Надлишок кальцію в організмі: симптоми, які не можна ігнорувати

Кальцій корисний, але у великій кількості він може бути небезпечним. Дізнайтеся, які симптоми гіперкальціємії.

Кальцій необхідний вашому організму для виконання цілої низки основних функцій, які виходять далеко за рамки побудови міцних кісток. Цей електроліт також відповідає за передачу повідомлень між мозком та іншими частинами тіла, допомагає кровоносним судинам циркулювати кров, а також вивільняє і регулює деякі гормони. Більшості дорослих людей для підтримки здорового рівня потрібно 1 000 мг кальцію на день як найпоширенішого мінералу в організмі. Проте є таке поняття, як надлишок кальцію в організмі, і важливо знати його симптоми, щоб не допустити погіршення проблеми.

MigNews поділиться думкою лікарів з приводу того, що таке гіперкальціємія і як взагалі вона може у вас виникнути.

Що таке гіперкальціємія?

Надлишок кальцію в організмі: симптоми, які не можна ігнорувати
Занадто багато кальцію в крові може послабити кістки і призвести до утворення каменів у нирках. Це також може вплинути на серце та мозок, Джерело: freepik.com

Коли у людини підвищується рівень кальцію в крові, цей стан називається гіперкальціємією. Однак важливо зазначити, що, як правило, дуже складно споживати занадто багато кальцію через дієту. Найчастіше люди з гіперкальціємією приймають занадто багато добавок з кальцієм або вітаміном D, приймають інші ліки, які впливають на засвоєння кальцію, або мають хронічні захворювання, які впливають на рівень кальцію.

За даними Клівлендської клініки, 90 відсотків випадків гіперкальціємії спричинені або раком, або гіперпаратиреозом. Гіперпаратиреоз – стан, за якого паращитоподібні залози виробляють занадто багато паратиреоїдного гормону.

Ви стурбовані тим, що у вас може бути підвищений рівень кальцію? Важливо обговорити свої побоювання з лікарем – але все починається з розпізнавання симптомів.

Надлишок кальцію в організмі, які симптоми: м’язова слабкість і стомлюваність

Серед найпоширеніших симптомів гіперкальціємії – м’язова слабкість і стомлюваність. Кальцій відіграє важливу роль у м’язових скороченнях. Однак його надлишок може призвести до нервово-м’язової дисфункції, тобто до порушення електричних сигналів, що відповідають за регулювання м’язових скорочень. Це може призвести до м’язової слабкості, а також до м’язових посмикувань.

Іноді цей симптом може проявлятися у вигляді локального болю або ослабленого захоплення. Якщо ви помітили нові або посилення симптомів м’язової слабкості або втоми, необхідно пройти ретельне обстеження у лікаря. Він призначить необхідні аналізи, щоб визначити, чи є основна причина, наприклад гіпертиреоз або рак, і призначить правильний курс лікування.

Усі люди знають, що сидячий спосіб життя шкідливий. Але що конкретно з вами станеться? Читаємо тут про наслідки.

Біль у кістках та/або переломи

Коли мова заходить про здоров’я кісток, багато хто вважає, що чим більше кальцію, тим краще. Однак це хибна думка. Хоча може здатися, що гіперкальціємія призведе до того, що кістки стануть міцнішими і щільнішими, насправді все навпаки. Це відбувається тому, що надлишок кальцію в крові вимивається з кісток, роблячи їх крихкішими та наражаючи на ризик перелому.

Якщо основна причина гіперкальціємії пов’язана з тим, що паращитоподібна залоза виділяє надто багато паратиреоїдного гормону, це може змусити кістки вивільняти кальцій, роблячи їх більш тонкими та крихкими.

У вас з’явилися симптоми болю в кістках, такі як тупий біль у кістках або печіння, або ви вважаєте, що у вас перелом? Зверніться до лікаря. Можна зробити рентгенівські знімки і сканування щільності кісток, і медичний фахівець визначить правильний курс лікування.

Надлишок кальцію в організм, які симптоми: когнітивні зміни

Зміни в пізнанні або психічному стані також іноді можуть сигналізувати про те, що ви отримуєте занадто багато кальцію. Подібно до м’язової втоми і слабкості, гіперкальціємія може порушити роботу нейротрансмітерів у мозку. Це призводить до сплутаності свідомості або когнітивних порушень.

Неврологічна дисфункція, спричинена гіперкальціємією, може проявлятися у вигляді туману в голові, безглуздості в мові, труднощів із мисленням і концентрацією уваги.

Якщо ви почали помічати нові або погіршення неврологічних симптомів, труднощі з мисленням і/або концентрацією уваги або безглузду мову, важливо негайно звернутися по медичну допомогу. Лікар зможе виключити інші основні причини. Він, можливо, призначить ліки для зниження рівня кальцію в крові, якщо з’ясується, що причина саме в цьому.

Підвищена спрага і сечовипускання

Є ще один спосіб впливу надлишку кальцію на організм – це руйнівний вплив на нирки. Нирки відповідають за фільтрацію крові та збір відходів, які виводяться із сечею. Коли в крові занадто багато кальцію, нирки починають зазнавати труднощів. Вони втрачають здатність концентрувати сечу, що призводить до виділення більшої кількості води, ніж зазвичай. Пацієнти відзначають часті походи в туалет і прозору, розбавлену сечу.

Гіперкальціємія також може вплинути на здатність нирок поглинати натрій, що згодом призводить до появи додаткового кальцію і натрію в сечі. Це, своєю чергою, змушує людей споживати більше води, частіше мочитися і відчувати сильну спрагу.

Надлишок кальцію в організмі, які симптоми: нудота

Нудота – це неспецифічний симптом, який може мати найрізноманітніші причини. Але одна з можливих причин – занадто велика кількість кальцію в крові. Наша травна система регулюється цілою низкою різних рецепторів і сигналізаторів (так званих іонних каналів). Вони використовують мінерали, зокрема кальцій, як електричні сигнали для виконання таких дій, як скорочення гладкої мускулатури і переміщення їжі травним трактом. Надлишок кальцію може порушити роботу цих каналів, що призводить до нудоти та інших симптомів.

Надлишок кальцію в організмі, які симптоми: проблеми з серцем

Гіперкальціємія може серйозно вплинути на роботу серця і серцево-судинної системи та спричинити аритмію (почастішання нерегулярних серцевих скорочень) і відхилення на ЕКГ через те, що підвищений рівень кальцію порушує електричну активність серця.

Це відбувається тому, що кальцій – позитивно заряджений іон. Він, перебуваючи в крові в нормальних кількостях, допомагає проводити електричну активність у серці (поряд із м’язами та мозком). Однак, коли кальцію в крові занадто багато, він може змінити електричну активність серця, спричиняючи зміну частоти серцевих скорочень.

Правильно харчуйтеся в спекотну пору року. Ми спростимо вам завдання і розповімо про найкращі варіанти продуктів влітку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.