Чи можна ходити понад 30 000 кроків на день. Це корисно чи небезпечно?

У Мережі зараз б'ють рекорди за кількістю кроків. Але чи принесе це вам користь?

Загальновизнано, що ходьба корисна. Вона покращує кровообіг, сприяє ясності розуму і навіть може полегшити біль. Рекомендована щоденна норма в 10 000 кроків – доволі умовне число, придумане в рамках успішної маркетингової кампанії однієї японської компанії перед Олімпійськими іграми 1964 року. Ця ідея прижилася, і відтоді дослідження показали, що ходьба в межах 9 000-10 500 кроків на день може знизити ризик серцевих захворювань і ранньої смерті. Але, як і в усьому, якщо довести ходьбу до крайності, вона може стати шкідливою. Чи можна ходити понад 30 000 кроків на день? Чи повинні ви це робити?

MigNews занурився в тренди соцмереж і з’ясував, що тисячі людей змагаються одна з одною за кількістю кроків. Деякі прагнуть до 40 тис. і навіть вище. Але не поспішайте наслідувати їхній приклад.

Чому взагалі стало модним ходити 30000-40000 кроків на день?

Відносно новий застосунок під назвою Step Up захопив покоління Z і молодих міленіалів. Передбачається, що це простий спосіб відстеження щоденних рухів і мотивації до їх здійснення. Але, на жаль, деякі люди використовують платформу лише для того, щоб похвалитися своїми результатами і цифрами.

Ви можете дражнити своїх товаришів, розповідаючи їм про щоденні та щотижневі кроки. З одного боку, це дає чудовий ефект, змушуючи цілі дружні групи та офіси більше рухатися. Але є і зворотний бік медалі. І він стосується вашого здоров’я.

Чи можна ходити понад 30 000 кроків на день?

Хоча експерти закликають виходити на свіже повітря і рухати тілом, дехто вважає, що ці цифри формують тривожну тенденцію. Спортсменка Штеффі Александер каже, що ці цифри надто високі і що навіть 10 000 кроків не є ідеалом для всіх. Вона розповіла Strong Women: «Важливо пам’ятати, що 10 000 кроків на день – це не магічне число. Залежно від вашої повсякденної активності та цілей, менша кількість щоденних кроків може бути більш корисною для вас. Зрештою, регулярний рух і здоровий активний спосіб життя – це ключ до успіху».

Александр пояснює, що ваші цілі мають відповідати тому, які тренування ви проводите. Широко рекомендований базовий рівень у 10 000 кроків на день може бути скоригований залежно від таких чинників, як рівень фізичної підготовки, щоденна активність, травми, додаткові вправи і ваші фітнес-цілі. Наприклад, перевищення 10 000 кроків може бути доречним, якщо ви готуєтеся до змагань з фітнесу або до навантажень на витривалість. Однак підтримання такого високого рівня активності протягом тривалого часу може бути пов’язане з ризиком.

Прислухайтеся до свого організму і ставте перед собою реалістичні цілі, які дадуть вам змогу рухатися, не призводячи до постійної втоми, скутості або болю. Рух – це дар. І підтримання балансу у фітнес-рутині допоможе вам почуватися добре, виділяти ендорфіни і залишатися у формі та здоровим.

Вправа сідничний місток подобається багатьом. Але не всі правильно її виконуємо. Ми вас навчимо, як це робити.

До якої кількості кроків ви маєте прагнути, якщо хочете пройти більше 10 000?

Чи можна ходити понад 30 000 кроків на день. Це корисно чи небезпечно?
Ходьба в 30-40 тис. кроків на день загрожує втратою мотивації, втомою і травмами, Джерело: pexels.com

Звісно, деяким людям подобається виклик. І, якщо у вас є час і мотивація, ви можете подивитися, як далеко ви можете зайти у своїй звичці ходити. То як же вибрати стійке число? Терапевтка Сюзанна Вайлі каже, що трохи більше 10 000 – це нормально. «Зазвичай здоровими та досяжними вважаються 12 000-15 000 кроків на день. Ця кількість може поліпшити стан серцево-судинної системи та сприяти загальному фізичному благополуччю без надмірного навантаження на організм».

Докторка Вайлі попереджає, що надмірне захоплення ходьбою загрожує наслідками. «Постійна надмірна ходьба, наприклад, від 30 000 до 60 000 кроків на день, може призвести до значних ризиків для вашого організму. Наприклад, стресові переломи, шинсплінт і тендиніт, які виникають, коли м’язи, сухожилля і кістки піддаються повторюваним навантаженням без достатнього часу на відновлення. Постійне ходіння по твердих поверхнях може посилити ці проблеми, що призведе до хронічних болів і дискомфорту».

І не тільки ваше тіло може отримати негативний ефект від надмірних навантажень. Доведення свого тіла до крайності може призвести до сильної втоми, порушень сну і навіть психічного вигорання через тиск, пов’язаний з підтриманням непосильних цілей. Надмірні фізичні навантаження також можуть підірвати вашу імунну систему, зробивши вас більш сприйнятливими до хвороб. І з часом це негативно позначитися на стані суглобів, особливо у людей з уже наявними захворюваннями, такими як артрит.

Висновок? Не переборщуйте з кількістю кроків на день. Трохи більше 10 тис. – це допустимо, але 30 і 40 тис. – це може бути небезпечно, адже ви ризикуєте отримати травму.

Мрієте про кубики преса? Дізнайтеся, що робили люди, яким все ж вдалося домогтися рельєфних м’язів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.