У Держстаті повідомили, як вплинули літні відключення світла на економіку

Представники влади попередили, до чого призводять відключення світла в Україні

Згідно з офіційними даними Державної служби статистики України за другий квартал 2024 року, темпи зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) сповільнилися до 3,7%.

Про це повідомляє MigNews із посиланням на Politexpert.net

Відмічається, що вищезазначене – це значне зниження порівняно з першим кварталом, коли економіка зросла на 6,5%. Основним фактором сповільнення стали регулярні відключення електроенергії, спричинені атаками Росії на критичну енергетичну інфраструктуру України.

Продовжуючи агресивні дії, Росія продовжує завдавати ударів по цивільним об’єктам і ключовим енергетичним вузлам України. Обстріли, які стали регулярними влітку 2024 року, не лише руйнують будинки та інфраструктуру, але й порушують роботу підприємств і систем постачання енергії для домогосподарств.

Це створює серйозні перешкоди для економічної активності та виробничих процесів на всіх рівнях економіки.

У відповідь на ці виклики державна компанія “Укренерго” була змушена ввести обмеження на постачання електроенергії в кілька етапів, зокрема в залежності від температурних показників і можливостей імпорту електроенергії з країн Європейського Союзу.

Такі заходи дозволяли зменшити навантаження на енергосистему, але водночас сприяли сповільненню виробництва в промисловому секторі та інших галузях.

Експерти прогнозують, що аналогічні виклики можуть очікувати Україну і взимку 2024-2025 років. Як зазначає Олександр Харченко, директор Центру досліджень енергетики, якщо температурні показники в окремих регіонах досягнуть позначки -15 °C, ліміти на споживання електроенергії будуть ще жорсткішими.

Також у Раді анонсували, що буде зростання розміру виплат по безробіттю в Україні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.