Site icon Медіа Інформаційний Гід

Фінансові аналітики попередили, наскільки прискориться зростання цін в Україні

Курс валют на 13.08.2024: скільки коштують долар, євро і злотий

Курс валют на 13.08.2024: скільки коштують долар, євро і злотий. Джерело: РБК Україна.

Інфляція в Україні, за останніми даними, може пришвидшитися впродовж наступного року. Такий висновок роблять експерти, серед яких фінансові аналітики, банкіри, керівники підприємств та представники населення.

Про це повідомляє MigNews із посиланням на офіційний сайт Національного банку України.

За даними НБУ, фінансові аналітики у вересні очікують на зростання цін на рівні 7,4%, що перевищує попередній прогноз за липень, який становив 7,2%. Такі прогнози свідчать про певну невизначеність серед експертів, що пов’язано з впливом зовнішніх і внутрішніх чинників, зокрема інфляційного тиску на глобальних ринках.

Населення у серпні оцінило інфляцію на рівні 7,1%, що відображає певний оптимізм, порівняно з прогнозами банкірів, які у липні очікували інфляцію на рівні 8,7%.

Підприємства демонструють більш консервативний підхід: керівники підприємств ще у травні прогнозували інфляцію на рівні 9,0%.

Фактична динаміка споживчих цін підтверджує певні тенденції. У серпні 2024 року споживчі ціни в Україні зросли на 0,6%, що призвело до прискорення річної інфляції до 7,5%. Це свідчить про певний інфляційний тиск, хоча варто зазначити, що аналогічний період минулого року характеризувався ще вищим показником річної інфляції — 8,6%.

Також у липні НБУ погіршив прогноз щодо інфляції на 2024 рік, підвищивши його до 8,5% з попередніх 8,2%. Фахівці НБУ вважають, що загальний інфляційний тиск зростатиме протягом наступних трьох кварталів, однак залишатиметься у межах помірних рівнів.

Ще погіршується ситуація на фоні нещодавньої інформації про повернення відключення світла.

Вийти з мобільної версії сайту