Що означає, якщо ваш кал білого кольору?

Чи пов'язано це з вашим харчуванням або ви чимось хворі?

Це нормально – ходити в туалет упродовж усього життя і бачити різні відтінки, текстури та типи калу. Але за здорового процесу травлення кал зазвичай залишається в діапазоні від світло-коричневого до темно-коричневого кольору. Якщо, звісно, ви не їсте багато листової зелені, від якої кал стає зеленим. Але що означає, якщо ваш кал білого кольору?

Білі випорожнення свідчать про наявність основного захворювання, особливо якщо вони повторюються неодноразово. Хоча є ймовірність, що деякі види ліків роблять їх світлими, вони не є нормальними, як з’ясував MigNews, і мають бути перевірені медичним працівником.

Як взагалі кал може стати білим?

Щоб зрозуміти, чому з’являються білі випорожнення, потрібно спочатку розібратися, як відбувається процес травлення. Коли ми приймаємо їжу, вона проходить через рот і горло до стравоходу, шлунка, тонкого і товстого кишківника, а потім потрапляє в задній прохід. Колір калу зумовлений жовтувато-зеленою речовиною, яка виробляється печінкою і називається «жовч», що зберігається в жовчному міхурі.

Жовчний міхур виділяє жовч протоками в тонку кишку в процесі травлення, щоб допомогти розщепити жири в їжі, яку ми споживаємо. Тому, якщо ваші випорожнення білі, це зазвичай означає, що або печінка, або жовчний міхур працюють неправильно і не виконують свої функції.

Що означає, якщо ваш кал білого кольору: на які хвороби це вказує?

Захворювання печінки – цироз, рак печінки, жирова хвороба печінки, гепатити А, В і С тощо. – можуть спричинити збліднення калу. Стан здоров’я, що впливає на печінку, може порушити здатність органу виробляти жовч.

Навіть якщо печінка в порядку і робить те, що має, можуть виникнути випадки, коли жовчний міхур має перешкоди, що заважають жовчі потрапити до тонкого кишківника в процесі травлення. Однією з поширених причин таких перешкод є камені в жовчному міхурі, повідомляє Medical News Today. Пухлини також можуть закривати протоки жовчного міхура. За наявності каменів у жовчному міхурі можуть спостерігатися й інші симптоми, як-от жар, озноб, біль, здуття живота, блювота, нудота, нетравлення шлунка і жовтяниця.

У немовлят білі випорожнення можуть вказувати на біліарну атрезію – стан здоров’я, спричинений звуженням жовчних проток. Нерідко в дітей, які перебувають на грудному вигодовуванні, трапляються жовтувато-коричневі випорожнення, але білі – це, як правило, привід для занепокоєння. Як і в дорослих, у дитини можуть бути приховані захворювання, що впливають на печінку, підшлункову залозу або жовчний міхур.

Підшлункова залоза та її стан також можуть впливати на колір випорожнень. Підшлункова залоза, розташована за нижньою частиною шлунка, також виділяє ферменти, які допомагають процесу травлення. За таких захворювань, як рак підшлункової залози і панкреатит, ця функція може бути ускладнена, що призводить до блідого кольору випорожнень.

Дивуєтеся, чому ваша сеча має запах попкорну? Тут ми детально розповідали про його причини.

Що робити, якщо ви помітили білий кал?

Що означає, якщо ваш кал білого кольору?
Вилікувавши основне захворювання, ви позбудетеся білого кольору калу, Джерело: pexels.com

Якщо білі випорожнення з’являються один раз, можна почекати і пошукати інші симптоми. Але якщо бліді випорожнення з’являються більше одного разу, краще звернутися до лікаря.

Якщо ви звернулися до лікаря після того, як побачили бліді випорожнення, він може поставити вам запитання про те, коли ви вперше помітили колір калу і які ліки ви приймаєте. Крім того, лікар оцінить загальний стан вашого здоров’я, а також виявить основні захворювання та інші симптоми. Також можливо, що вас попросять зробити аналізи крові, ендоскопічну ретроградну холангіопанкреатографію (ЕРХП), УЗД, КТ або МРТ печінки.

Не варто ігнорувати зміни текстури або кольору калу, особливо якщо він червоний, чорний або білий. Всупереч тому, що ви думаєте, заглядати в унітаз після відвідування туалету може бути не такою вже поганою ідеєю. Вам краще знати, що означає білий кал і наскільки здорова (або не дуже) ваша травна система. Бліді випорожнення можуть свідчити про серйозні захворювання. Але хвороби печінки, підшлункової залози або жовчного міхура піддаються лікуванню. Тільки не забудьте одразу ж звернутися до лікаря.

Лягаєте спати, але раптом чуєте стукіт свого серця? Чи вказує це на серцевий напад? Ось відповідь.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.