У ЄБРР з’явився новий прогноз щодо економіки України у 2024-2025 роках

Міжнародні експерти попередили, чого чекати від національної економіки у найближчому майбутньому

Європейський банк реконструкції та розвитку оприлюднив оновлений прогноз зростання економіки України на 2024 рік, зберігаючи його на рівні 3,0%.

Про це повідомляє MigNews із посиланням на офіційний сайт ЄБРР.

Відмічається, що перспективи на 2025 рік було погіршено з 6,0% до 4,7%. Основною причиною стало відновлення важких руйнувань інфраструктури внаслідок війни, що суттєво вплинуло на виробничі можливості країни.

У своєму аналізі ЄБРР наголошує, що руйнування ключових об’єктів виробництва та передачі електроенергії під час війни призвело до значних економічних втрат. Хоча у першому кварталі 2024 року ВВП України зріс приблизно на 6,5% у річному обчисленні, подальше економічне зростання сповільнилося через енергетичну кризу.

“Нова хвиля важких руйнувань потужностей з виробництва та передачі електроенергії в контексті війни в Україні перервала чотири квартали сталого зростання ВВП,” — зазначено в звіті ЄБРР.

Дефіцит електроенергії і високі ціни на імпортну електрику спричинили значні труднощі для української економіки, сповільнюючи темпи відновлення після важких втрат у попередніх роках.

ЄБРР також відзначає, що інфляція в Україні досягла 5,8% у липні 2024 року, що перевищує цільовий показник у 5%, встановлений на початку року. Хоча в першій половині 2024 року інфляція стабілізувалася на нижчих рівнях, новий стрибок цін змусив центральний банк призупинити пом’якшення грошово-кредитної політики.

Від липня 2023 року до червня 2024 року Національний банк України провів сім етапів зниження облікової ставки — з 25% до 13%, але подальші зниження тимчасово відкладено через поточні економічні ризики.

“Інфляція стабілізувалася нижче за цільовий показник 5% у першій половині року, але зросла до 5,8% у липні,” — повідомляє ЄБРР, наголошуючи на викликах для монетарної політики.

Також у Держстаті повідомили, як літні відключення вплинули на економічні показники в Україні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.