Як можна прибрати прищі на попі – дерматологи розкрили прості секрети

Насправді це трохи відрізняється від боротьби з висипаннями на обличчі.

Літо – це суцільні веселощі, поки який-небудь прищ не вискочить на попі. Так, прищі можуть з’являтися на ваших сідницях. І ця проблема може бути особливо неприємною (і такою, що знижує впевненість у собі) в сезон купальників. Як можна прибрати прищі на попі? І чи дійсно у вас прищі, а не щось інше?

MigNews поділиться думкою дерматологів про те, що може ховатися за цими неприємними почервоніннями, і їхніми рекомендаціями щодо лікування прищів на попі.

Чи відрізняються прищі на попі від звичайних?

Одним словом (добре, двома словами), і так, і ні. «На сідницях можна отримати традиційні прищі, такі самі, як на обличчі, грудях і спині», – каже Омер Ібрагім, доктор медицини і сертифікований дерматолог із Чикаго. Однак є один виняток. Комедони – вони ж вугри та чорні вугри – зазвичай не з’являються на попі (хоча експерти не впевнені, чому саме). Замість них ви з набагато більшою ймовірністю побачите кісти, гнійнички та вузлики, бо в цій ділянці багато тертя, яке сприяє запаленню, розповідає дерматологиня Маріса Гаршик.

Однак дерматологи не забули зауважити, що те, що часто називають акне на попі, насправді зовсім не акне вульгаріс. Найчастіше це фолікуліт, розповіла дерматологиня Христина Коллінз. Чому це важливо? Простіше кажучи, фолікуліт – це запалення волосяного фолікула, яке проявляється у вигляді невеликих червоних горбків, іноді наповнених гноєм, каже докторка Гаршик. При світлій шкірі ці плями можуть виглядати білими, а при більш глибоких тонах шкіри вони зазвичай темніші, додає доктор Ібрагім. Тож не дивно, що ці плями можна прийняти за прищі.

Нарешті, ваші горбки можуть виявитися кератозом піларіс (він же куряча шкіра). Хоча це захворювання шкіри зазвичай розвивається на тильній стороні рук і стегон, воно може з’явитися і на попі. Як і в разі фолікуліту, горбки зазвичай мають червоний або тілесний колір на світлій шкірі і більш пігментований на темній.

Якщо ви хочете очистити свою попу, важливо з’ясувати причину виникнення акне, щоб лікувати його відповідним чином. З огляду на візуальну схожість між трьома перерахованими вище станами, для виявлення причини може знадобитися похід до дерматолога. Але є кілька ключових відмінних чинників, на які слід звернути увагу…

Що саме спричиняє прищі на попі та як дізнатися, який у вас тип?

Перед тим, як дізнатися, як можна прибрати прищі на попі, давайте розберемося, чому у вас виникли ці прищі.

Якщо ви маєте справу зі справжніми прищами, то тут є ціла низка можливих винуватців. Надмірне виділення шкірного сала або жиру (що може призвести до закупорки пор), розмноження бактерій і запалення. Взаємодія цих чинників, а також іноді гормональні зрушення (які можуть спровокувати надлишкове вироблення шкірного сала) призводять до появи прищів на будь-якій ділянці обличчя або тіла, зокрема й на попі.

Як ми вже говорили вище, ви навряд чи побачите вугри або білі вугри на своїй попі, тож як же дізнатися, є у вас справжні прищі на сідницях чи ні? По-перше, прищі матимуть різний вигляд – одні маленькі, інші великі, з різним ступенем почервоніння. Ще одна вірна ознака: «Якщо у когось є прищі на обличчі та/або спині, нерідко вони з’являються і на сідницях», – каже докторка Гаршик.

Що стосується фолікуліту, ворогом є тертя, що цілком логічно. Сідниці зазвичай покриті дуже щільно прилеглим одягом (привіт, спідня білизна), не кажучи вже про те, що просте сидіння має на увазі тертя і тиск. Цього може бути достатньо, щоб викликати подразнення і подальше запалення волосяного фолікула, хоча в справу можуть вступати і бактерії. «На сідницях розташовано безліч потових залоз, і це тепла, волога область, де процвітають бактерії», – пояснює докторка Коллінз. «Кількість бактерій у цій ділянці і так уже велика. Ці мікроскопічні жучки можуть потрапити у волосяний фолікул, що ще більше посилить запалення».

Щоб не ускладнювати ситуацію ще більше, фолікуліт може бути і грибковим. У цьому разі на шкірі утворюється надмірна кількість природних дріжджів, які посилюють горбки і запалення. Ви не зможете визначити, чи є ваш фолікуліт бактеріальним, грибковим або ні тим, ні іншим, просто глянувши на нього. Але ви можете використовувати візуальні підказки, щоб визначити, з чим ви маєте справу – з фолікулітом або акне. Ключова відмінність? Фолікуліт мономорфний, тобто всі горбки матимуть дуже схожий вигляд, маленькі і, як правило, червоні або глибоко пігментовані. Вони також можуть бути сверблячими і чутливими.

Існує і кератоз піляріс, який виникає, коли надлишкове виробництво кератину (тип білка, що утворює зовнішній шар шкіри) закупорює фолікули, що призводить до появи, як ви вже здогадалися, горбків. Точна причина невідома, тут безумовно присутній генетичний компонент. Вони можуть бути червоними, тілесного кольору або темними, і зовні схожі на фолікуліт. Найпростіший спосіб відрізнити їх? Він протікає абсолютно безсимптомно, тобто не спричиняє свербежу, болю або інших неприємних відчуттів.

Вам спекотно спати вночі влітку? Дотримуйтесь цієї поради, щоб швидко охолодитися і спати міцно як немовля.

Як можна прибрати прищі на попі та запобігти їм

Як можна прибрати прищі на попі – дерматологи розкрили прості секрети
Лікування залежить від того, чи є у вас прищ, фолікуліт або кератоз піларіс, Джерело: pexels.com

Для кожного з цих трьох типів прищів на попі існують свої способи лікування. Але є й деякі збіги, особливо коли йдеться про акне та фолікуліт. Але спочатку давайте поговоримо про профілактику. Принаймні, у випадку з акне та фолікулітом, оскільки, на жаль, від кератозу піларіс мало що можна зробити. Найголовніше – обов’язково приймайте душ і очищайте шкіру попи щодня. Так, це може бути до безглуздості просто – змивання надлишків поту і жиру допомагає тримати прищі і фолікуліт на відстані.

Крім того, є кілька корисних змін у способі життя, які варто внести. Дуже корисно якомога швидше відмовитися від спітнілого тренувального одягу (зокрема, обтислих легінсів), а також обирати спідній одяг із вологовідвідних матеріалів. Якщо, незважаючи на всі ваші зусилля, неприємні горбики все ж з’являються, наведені нижче поради допоможуть вам домогтися чистоти шкіри:

  • Від акне. Усі три дерматологи співали дифірамби, зокрема, очищувальному засобу з перекисом бензоїлу. Цей інгредієнт є одночасно антибактеріальним і протизапальним, що робить його ідеальним засобом для боротьби з гнівними висипаннями на попі. Користуйтеся засобом щодня, обов’язково добре змиваючи його, оскільки залишки можуть знебарвити одяг або рушники.
  • У разі фолікуліту. Очищувальний засіб з перекисом бензоїлу може бути корисним і тут, з тих же причин, про які ми щойно говорили. Але це не єдиний варіант. Докторка Гаршик також рекомендує щодня вмиватися Hibiclens (7 доларів, Amazon), безрецептурним антимікробним мийним очищувальним засобом, який нині є улюбленцем в TikTok. Його активний інгредієнт, глюконат хлоргексидину, бореться із золотистим стафілококом – типом бактерій, які зазвичай асоціюються з фолікулітом.
  • Для лікування кератозу піларіс. Докторка Коллінз рекомендує щодня використовувати засіб для вмивання із саліциловою кислотою. Нанесення після очищення лосьйону, що містить молочну кислоту – м’який ексфоліант, який розчиняє клей, що утримує омертвілі клітини шкіри разом, – ще один підтверджений дослідженнями спосіб зберегти шкіру максимально гладкою.

Якщо ви не знаєте, з якими саме горбками боретеся, та/або не бачите поліпшень після кількох тижнів домашнього лікування, вам точно час записатися на прийом до лікаря. Дерматолог не тільки допоможе поставити точний діагноз, а й іноді може вимагати рецепт на пероральний або місцевий антибіотик для лікування фолікуліту.

Ви довго засмагали, і ваша шкіра згоріла на сонці? Це боляче… Але ми знаємо, як швидко полегшити біль удома.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.