало, що прокрастинація пов’язана з різними негативними наслідками для здоров’я і нездоровими звичками. Включно з поганою якістю сну і нестачею фізичної активності. Як ми вже розповідали, обидва ці фактори підвищують ризик ранньої смерті.

Як запобігти ранній смерті: дотримуйтеся регулярного часу відходу до сну

Як запобігти ранній смерті: 7 звичок, яких важливо позбутися
Регулярність часу відходу до сну не менш важлива, ніж кількість годин, яку ви спите, Джерело: pexels.com

Дослідження 2023 року, опубліковане в журналі Sleep, показує, що те, чи дотримується людина постійного часу відходу до сну і пробудження, може бути значущим показником ризику ранньої смерті. Дані про здоров’я, зібрані в UK Biobank з понад 60 900 учасників, показали, що нерегулярний сон був пов’язаний із підвищеним ризиком смерті від усіх причин, а також від раку та кардіометаболічних причин.

Однак люди, які дотримувалися більш регулярного режиму сну, виявилися на 20-48% менш схильними до смертності від усіх причин, на 16-39% менш схильними до смерті від раку та на 22-57% менш схильними до смерті від кардіометаболічних причин порівняно з учасниками, які спали найменш регулярно. Результати дослідження також показали, що показники регулярності сну більшою мірою визначають ризик ранньої смерті, ніж тривалість сну.

Помітили, що прокидаєтеся вночі занадто часто? У цьому може бути винен один із таких чинників.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.