Яка група крові більш схильна до інсульту? Нове дослідження

Вчені нещодавно дійшли несподіваних висновків. Ось які люди в групі ризику інсульту.

Чи знаєте ви свою групу крові? Якщо тільки ви не здаєте кров регулярно, то, можливо, ні. Групи крові класифікуються за наявністю певних антигенів і білків, і ви успадковуєте цю групу крові від своїх батьків. Хоча ви, можливо, не часто замислюєтеся про свою групу крові, мета-аналіз, проведений 2022 року в журналі Neurology, показав, що ваша група крові може бути пов’язана з ризиком інсульту. Яка група крові більш схильна до інсульту?

MigNews поділиться з вами висновками вчених, а також порадами щодо профілактики цього захворювання.

Які є групи крові?

Чеський вчений Ян Янський придумав свою класифікацію крові: I, II, III, IV. Нумерація широко використовувалася в колишньому СРСР. Однак у європейській практиці частіше використовується система AB0.

Згідно з системою AB0, група крові визначається різними типами молекул на поверхні еритроцитів – червоних кров’яних тілець, що містять гемоглобін. За допомогою гемоглобіну червоні кров’яні тільця переносять кисень із легень до тканин і переміщують вуглекислий газ у зворотному напрямку. Молекули, також звані антигенами, відповідають за прояв індивідуальності та зовнішню ознаку приналежності клітин до різних тканин.

Еритроцит може містити антиген А (II група крові), антиген В (III) або і А, і В (IV група). Якщо на поверхні еритроцита немає антигену, то така кров належить до 0 (I).

Яка група крові більш схильна до інсульту: що знайшли вчені

Дослідники зібрали результати 48 досліджень, щоб з’ясувати, як генетика пов’язана з раннім початком інсульту. Люди з групою крові А (II) на 16% частіше стикаються з раннім початком інсульту порівняно з людьми з іншими групами крові. Група крові O – найпоширеніша, і в людей із цією групою крові на 12% нижчий ризик розвитку інсультів.

«Ми досі не знаємо, чому група крові А підвищує ризик. Але, найімовірніше, це пов’язано з факторами згортання крові, такими як тромбоцити і клітини, що вистилають кровоносні судини, а також інші циркулюючі білки, які відіграють роль у розвитку тромбів», – сказав у пресрелізі один із головних дослідників Стівен Дж. Кіттнер. За словами дослідників, людям із групою крові А не варто турбуватися і проходити додаткові обстеження.

Групи крові та гени можуть впливати на утворення тромбів

Яка група крові більш схильна до інсульту? Нове дослідження
Дотримуйтеся здорового харчування і не паліть, щоб знизити ризик інсульту, Джерело: pexels.com

Дослідники зазначили, що попередні дослідження показали, що люди з групами крові A, B і AB більш схильні до певних проблем зі здоров’ям, таких як порушення згортання крові. Група крові визначається геном ABO. Варіанти гена A і B створюють ферменти, які додають цукри до білка на поверхні еритроцитів. У людей із групою крові O фермент не функціонує. У людей із проблемами згортання крові ці цукри знаходяться на кров’яних тільцях, а в людей із групою крові А рівень білків згортання крові вищий. Ген ABO також впливає на кількість білків, що викликають запалення, яке також впливає на утворення тромбів.

За даними Американської асоціації інсульту, 87% усіх інсультів – це ішемічні інсульти, які пов’язані з утворенням згустків крові, що блокують приплив крові до мозку (ось симптоми інсульту, які не варто ігнорувати). Хоча інсульт найчастіше асоціюється з літніми людьми, до 15 % інсультів трапляються у людей молодше 45 років, згідно з даними Sutter Health.

Хоча ви не можете контролювати свою групу крові та гени, ви можете знизити ризик інсульту, контролюючи свою вагу, займаючись спортом, дотримуючись здорового харчування і кинувши курити.

Раніше ми ділилися порадами, як за вашими пальцями визначити, що у вас високий кров’яний тиск.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.