У США зростає ризик поширення вірусу, що викликає параліч

Вірус дуже схожий на поліомієліт.

Стічні води в США нещодавно знову поширили вірус, схожий на поліомієліт, який може викликати параліч у дітей і підлітків, повідомляє MigNews з посиланням на джерело Krqe.com.

Ентеровірус D68 зростав з початку серпня, 
згідно з даними WastewaterSCAN, національної системи нагляду, якою керують дослідники з двох університетів. Хоча останні дані за другий тиждень вересня показують, що присутність вірусу 
знизилася до «нормального» рівня, експерти кажуть, що сплеск може бути раннім попередженням про спалах.

EV-D68 є частиною сімейства вірусів, відомих як ентеровіруси, які отримали назву на честь шляху передачі через кишечник. Вони в основному поширюються через немиті руки, але також можуть поширюватися через дихальні краплі, викликані чханням або кашлем.

Поліомієліт є одним із найважчих ентеровірусів, який зазвичай викликає лише легкі симптоми.

У більшості випадків неполіомієлітні ентеровіруси, включаючи EV-D68, викликають легкі респіраторні захворювання. Але в деяких випадках у людей, інфікованих EV-D68, розвивається стан, який називається гострим млявим мієлітом (ГММ), який викликає раптову слабкість кінцівок, невиразну мову та біль у кінцівках і спині. У деяких він може прогресувати до паралічу, включаючи параліч дихання, що загрожує життю, а в гірших випадках параліч може стати постійним.

За даними Центрів з контролю та профілактики захворювань, люди будь-якого віку можуть заразитися EV-D68. Діти та підлітки знаходяться в групі найвищого ризику, тому що вони не виробили такого ж імунітету, який здобули дорослі через контакт. Діти, які страждають на астму, мають вищий ризик важкого захворювання.

Дослідження показують, що EV-D68, можливо, мутував і викликав спалахи вірусу приблизно кожні два роки. Однак пандемія COVID-19 перервала поширення інших вірусів через такі заходи громадської охорони здоров’я, як соціальне дистанціювання та маскування.

У 2022 році EV-D86 знову з’явився, але спричинив лише 47 випадків, порівняно зі 153 випадками у 2016 році та 240 випадками у 2018 році. У 2024 році наразі було зареєстровано лише 13 випадків зараження.

Поки що занадто рано говорити, чи EV-D68 мутував таким чином, що зменшує ймовірність спричинити AГМ, але вчені стежать за вірусом. Національний інститут охорони здоров’я також спонсорує клінічне випробування лабораторного антитіла, яке нейтралізує EV-D68 до розвитку ускладненого варіанту. Однак це лікування стане доступним, тільки якщо буде доведено, що воно діє.

Найкращі способи запобігання поширенню EV-D68 такі ж, як і для інших респіраторних захворювань, включаючи належне миття рук, соціальне дистанціювання та маскування.

Нещодавно лікарі попередили про ризики, пов’язані з вживанням яблучного сидру. Дізнайтесь про них тут.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.