Site icon Медіа Інформаційний Гід

Новий смертельний тренд шириться серед дітей. Що потрібно знати про небезпечну тенденцію

Новий смертельний тренд шириться серед дітей. Що треба знати про небезпечну тенденцію

Новий смертельний тренд шириться серед дітей. Що треба знати про небезпечну тенденцію. Джерело: Times of India.

Небезпечна практика під назвою «хромування» набирає поширення серед підлітків. Діти вдихають повсякденні предмети домашнього вжитку, такі як лак для нігтів або маркери, щоб спробувати кайфувати, повідомляє Health.com.

Хоча термін хромування може бути новим, нюхання звичайних речей через їх тимчасові галюцинаторні ефекти вже давно популярне серед молоді.

У 2015 році 684 000 американців у віці від 12 до 17 років вживали інгалятори, згідно з даними Управління зловживання психоактивними речовинами та психічного здоров’я США. У 2022 році ця цифра впала до 554 000, але почала зростати, досягнувши 564 000 у 2023 році.

Рейчел Кім, науковий співробітник Cohen Children’s Northwell Health і співавтор нещодавнього дослідження, присвяченого аналізу відео TikTok про хромінг, вважає, що відродження значною мірою пов’язане із соціальними мережами.

MigNews розповість, що ще потрібно знати про хромування, зокрема про небезпеки, пов’язані з цим, і про те, як зменшити ризик того, що ваша дитина це зробить.

Хромування – це навмисне використання дозволених продуктів для вдихання вуглеводнів та інших летючих газів і парів. Повідомляється, що практика отримала свою назву через залишки, які люди отримують на своїх обличчях і руках після вдихання металевої фарби. Люди, які роблять це, прагнуть отримати кайф від цих продуктів. Хромування викликає велике звикання.

Дослідження, представлене на Національній конференції Американської академії педіатрії 2024 року, розглядало 109 відео TikTok, які згадували хромінг, і набрало понад 25 мільйонів переглядів. Експерти виявили, що у більш ніж половині відео користувачі неодноразово згадували про хромування або залежність від хромування.

Багато відео також з’явилися під хештегом #WhipTok, грою слова «whippets», яке відноситься до продукту, що містить закис азоту, який вдихають рекреаційно.

Дослідження показало, що більшість підлітків у хромованих відео — 31% — використовували перманентні маркери для хромування. У той же час 17% використовували повітряні ганчірки, 12% вдихали лак для нігтів, а 11% використовували розчинник для фарби, бензин і дезодорант у вигляді спрею. 6% TikTokers вибрали лак для волосся.

Чому хромування таке небезпечне?

Хромування може спричинити низку потенційно серйозних наслідків для здоров’я. В наслідок цього може розвинутися сонливість, запаморочення, невиразна мова, і люди можуть невпевнено стояти на ногах, що призводить до підвищеного ризику падінь. Нудота і блювота також є поширеними наслідками.

Хромування також може призвести до більш серйозних проблем зі здоров’ям, включаючи порушення серцевого ритму, судом та навіть зупинки серця.

Чому діти це роблять?

Незважаючи на те, що хромування не є чимось новим, воно стає все популярнішим завдяки соціальним мережам. 70% публікацій на хромінгу були мемами, що приваблює молодшу аудиторію.

У результаті діти можуть вважати, що хромування є безпечнішою альтернативою традиційним препаратам.

Як зменшити ризик хромування

Оскільки предмети, які використовуються для хромування, настільки поширені та необхідні, важко зменшити ризики. Однак може бути корисно тримати ці предмети подалі від дітей.

Рекомендується ставити запитання, якщо, наприклад, ви помітили, що ваша дитина раптом купує лак для нігтів, але не користується ним.

Також важливо стежити за використанням соціальних мереж. Вкрай важливо переконатися, що діти отримують освіту та тримаються подалі від шкідливого впливу в соціальних мережах. Батьки повинні говорити зі своїми дітьми про хромування «відкрито й без засуджень».

До речі, ви знали, що соціальні мережі заважають підліткам спати вночі? Докладніше про це – тут.

Вийти з мобільної версії сайту