Андрій Веревський про реформи Зеленського, делістинг Кернел з Варшавської біржі та майбутнє України у ЄС

Андрій Веревський висловив свої думки про Володимира Зеленського, суперечки з міноритаріями та відносини України з ЄС.

Чи була можливість реформ перед війною? Андрій Веревський, засновник однієї з найбільших аграрних компаній України “Кернел”, висловив свої думки про Володимира Зеленського, суперечки з міноритаріями та відносини України з ЄС. Ось основні моменти розмови з Financial Times, переказані Forbes, які цитує M.I.G.

Можливості реформ до війни

Андрій Веревський, засновник найбільшого агрохолдингу України «Кернел», висловився про досягнення Володимира Зеленського. За його словами, Зеленський зробив багато для країни під час війни, але економічні та правові реформи залишилися на другому плані. Питання в тому, чи мав він достатньо часу до початку війни для здійснення кардинальних змін.

Втрата підтримки Євросоюзу

Україна може втратити підтримку Євросоюзу, якщо буде продовжувати конфлікти з європейськими країнами щодо імпортних мит і захисту ринку. Веревський підкреслює важливість збереження хороших відносин з ЄС, особливо під час війни з Росією. За його словами, Україна має альтернативні експортні ринки в Азії та Африці, що дозволяє уникати напруги з ЄС.

З лютого 2023 року польські фермери періодично блокують кордон з Україною, вимагаючи заборони на імпорт української аграрної продукції. Це пов’язано з тим, що українська продукція впливає на внутрішні ціни в Польщі, завдаючи шкоди місцевим аграріям. Сторони домовилися щомісяця переглядати показники транзиту української сільгосппродукції через Польщу, щоб знайти компроміс.

Судові процеси з міноритаріями

Андрій Веревський коментує судові суперечки з міноритарними акціонерами «Кернела». Він зазначає, що рішення про делістинг компанії з Варшавської біржі було прийняте відповідно до законів Люксембургу. Міноритарії, які оскаржують це рішення, представляють невелику частку акціонерів, тоді як великі установи залишаються осторонь.

15 травня компанія «Кернел» подала заявку на вилучення своїх акцій з Варшавської фондової біржі. Офіційна причина – відсутність переваг від перебування на біржі. Однак, за версією Forbes, Андрій Веревський міг мати на меті викупити акції за нижчою ціною та повернути контроль над холдингом. Міноритарії оскаржують це рішення, і питання буде вирішуватися в суді Люксембургу.

Політична ситуація і необхідність реформ

На думку Веревського, для покращення інвестиційного клімату в Україні необхідно зміцнити верховенство права та зменшити корупцію. Він підтримує Зеленського за його роботу під час війни, але вважає, що за два роки до початку повномасштабної війни можна було зробити більше для економічних реформ. Проте, зважаючи на обставини, невідомо, чи був у президента реальний шанс здійснити ці зміни.

Раніше ми писали, що доходи загального фонду бюджету зменшились у травні. Незважаючи на зниження в порівнянні з квітнем, це все перевищує план.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *