Site icon Медіа Інформаційний Гід

У ЄБРР з’явився новий прогноз щодо економіки України у 2024-2025 роках

У МВФ виникли жорсткі вимоги до представників офіційної влади України

МВФ вимагатиме, щоб Україна знецінювала гривню та підвищувала податки

Європейський банк реконструкції та розвитку оприлюднив оновлений прогноз зростання економіки України на 2024 рік, зберігаючи його на рівні 3,0%.

Про це повідомляє MigNews із посиланням на офіційний сайт ЄБРР.

Відмічається, що перспективи на 2025 рік було погіршено з 6,0% до 4,7%. Основною причиною стало відновлення важких руйнувань інфраструктури внаслідок війни, що суттєво вплинуло на виробничі можливості країни.

У своєму аналізі ЄБРР наголошує, що руйнування ключових об’єктів виробництва та передачі електроенергії під час війни призвело до значних економічних втрат. Хоча у першому кварталі 2024 року ВВП України зріс приблизно на 6,5% у річному обчисленні, подальше економічне зростання сповільнилося через енергетичну кризу.

“Нова хвиля важких руйнувань потужностей з виробництва та передачі електроенергії в контексті війни в Україні перервала чотири квартали сталого зростання ВВП,” — зазначено в звіті ЄБРР.

Дефіцит електроенергії і високі ціни на імпортну електрику спричинили значні труднощі для української економіки, сповільнюючи темпи відновлення після важких втрат у попередніх роках.

ЄБРР також відзначає, що інфляція в Україні досягла 5,8% у липні 2024 року, що перевищує цільовий показник у 5%, встановлений на початку року. Хоча в першій половині 2024 року інфляція стабілізувалася на нижчих рівнях, новий стрибок цін змусив центральний банк призупинити пом’якшення грошово-кредитної політики.

Від липня 2023 року до червня 2024 року Національний банк України провів сім етапів зниження облікової ставки — з 25% до 13%, але подальші зниження тимчасово відкладено через поточні економічні ризики.

“Інфляція стабілізувалася нижче за цільовий показник 5% у першій половині року, але зросла до 5,8% у липні,” — повідомляє ЄБРР, наголошуючи на викликах для монетарної політики.

Також у Держстаті повідомили, як літні відключення вплинули на економічні показники в Україні.

Вийти з мобільної версії сайту