Як змінюється тіло і здоров’я від йоги? 8 дивовижних переваг

Вони напевно переконають вас обтрусити пил з килимка і зайнятися цим тренуванням.

Можливо, ви почали займатися йогою під час пандемії, а потім звичка зійшла нанівець, коли обмеження було знято. Або ви ніколи не пробували займатися йогою, але відчуваєте, що вже готові. Майже. Сумніваєтеся? Вам просто потрібно дізнатися, як змінюється тіло від йоги.

MigNews перерахує вам очевидні та зовсім дивовижні переваги цієї практики, які надихнуть її випробувати.

Йога покращує вашу функціональну підготовку

Це гучне словосполучення має під собою підставу. Функціональний фітнес – це тип тренувань, який використовується для полегшення повсякденних рухів. Наприклад, для того, щоб підняти всі сумки з продуктами за один раз або присісти навпочіпки, щоб підняти ручку, яку ви щойно впустили.

Оскільки йога включає в себе так багато різних поз і потоків, зокрема поштовхи, витягування, скручування, випади, вона поєднує в собі як розтяжку, так і зміцнення, що покращує функціональність. Про це йдеться в невеликому дослідженні 2015 року, опублікованому в журналі The Journals of Gerontology.

Крім того, ви можете пристосуватися до тренувань, навіть якщо у вас є проблеми з рухливістю, травми або ви просто давно не займалися спортом. Про це говорить тренер із силових і фізичних навантажень Реда Елмарді, CSCS. Він часто використовує послідовності на основі йоги з літніми клієнтами та тими, хто повертається після травм. «Оскільки йога вчить вас краще контролювати свої рухи, ви можете поступово поліпшити виконання будь-якої вправи», – каже він.

Як змінюється тіло від йоги: збільшується амплітуда рухів

Як змінюється тіло і здоров'я від йоги? 8 дивовижних переваг
На якому б рівні досвіду ви не перебували, для вас знайдеться своя практика йоги, Джерело: pexels.com

Те, наскільки кожен суглоб може згинатися і розгинатися в будь-якому напрямку, є діапазоном руху (ROM) для даного суглоба. І дуже важливо підтримувати його якомога довше. Зниження ROM пов’язане з підвищеним ризиком травм і зниженням рухливості.

На ROM може вплинути не тільки сидячий спосіб життя, а й постійні тренування, особливо силові. «Підняття важких предметів, звісно, важливе. Але це може створити проблеми зі скороченням діапазону руху, особливо в плечах і стегнах», – каже викладач йоги Пітер Волленхайт.

Згідно з невеликим дослідженням, проведеним 2016 року в Міжнародному журналі йоги, практика може допомогти в розвитку ROM завдяки підвищенню гнучкості та зниженню м’язової напруги, що сприяє збільшенню діапазону рухів у суглобах.

Як змінюється тіло від йоги: підвищується усвідомленість тіла

Один з головних аспектів йоги, який робить її саме йогою, а не просто розтяжкою, – це акцент на поглибленні дихання і збереженні присутності. Навіть на заняттях із силової йоги, які проходять у швидкому темпі, вам буде запропоновано «зануритися» у своє тіло й усвідомлювати свої рухи.

Ви звертаєте увагу на те, як ви рухаєтеся, що відчуваєте, як дихаєте – на все це. Це призводить до відчуття більшого зв’язку зі своїм тілом.

Йога знижує стрес

Ще один ефект від поєднання рухів у стилі йоги з глибоким, зосередженим диханням? Ви перемикаєте парасимпатичну нервову систему (що відповідає за стан «відпочинку і перетравлення»), а отже, вам легше зняти стрес.

Невелике дослідження, проведене 2020 року в Journal of Sports Science & Medicine і присвячене одній сесії йоги, показало, що рівень кортизолу значно знизився як одразу після тренування, так і через дві години. Кортизол – це гормон «боротьби або втечі», який підвищується, коли ви відчуваєте загрозу.

Ви також можете схуднути за допомогою йоги! Щоб вона вам допомогла, виконуйте ці корисні вправи.

Як змінюється тіло від йоги: поліпшується здоров’я зубів

Звісно, ця користь йоги звучить як дике твердження. Регулярно практикуйте пози воїна, і ваш стоматолог побачить різницю? Але річ у тім, що рівень кортизолу потрібно контролювати. Це зменшує запалення в усьому організмі та покращує загоєння ран, що потенційно може вплинути на здоров’я зубів.

Наприклад, невелике дослідження 2016 року, опубліковане в Journal of the International Society of Preventive & Community Dentistry, показало, що в людей, які регулярно практикують йогу, не тільки знижується рівень кортизолу, а й зменшується частота захворювань пародонту (ясен).

В огляді досліджень 2023 року, опублікованому в тому ж журналі, йдеться про те, що йога може бути настільки ефективною для зниження стресу і підвищення рівня антиоксидантів, що її слід розглядати як доповнення до традиційної пародонтологічної терапії.

Йога поглиблює сон

Ще одним ефектом зниження стресу є поліпшення якості сну. А це має свій власний ефект. Адже міцний сон пов’язаний із цілою низкою позитивних результатів для здоров’я, включно з поліпшенням роботи імунної системи та настрою, згідно з невеликим дослідженням 2022 року.

У цьому дослідженні вивчався вплив йоги на хронічне безсоння. Було виявлено настільки значне поліпшення стану учасників, що дослідники припустили, що вона може стати альтернативою когнітивно-поведінкової терапії, орієнтованої на безсоння.

Йога покращує роботу мозку

Ви почали регулярно займатися йогою і помітили, що стали більш зосередженими і краще запам’ятовуєте? Це не плід вашої уяви. В огляді, опублікованому 2019 року в журналі Brain Plasticity, розглядаються 11 досліджень, присвячених йозі, в яких використовували візуалізацію мозку, наприклад, МРТ, для визначення змін у структурі, функціях і мозковому кровотоці. Було встановлено, що йога може викликати значні позитивні зміни в декількох областях мозку, пов’язаних із пам’яттю, навчанням, організацією та емоціями.

Ці дослідження дають багатообіцяючі докази того, що така практика, як йога, може бути корисною для пом’якшення вікових проблем, пов’язаних зі здоров’ям мозку. Якщо врахувати й інші плюси, як-от поліпшення сну та зниження стресу, то користь від занять йогою для когнітивних функцій зростає.

Як змінюється тіло від йоги: серце буде здоровішим

У вас уже є фактори ризику серцево-судинних захворювань, такі як високий кров’яний тиск? Йога може забезпечити певний захист серцевої діяльності, згідно з невеликим дослідженням 2023 року, опублікованим у Canadian Journal of Cardiology. Дослідники набрали 60 осіб із гіпертонією та розділили їх на дві групи на тримісячний період. Усі учасники отримували 30 хвилин аеробних вправ п’ять разів на тиждень. При цьому половина займалася йогою, а інша половина – стретчингом.

Після закінчення дослідження в учасників групи йоги значно покращилися показники артеріального тиску, контролю рівня глюкози, частоти серцевих скорочень у стані спокою та рівня холестерину. Їхні дані порівнювали з тими, хто займався стретчингом. За словами провідного автора дослідження Пола Пуар’є, це багато в чому пояснюється тим, як йога впливає на вегетативну нервову систему.

«Коли ви можете свідомо відключити реакцію на стрес, це створює переваги для всієї серцево-судинної системи», – каже він. «Усі види фізичних вправ тією чи іншою мірою сприяють цьому. Але йога, схоже, особливо сильна в цьому плані».

Радимо виконувати цю розтяжку ніг. Вона особливо корисна для людей старше 50 років. І ось чому.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.