Чому ваша сеча має солодкуватий запах попкорну?

Чи справді це – привід для занепокоєння?

Щоразу, коли ви мочитеся, ви можете дізнатися кілька дивовижних речей про своє здоров’я. Колір сечі має бути блідо-жовтим, але темніший жовтий колір може бути ознакою зневоднення. Червона або рожева сеча може означати або наявність крові в сечі, або те, що ви випили занадто багато бурякового соку. У разі зневоднення сеча може пахнути аміаком. Запах сечі після вживання спаржі може змусити вас затиснути ніс. Але чому ваша сеча має солодкуватий запах попкорну?

MigNews з’ясував, що це може бути ознакою нелікованого або недіагностованого діабету (деякі люди також називають його солодким або фруктовим). Він викликаний поєднанням надлишку цукру в сечі та кетонів. Люди, які постяться, часто займаються спортом або дотримуються низьковуглеводної дієти, також можуть виділяти кетони в сечу, через що їхня сеча пахне попкорном. Однак у людей із діабетом може накопичуватися надто високий рівень кетонів у крові, що призводить до небезпечного для життя стану, званого кетоацидозом.

Чому ваша сеча має солодкуватий запах попкорну: рівень кетонів і діабет 1 типу

Кетони – це кислоти, які накопичуються, коли організм використовує жирові клітини для перетворення в енергію замість глюкози (цукру).

Діабет 1 типу – це стан, за якого організм не виробляє достатньо інсуліну для переробки цукру в крові, а діабет 2 типу виникає, коли організм неефективно використовує інсулін. «При обох типах діабету цукор не може потрапити в клітини, щоб перетворитися на енергію, тож натомість він застряє в кровотоці», – каже докторка Таня Елліотт. Це може призвести до таких ускладнень, як пошкодження нирок, очей і нервів.

За даними Американської діабетичної асоціації, люди з діабетом першого типу частіше стикаються з проблемою надмірного вмісту кетонів у крові. Кетони можуть накопичуватися, якщо люди неправильно приймають інсулін або не коригують інсулін під час хвороби.

Навіть якщо ваша сеча не пахне попкорном, люди з діабетом повинні стежити за рівнем кетонів у крові за допомогою тест-смужок для визначення кетонів. Невелика кількість кетонів у сечі може свідчити про те, що ваш організм починає накопичувати кетони в крові. Якщо у вас високий рівень цукру в крові, нудота, утруднене дихання або туман у мозку, вам слід контролювати рівень кетонів кожні чотири-шість годин на предмет можливого діабетичного кетоацидозу.

Ознаки кетоацидозу

діабет, цукор у крові, інсулін
Діабетичний кетоацидоз виникає, коли в організмі підвищується рівень цукру в крові (також званого глюкозою) і накопичується кислота. Він і може стати причиною, чому ваша сеча має солодкуватий запах попкорну, Джерело: pexels.com

Запах попкорну під час сечовипускання може виникати періодично, якщо ви зневоднені або дотримуєтеся певної дієти. Вам слід звернутися до лікаря, якщо він зберігається понад кілька днів, особливо якщо ви діабетик або вагітні. Поряд із нудотою, утрудненим диханням і туманом у мозку, іншими ознаками кетоацидозу є часте сечовипускання, втома або запах фруктів із рота. Навіть якщо у вас не діагностовано діабет, ваш лікар може визначити, чи потрібно правильно контролювати рівень цукру в крові.

Хоча люди, які дотримуються інтервального голодування або кето-дієти, часто впадають у кетоз, щоб спалити жир, це не те саме, що кетоацидоз. Кетоз – це метаболічний процес, який відбувається, коли рівень цукру в крові занадто низький, тому організм вдається до використання кетонів як палива. Кетоацидоз – це медичний стан, який виникає, коли рівень інсуліну надто низький, а цукор у крові високий, унаслідок чого в крові циркулює занадто багато кетонів.

Однак занадто довге перебування в кетозі може бути небезпечним для кето-дієти, оскільки може спровокувати кетоацидоз. У статті, опублікованій 2020 року в журналі Clinical Practice and Cases in Emergency Medicine, розповідається про випадок, коли 55-річна жінка потрапила у відділення невідкладної допомоги з кетоацидозом, спричиненим дієтою, після того, як схудла на 7,7 кілограмів за 22 дні кетогенної дієти. У статті йдеться, що кетоацидоз може виникнути, якщо повністю виключити вуглеводи з раціону.

Деякі люди вважають, що у них прищі на попі, але у них такі шкірні проблеми. Їх знання допоможе вам якнайшвидше їх позбутися.

Діабетичний кетоацидоз: профілактика

Найважливіше, що ви можете зробити для його запобігання, – це стежити за своїм діабетом. Якщо у вас діагностовано діабет 1 типу, обов’язково стежте за рівнем цукру і приймайте інсулін. Рівень цукру в крові неможливо контролювати лише дієтою та фізичними вправами, тому дуже важливо дотримуватися режиму прийому інсуліну.

Оскільки викид деяких гормонів, пов’язаних зі стресом, таких як адреналін і кортизол, може спровокувати кетоацидоз, сильний стрес і травми є факторами ризику. Пошук способів боротьби зі стресом до того, як він стане хронічним, є важливою частиною профілактики.

Якщо ви відчуваєте підвищений стрес, не забувайте уважно стежити за рівнем цукру.

Щоб краще керувати своїм діабетом:

  • Регулярні фізичні вправи відіграють важливу роль у боротьбі зі стресом, а також допомагають контролювати рівень цукру в крові.
  • Дотримуйтеся збалансованої дієти з регулярним прийомом їжі, щоб запобігти стрибкам рівня цукру в крові.
  • Залишайтеся гідратованими.

Чи впливає відмова від алкоголю на наше здоров’я насправді? Дізнайтеся, як зміниться ваше тіло через 30 днів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.