Матча вже давно вважається кориснішим кузеном кави завдяки багатому антиоксидантами складу та іншим перевагам. Але чи можна пити матчу людям із залізодефіцитною анемією? Новий вірусний пост у Twitter/X говорить про те, що не можна. Як пише @saweeeties, матча блокує засвоєння заліза, і ви будете непритомніти та непритомніти на людях.
Але чи правда це? MigNews пропонує дізнатися думку професіоналів, щоб ви знали правду про те, чи є реальний зв’язок між цим напоєм і залізом.
Що таке матча і як вона впливає на ваш організм?
Матча – це порошкоподібна форма зеленого чаю, виготовлена з подрібненого молодого чайного листя, пояснює дієтолог Скотт Кітлі. «У ньому особливо багато антиоксидантів, зокрема катехінів, таких як EGCG, а також містяться кофеїн, L-теанін та інші рослинні сполуки», – каже він.
Цей популярний зелений порошок може впливати на організм кількома способами. «Кофеїн підвищує пильність і концентрацію уваги», – каже дієтологиня Джессіка Кордінг. «L-теанін, що міститься в матча, сприяє розслабленню і спокою, а антиоксиданти та інші сполуки пов’язані зі зниженням ризику розвитку деяких видів раку». Кордінг також каже, що матча – чудовий варіант для тих, хто хоче отримати пильність, яку можна отримати від кави, але без нервового напруження.
Але матча також відіграє роль у вашому фізичному самопочутті. Є дані, що матча може підтримувати здоров’я серцево-судинної системи, знижуючи рівень холестерину LDL («поганого») і зберігаючи еластичність вен. «Деякі дослідження також вказують на скромну підтримку посиленого спалювання жиру», – каже Кітлі.
Чи можна пити матчу людям із залізодефіцитною анемією?
Чи справді матча впливає на засвоєння заліза? Коротка відповідь: Так. «У матча є сполуки, звані танінами, які можуть перешкоджати засвоєнню заліза», – каже докторка Джеймі Алан. «Однак я очікую, що ця взаємодія буде незначною і не матиме клінічного значення в більшості випадків».
Залізо є необхідним елементом для життя та харчування людини. «Людина отримує залізо з харчових джерел, включно з гемовим залізом (що отримується з продуктів тваринного походження) і негемовим залізом (що отримується з фруктів, овочів і бобових)», – каже токсикологиня Келлі Джонсон-Арбор. «Після вживання залізо всмоктується в організм людини через тонкий кишечник».
Але на всмоктування заліза в організмі може вплинути кілька чинників у вашому раціоні. «Споживання вітаміну С може збільшити всмоктування заліза. Саме тому деякі добавки із залізом містять вітамін С, або аскорбінову кислоту», – каже докторка Джонсон-Арбор. «З іншого боку, споживання кальцію може знизити засвоєння заліза».
Поліфеноли – природні сполуки рослинного походження, відомі своєю антиоксидантною та протизапальною дією, – також перешкоджають засвоєнню заліза, зв’язуючись із ним і утворюючи комплекс, який не може бути перетравленим або засвоєним організмом, пояснює докторка Джонсон-Арбор.
«Поліфеноли містяться в багатьох продуктах харчування, включно з фруктами, овочами, зерновими та чаєм, зокрема й матча», – каже докторка Джонсон-Арбор. «Тому вживання маття та інших видів чаю може вплинути на засвоєння заліза». Це більшою мірою стосується негемового заліза. Коли залізо надходить із тваринних джерел (воно ж гемове залізо), вплив менш значний, додає Кітлі.
Проте Кордінг підкреслює, що це трохи екстремально – припускати, що ви знепритомнієте, якщо питимете матча, навіть якщо у вас спочатку низький рівень заліза або анемія. У минулому зелений чай впливав на рівень заліза. Але, як правило, це відбувалося за незвичайних, дуже специфічних обставин.
Докторка Джонсон-Арбор наводить як приклад випадок із практики 2016 року, коли у 48-річного чоловіка було діагностовано анемію і дефіцит заліза. Медичні працівники не могли зрозуміти, в чому причина, поки він не зізнався, що протягом 20 років випивав понад 1500 мілілітрів зеленого чаю практично щодня. Щойно він пройшов курс лікування добавками заліза і перестав пити зелений чай, його анемія покращилася. До вашого відома, в історії хвороби не йдеться про те, що він знепритомнів або втратив свідомість через анемію.
То чи варто людям із дефіцитом заліза або анемією відмовитися від вживання матча?
Ні, але варто розумно підходити до вибору часу вживання матча, каже дієтологиня Соня Анджелоне. «Не пийте матча разом з їжею, що містить залізо, або поруч із добавками заліза», – каже вона. «Розділіть їх щонайменше на годину». Вона також рекомендує стежити за кількістю випитої матча. «Обмежте вживання матча до пари чашок на день», – пояснює вона.
Але багато що у вживанні матча залежить і від вашої особистої ситуації. «Якщо в когось сильний дефіцит заліза або він проходить курс лікування від анемії, варто тимчасово відмовитися від вживання матча, щоб максимально підвищити його засвоюваність», – каже Кітлі.
Зрештою, Кордінг пояснює, що ключовим моментом є поміркованість і розумний вибір часу. «Якщо хтось вживає по одній порції матча на день, я не турбуюся», – каже вона. «Але, якщо ви п’єте матчу цілодобово і під час їжі, це, ймовірно, не найкращий варіант».
Якщо ви хочете прожити до 100 років, важливо почати пити такі напої. Спойлер: вони смачні!
Залишити відповідь