Site icon Медіа Інформаційний Гід

Заборона російської в школах навіть на перервах: чи передбачені штрафи за порушення?

Заборона російської в школах навіть на перервах: чи передбачені штрафи за порушення?

Заборона російської в школах навіть на перервах: чи передбачені штрафи за порушення? Джерело: 24 Канал.

Народний депутат від фракції «Голос» Наталія Піпа внесла пропозицію щодо запровадження законодавчої заборони на використання російської мови під час перерв у школах, пише MigNews. Про це вона повідомила на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook.

У своєму дописі Піпа наголосила на результатах моніторингу 2023-2024 років, проведеного Державною службою якості освіти України та Уповноваженим із захисту державної мови. Згідно з цими даними, лише 41% учнів спілкуються українською мовою як під час уроків, так і на перервах. З метою підвищення рівня використання української мови у школах, депутат зареєструвала законопроєкт, що зобов’язує школярів говорити українською не лише під час уроків, але й на перервах, у шкільних дворах та на стадіонах.

Ключовим елементом законопроєкту є запровадження поняття «україномовне середовище» у Законі «Про освіту». Це зобов’язує освітні заклади створювати умови для повного переходу на українську мову в межах своїх територій. Окрім цього, вчителям заборонятиметься переходити на російську мову навіть під час неформальних розмов на території шкіл, включно з перервами та їдальнею.

Піпа також зазначила, що законодавча ініціатива передбачає надання вчителям та директорам права робити зауваження учням, які використовують російську мову, з метою заохочення їх до спілкування українською.

Законопроєкт також покладає відповідальність на уряд та центральні органи виконавчої влади за розробку системи, яка дозволить ефективно вимірювати мовленнєві компетенції дітей.

Вона підсумувала:

Ми повинні відійти від практики, коли учні спілкуються українською лише під час уроків. Необхідно закріпити нове правило: у суспільних та публічних місцях має використовуватися виключно державна мова.

Важливо зазначити, що жодних штрафів або покарань цей законопроєкт не передбачається. Законодавча ініціатива спрямована на стимулювання використання української мови через систему заохочень та впровадження правил, а не через каральні заходи.

Нагадаємо, що зараз з’явився новий смертельний тренд серед школярів. Дізнайтесь докладніше про небезпечну тенденцію.

Вийти з мобільної версії сайту