Site icon Медіа Інформаційний Гід

Експерти розповіли, скільки Україна втратила фінансів через війну

У МВФ виникли жорсткі вимоги до представників офіційної влади України

МВФ вимагатиме, щоб Україна знецінювала гривню та підвищувала податки

Стало відомо, що з початку повномасштабної агресії Росії проти України, загальні непрямі економічні втрати країни сягнули приголомшливої суми в 1,164 трлн доларів США.

Про це розповідає MigNews із посиланням на офіційну заяву Київської школи економіки.

Відмічається, що вищезазначене – це не просто фінансовий показник, а реальні руйнації бізнесів, інфраструктури, та громадських установ, яка буде продовжувати зростати до кінця 2025 року. Втрати доданої вартості вже становлять 385 млрд доларів, що більше ніж удвічі перевищує обсяг ВВП України за 2021 рік, демонструючи безпрецедентний економічний шок для держави.

Саме ці дані наводить Київська школа економіки у своєму новому звіті, який охоплює період з лютого 2022 року по червень 2024 року з подальшим прогнозом до кінця 2025 року. Порівняно з попереднім звітом річної давнини, втрати виручки зросли більш ніж утричі. Це збільшення пояснюється як розширенням переліку постраждалих суб’єктів економіки, так і збільшенням періоду оцінки з 34 до 46 місяців.

Найбільше непрямих втрат стосується продуктивних секторів економіки. Торгівля зазнала збитків на суму 450,5 млрд доларів, промисловість, будівництво та послуги — 410 млрд доларів, а сільське господарство — 83,1 млрд доларів. Інфраструктурні сектори також понесли значні втрати: енергетика втратила 43,1 млрд доларів, а транспорт — 38,8 млрд доларів.

Значні витрати припали на розмінування (42 млрд доларів) та житловий сектор (22 млрд доларів). Останнє здебільшого стосується додаткових витрат громадян на оренду житла, що можна розглядати як перерозподіл доходів між населенням. Державні витрати на соціальні виплати також суттєво зросли, додавши ще 10 млрд доларів до загальних втрат. Витрати на демонтаж зруйнованих об’єктів та вивіз відходів по всім секторам разом складають 13,4 млрд доларів.

На цьому фоні повідомлялося, що ціни на цигарки теж будуть іти вгору.

Вийти з мобільної версії сайту