В Україні значно зросла кількість усиновлень. Хто і чому приймає дітей у свою сім’ю

За останні два роки кількість усиновлень зросла.

В Україні за останні два роки зросла кількість усиновлень: у 2023 році було усиновлено 925 дітей, а в першій половині 2024 року — майже 600. Це більше, ніж у 2022 році, коли усиновили 752 дитини, повідомляє MigNews з посиланням на джерело DW.

Наприклад, Ольга з Сум, після втрати сина в боях за Маріуполь, всиновила дівчинку, щоб дати їй домівку. Жінка розповіла:

Я зрозуміла, що мені буде дуже важко самій і що десь є маленька дитина, яка так само одна. Вона потребує мами, дому і всього, що може дати сімʼя. А в мене є любов і потреба про когось турбуватись. Я можу врятувати цю дитину, а вона врятує мене.

Процедура усиновлення під час війни зазнала як позитивних, так і негативних змін. В перший рік повномасштабного вторгнення кількість усиновлень знизилася, але з часом статистика почала покращуватися. Тетяна з Львова, яка всиновила трирічного Богдана, зазначає, що її рішення було обумовлене бажанням допомогти дитині, яка вже пережила біль і втрату.

Тетяна поділилась:

Ми завжди хотіли бути великою родиною. Мені здається, що так починаються усі історії про усиновлення. Є відчуття, що ти робиш недостатньо для своєї країни. Народити ще одну дитину, привести її у світ, де падають ракети? Чи допомогти тій, у якої із народження не склалось із сімʼєю? Ми можемо поділитися і дати дитині те, чого в неї ніколи не було.

Тетяна і Богдан, серпень 2024 року. Джерело: DW.

З початком війни процедура усиновлення ускладнилася. Спочатку заборонили усиновлення українських дітей іноземцями, а сама процедура затягнулася через перебої в роботі судів. Лише з червня 2023 року знову дозволено усиновлення дітей, які перебувають за кордоном. Дар’я Касьянова з «СОС Дитячі містечка Україна» зазначає, що їхня організація підтримує фінансово сім’ї, які хочуть усиновити дітей із сиротинців, евакуйованих за кордон.

Касьянова говорить:

До нас вже звернулося майже 60 сімей, яким ми оплатили поїздки до різних країн — Польщі, Німеччини, Туреччини, Австрії, Швейцарії.

Попри труднощі війни, кількість усиновлень зростає. Проте Наталя Ібрагімова, директорка Київського обласного центру соціальних служб, зазначає, що нові законодавчі зміни ускладнили процес і додали тимчасове влаштування дітей у родини кандидатів, що може бути травматичним, якщо усиновлення не відбудеться.

Також є побоювання, що після війни зловживання усиновленням може зрости. Ібрагімова вважає, що психологи можуть допомогти виявити справжні наміри кандидатів.

Ібрагімова коментує:

Діти повинні жити в українських родинах.Батьки самі вирішать, як захистити свою дитину. А дитина буде знати, що нею опікується мати і батько, а не вихователі… Зі ста кандидатів відсотків 40 — це люди, які справді хочуть дітей.

Усиновлення дітей є надзвичайно важливим і відповідальним кроком, особливо в умовах війни. Незважаючи на численні труднощі, пов’язані з війною та змінами в законодавстві, люди, такі як Ольга та Тетяна, демонструють, що бажання допомогти дітям і дати їм сім’ю є сильнішим за будь-які перешкоди. Їхні історії підтверджують, що справжня турбота і любов можуть подолати будь-які складнощі і змінити життя дітей на краще, навіть у найважчі часи.

Детальніше про те, чи використовували дітей як прикриття для втечі чиновників за кордон, читайте тут.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.