Перевірка молока на якість: 6 простих способів виявити фальсифікат у домашніх умовах

Молоко часто фальсифікується шкідливими речовинами, такими як вода, миючі засоби, сечовина та формалін, що створює ризик для здоров’я.

Молоко відноситься до багатої поживними речовинами рідини, яка часто служить основним джерелом харчування для новонароджених, а для дорослих воно є частиною збалансованої дієти. Воно складається з води, а також містить білки, такі як казеїн і сироватка, жири, вуглеводи, вітаміни та мінерали, пише MigNews.

Що таке фальсифікація молока?

Фальсифікація молока – це процес, у якому якість молока погіршується шляхом додавання хімічних замінників або будь-яких інших інгредієнтів нижчої якості. Встановлено, що молоко зазвичай фальсифікують водою, миючими засобами, крохмалем, амідом, синтетичним молоком, формаліном, барвниками.

Чому люди практикують фальсифікацію молока?

На думку експертів, це допомагає збільшити прибуток для продавців, оскільки кількість справжнього молока стає низькою. Це також призводить до серйозного зниження поживних властивостей молока та може призвести до багатьох змін у організмі.

Побічні ефекти фальсифікованого молока

На думку експертів, фальсифіковане молоко становить різну небезпеку для здоров’я. Кажуть, що це може викликати біль у шлунку, діарею, нудоту та блювоту через забруднення, такі як миючі засоби та синтетичні речовини. Крім того, використання домішок, таких як сечовина та формалін, може навантажувати нирки та призводити до тривалого пошкодження або дисфункції. У деяких людей це може призвести до алергічних реакцій через певні домішки, що призводить до шкірних висипань, свербіння або проблем з диханням. Якщо вірити експертам, використання формаліну може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям, включаючи пошкодження печінки і навіть смерть при тривалому впливі.

Деякі домішки можуть порушувати гормональний баланс в організмі, що призводить до різних проблем зі здоров’ям. І нарешті, тривале споживання фальсифікованого молока може збільшити ризик хронічних захворювань, таких як захворювання нирок і рак.

Як перевірити чистоту молока в домашніх умовах?

Тест на фальсифікацію крохмалю. Для цього тесту закип’ятіть 2-3 мл молока і дайте йому охолонути. Додайте в молоко 2-3 краплі розчину йоду. Якщо молоко чисте, то колір залишиться незмінним або стане злегка жовтуватим, а якщо посиніє, то воно підроблене крохмалем.

Тест на фальсифікацію миючого засобу. Для цього тесту візьміть 5 мл молока в прозорий стакан і додайте рівну кількість води. Добре струсіть. Чисте молоко не матиме піни або утворюватиме мінімальну піну, незбиране молоко, доповнене миючим засобом, матиме стійку форму піни.

Тест на фальсифікацію карбаміду. Для цього тесту в пробірку беруть 5 мл молока. Додайте до нього рівну кількість порошку соєвих бобів або архара. Добре струсіть і залиште на 5 хвилин. Занурте в нього червоний лакмусовий папірець. Якщо червоний лакмусовий папірець залишається червоним, то молоко чисте, а якщо синіє, то молоко фальсифіковане сечовиною.

Наявність формаліну. У пробірку відберіть 10 мл молока, не збовтуючи, додайте 2-3 краплі концентрованої сульфатної кислоти. Якщо колір молока не змінився, то молоко чисте і навпаки.

Тест на наявність води. Одним із найпоширеніших методів збільшення прибутку від продажу молока є додавання води до молока та розведення його. Це легко можна перевірити вдома. Треба нанести краплю молока на похилу поліровану поверхню. Якщо молоко залишається там довго або починає текти дуже повільно і залишає за собою слід, то це чисте молоко. Однак фальсифіковане молоко незабаром почне текти і не залишить жодного сліду.

Тест на синтетичне молоко. Синтетичне молоко має дуже гіркий смак і навіть створює відчуття мила. Найпростіший спосіб перевірити, синтетичне молоко чи ні, це просто взяти його між пальцями і почати розтирати. Якщо при нагріванні між пальцями молоко починає жовтіти, це означає, що воно виготовлено з додаванням білої фарби, масел або різних видів лугу. Також можна просто взяти пробу молока і додати в нього трохи води. Додавши воду до молока, ви побачите, що текстура стане трохи абсурдною, і стане очевидним, що молоко фальсифіковане.

До речі, а ви знали, що молоко може запобігти появі каменів у нирках?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.