Рак легенів серед некурців: наскільки високий ризик?

Некурці також в групі ризику через фактори навколишнього середовища та генетику.

Рак легенів залишається одним із найпоширеніших видів раку в усьому світі та основною причиною смертності від раку. Основним фактором ризику розвитку цього захворювання є куріння, згідно з поточними оцінками, куріння пов’язане з приблизно 80% летальних випадків від раку легенів, пише MigNews з посиланням на джерело Times Intertainment.

Однак рак легенів не є винятком для курців. Приблизно 10-20% раку легенів діагностується у некурців, часто через вплив факторів ризику навколишнього середовища, таких як радон, пасивне куріння, азбест, дизельні вихлопи та різні хімічні речовини.

За статистичними даними жінки мають більшу ймовірність розвитку раку легенів за таких умов, ніж чоловіки. Генетичні мутації, які впливають на регуляцію росту клітин, також можуть сприяти раку легенів.

Ці мутації можуть передаватися у спадок і передаватися в сім’ях, що підкреслює важливість генетичного скринінгу для тих, хто має сімейну історію захворювання

І курці, і некурці можуть відчувати подібні симптоми, включаючи біль у грудях, задишку, кашель, хрипи, рецидивуючі легеневі інфекції, кров у мокроті, втрату ваги, лихоманку та втрату апетиту. Наразі не існує стандартизованих рекомендацій щодо скринінгу раку легенів у некурців.

Тим не менш, особи з вищим ризиком через сімейний анамнез або інші фактори ризику повинні пройти ретельний моніторинг симптомів, які можуть вимагати подальшого обстеження.

Початкові діагностичні тести можуть включати дослідження крові, рентген грудної клітки, КТ, ПЕТ-сканування та оцінку легеневих вузлів за допомогою бронхоскопії та ендобронхіального УЗД. Досягнення геномного секвенування дозволяють ідентифікувати генетичні мутації в ракових клітинах, що може мати вирішальне значення для призначення лікування та визначення прогнозу.

Нещодавно вчені повідомили про потенційний прорив у боротьбі зі старінням та раком.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.