У ЗСУ стався перший повітряний бій на літаках F-16

Армія Україна вже встигла використати літаки "Ф-16", аби збити ракети Росії

26 серпня стало знаковим днем в історії сучасної війни на території України: українські винищувачі F-16, отримані нещодавно від Сполучених Штатів Америки, вперше взяли участь у реальних бойових діях, знищивши російські крилаті ракети.

Про це повідомляє MigNews із посиланням на Forbes.

Відмічається, що після отримання першої партії F-16 від США, Україна майже миттєво інтегрувала ці літаки в свою систему протиповітряної оборони. У понеділок, 26 серпня, українські F-16, озброєні сучасними ракетами класу “повітря-повітря” AIM-9 та AIM-120, вступили в повітряний бій з російськими крилатими ракетами, які в рамках масованого обстрілу намагалися завдати ударів по критичній інфраструктурі України.

Знищення понад 100 ракет і майже 100 дронів-камікадзе свідчить про ефективність нової стратегії протидії повітряним загрозам.

Експерти зазначають, що Україна використовує F-16 як елемент інтегрованої системи протиповітряної оборони. Ці літаки оснащені ракетами AIM-9 та AIM-120 1980-х років випуску, що мають значні переваги, зокрема у вигляді великої кількості цих боєприпасів у союзників України. Хоча ці ракети вже не є новими технологіями, вони демонструють високу ефективність у сучасних конфліктах.

На даний момент українські F-16 виконують лише завдання з відбиття ворожих атак, однак експерти вважають, що, коли парк цих літаків суттєво збільшиться, Україна почне використовувати їх також для ударів по російських системах ППО та авіації.

У відповідь на загрозу від російських ракет, Україна встановила на F-16 новітні системи захисту: Pylon Integrated Dispensing System (PIDS) та Electronic Combat Pylon Systems (ECIPS). PIDS розпилює металеві відбивачі та ракети, що осліплюють, імітуючи загрозу для ракет із радіолокаційним та інфрачервоним наведенням. ECIPS, своєю чергою, забезпечує додатковий захист від радарів і включає глушник для придушення радарів на землі.

Тим часом міжнародні експерти вже розповіли, чому армія Білорусі не буде вторгатися в Україну.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.