COVID-19 FLIRT поширюється Україною. Як розпізнати основні симптоми

Дізнайтесь основні симптоми, на які варто звернути увагу.

Варіант, відомий як KP.2, продовжує домінувати як головна причина COVID-19, і останні дані показують, що протягом цього місяця він поширюється набагато швидше.

Штам, який на кінець квітня становив 16 відсотків випадків, зараз становить понад 28 відсотків заражень COVID-19. KP.2 належить до групи нових штамів вірусів сімейства omicron, які отримали назву FliRT — скорочення від технічних назв мутацій у їхніх спайкових білках. Ці мутації допомагають вірусу вторгнутися в організм, незважаючи на імунітет від вакцинації або попередньої інфекції.

Інший варіант FLiRT KP.1.1, який відповідає за 7,5 відсотка інфекцій, здається, також набирає обертів.

Симптоми варіантів FLiRT

Хоча KP.2 і KP.1.1 швидко поширюються, немає жодних ознак того, що вони є більш небезпечними, ніж інші нещодавно поширені штами, такі як JN.1, який також є частиною родини omicron.

Наразі не зафіксовано нічого нового щодо симптомів варіантів FLiRT, пише MigNews з посиланням на джерело Еverydayhealth.com.

На даний момент поширеними симптомами нових варіантів COVID KP.2 та інших у штамі FLiRT залишаються:

  • Закладеність носа або нежить
  • Біль у горлі
  • Втома
  • Головний біль
  • Кашель
  • Болі в м’язах або тілі
  • Лихоманка або озноб
  • Нудота або блювання
  • Діарея
  • Втрата смаку або запаху
  • Задишка або утруднене дихання.

Незважаючи на те, що KP.2 може краще уникати імунного захисту, більшість людей відчуватимуть лише легкі симптоми, оскільки вакцинація або попередня інфекція забезпечили їм достатній захист для боротьби з важкою хворобою.

Хто в зоні ризику?

У деяких людей, які втрачають відчуття смаку та запаху — колись поширений симптом, який став більш рідкісним — незабаром може виникнути задишка. 

Приблизно через сім днів після появи цих симптомів може виникнути утруднене дихання, і деякі пацієнти сильно захворіють.

Люди похилого віку мають найвищий ризик серйозно захворіти на COVID-19, і понад 81 відсоток смертей від COVID-19 припадає на людей старше 65 років. Ризик важкої хвороби людини від COVID-19 зростає, оскільки збільшується кількість основних захворювань. Ці захворювання включають серцеві захворювання, хронічні захворювання легенів, ожиріння та хронічні захворювання нирок.

Немовлята молодше 6 місяців і вагітні жінки також мають вищий за середній ризик серйозної хвороби COVID-19.

Варто зазначити, що в Україні протягом останніх трьох тижнів спостерігається зростання захворюваності на коронавірус, а новий штам був вперше виявлений минулого тижня. На глобальному рівні випадки зараження штамом FLiRT зафіксовані протягом останнього місяця.

Дізнайтесь, як полегшити біль при обгоранні на сонці в домашніх умовах?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.