Щоденне споживання омега-3 може сповільнювати процеси біологічного старіння в організмі людини. До такого висновку дійшли вчені після аналізу клінічного дослідження за участю понад 700 людей похилого віку протягом трьох років. Результати опубліковані в журналі Nature Aging, пише MigNews з посиланням на джерело Medicalxpress.com.
Як вчені досліджували вплив омега-3 на старіння
Попередні дослідження показували, що обмеження калорійності раціону може сповільнювати процеси старіння. Також експерименти на тваринах та невеликі пілотні дослідження підтверджували позитивний вплив вітаміну D та омега-3 на біологічний вік. Однак їх ефективність для людей залишалася під питанням.
Група дослідників під керівництвом Гайке Біскоф-Феррарі та Стіва Горвата застосувала молекулярно-біологічні методи, зокрема епігенетичні годинники, щоб оцінити швидкість старіння в межах експерименту. У ньому взяли участь 777 осіб віком від 70 років зі Швейцарії.
Що показав експеримент
Протягом трьох років учасники отримували різні комбінації факторів, що потенційно уповільнюють старіння:
- 2 000 міжнародних одиниць (МО) вітаміну D на день;
- 1 грам омега-3 щодня;
- фізичні вправи по 30 хвилин тричі на тиждень.
Аналіз крові учасників показав, що регулярне споживання омега-3 сповільнило біологічне старіння в середньому на 4 місяці. При цьому ефект не залежав від статі, віку чи індексу маси тіла. Найкращі результати спостерігалися у групах, які поєднували всі три методи – омега-3, вітамін D та фізичну активність.
Чому варто поєднувати омега-3, вітамін D та спорт
Науковці також виявили, що комбінація цих трьох факторів не лише уповільнює старіння, а й значно знижує ризик розвитку онкологічних захворювань та вікової крихкості. Оскільки кожен з компонентів діє через різні, але взаємопов’язані механізми, їх спільний вплив підсилює загальний ефект.
Обмеження дослідження
Автори відзначають, що наразі немає єдиного стандарту для вимірювання біологічного віку, тому вони використовували найбільш перевірені методики. Крім того, вибірка включала лише мешканців Швейцарії, що може не відображати ситуацію в усьому світі.
Дослідження підтверджує, що щоденне споживання омега-3 може бути простим і доступним способом підтримки молодості організму, особливо у поєднанні з фізичною активністю та вітаміном D.
Нагадаємо, що нещодавне дослідження показало, що Омега-3 та Омега-6 можуть захистити від 19 типів раку.