Чи можна одужати від часнику? Міфи і правда про його користь при застуді

Нам часто кажуть, що часник корисний під час застуди і навіть прискорює одужання. Але чи так це?

Застуда – це неприємно: закладений ніс, першіння в горлі, нескінченні напади чхання – достатньо, щоб ви потягнулися до будь-якого засобу, що обіцяє полегшення. Коли безрецептурні ліки не допомагають, багато хто з нас вдається до домашніх засобів. Наприклад, до сирого часнику. Але чи можна насправді одужати від часнику? Чи це черговий міф із Мережі?

MigNews розповість, що стоїть за потенційними імунозміцнювальними властивостями часнику і чи дійсно він може допомогти вам перемогти застуду.

Чи можна одужати від часнику: що говорять дослідження про часник для лікування застуди

Часник – це не просто приправа, його використовують у їжу і як ліки вже тисячі років, ще з часів Стародавнього Єгипту. Чари полягають в аліцині, сполуці з потужними антимікробними та антиоксидантними властивостями, які підтримують імунне здоров’я, каже дієтологиня Бонні Тауб-Дікс. Але чи справді часник може допомогти вам перемогти застуду?

Деякі багатообіцяючі дані свідчать про те, що так. Зокрема, одне дослідження показало, що учасники, які приймали часникову добавку (180 міліграмів алліцину щодня протягом 12 тижнів), мали значно менше застудних захворювань – 24 випадки, порівнюючи з 65 випадками в групі плацебо. Хоча це велика різниця, автори попереджають, що для підтвердження отриманих результатів необхідні додаткові дослідження.

Більш новий систематичний огляд, опублікований у 2020 році в журналі Trends in Food and Science Technology, також показав, що часник і його сіркоорганічні сполуки (інгредієнти, що містять мінерал сірку, які можна знайти в інших овочах, як-от цибуля-порей, броколі та цибуля) мають противірусні властивості, які можуть допомогти запобігти вірусним інфекціям.

Хоча ці дослідження вказують на потенціал часнику, експерти згодні з тим, що для підтвердження його ефективності в профілактиці та лікуванні застуди необхідні більш якісні дослідження. Проте варто спробувати його (якщо у вас немає алергії, звісно), щоб дізнатися, чи допоможе він особисто вам.

Чи можна одужати від часнику: 4 потенційні переваги сирого часнику

Сирий часник – це не просто основний продукт на кухні, це маленьке джерело корисних речовин. Ось кілька потенційних переваг, які ви можете отримати з вживання цього ароматного овоча.

  • Він може зміцнити імунітет. Часник стимулює імунні клітини, такі як макрофаги, Т- і В-клітини, які допомагають боротися з інфекціями та виробляти антитіла, каже лікар-науковець Вільям Лі.
  • Він може допомогти запобігти застуді. За словами доктора Лі, деякі дослідження показують, що біоактивний компонент часнику алліцин не тільки допомагає боротися з інфекціями, а й має противірусні властивості, які можуть допомогти в профілактиці таких вірусів, як застуда. В огляді, опублікованому 2020 року в журналі Trends in Food and Science Technology, який згадувався раніше, це підтверджується. Часник здатний запобігати застуді та іншим вірусним інфекціям, блокуючи патогенні віруси від проникнення в клітини господаря.
  • Він може допомогти підтримати ваше серце. Крім підтримки імунної системи, часник також вважається інгредієнтом, корисним для серця. Наприклад, він може поліпшити стан кровоносних судин, що вкрай важливо для здоров’я серцево-судинної системи.
  • Він може захищати від деяких видів раку. Дослідження обмежені, але деякі перші дані свідчать про те, що часник (та інші овочі родини алліум, наприклад, цибуля) може володіти деякими протираковими властивостями – переважно за рахунок позитивного впливу на імунні клітини.

Чи є побічні ефекти у сирого часнику?

Чи можна одужати від часнику? Міфи і правда про його користь при застуді
Побічні ефекти включають запах із рота і тіла, печію і розлад шлунка, Джерело: unsplash.com

Для більшості людей часник – це безпечне й ароматне доповнення до будь-якої страви. Однак він має низку побічних ефектів, особливо якщо ви вживаєте його у великих кількостях. Ось деякі потенційні побічні ефекти:

  • Проблеми з травленням. Вживання сирого часнику може призвести до печії, кислотного рефлюксу та діареї, особливо якщо ви й так схильні до проблем зі шлунком.
  • Неприємний запах з рота і від тіла. Сильний аромат часнику може затриматися в роті довше, ніж вам хотілося б, що призведе до досить неприємного запаху з рота. Він навіть може змінити запах вашого поту, зробивши його трохи більш смердючим, ніж зазвичай.
  • Розрідження крові. У деяких випадках регулярне вживання великої кількості сирого часнику може діяти як засіб, що розріджує кров, що може підвищити ризик кровотеч.
  • Взаємодія з ліками. Часник може взаємодіяти з такими ліками, як препарати для розрідження крові, ліки від ВІЛ і деякі ліки, що допомагають контролювати рівень цукру в крові, а також з іншими.

Якщо ви приймаєте будь-які ліки або добавки, що відпускаються за рецептом, проконсультуйтеся зі своїм лікарем, перш ніж додавати часник або часникові добавки у свій раціон. Для більшості людей зубчик-другий часнику в кулінарії абсолютно безпечний і навіть може принести деякі переваги для здоров’я, каже доктор Лі.

Скільки часнику потрібно з’їдати на день?

Якщо ви відчуваєте наближення застуди і хочете спробувати сирий часник, спробуйте з’їдати від одного до двох зубчиків на день, каже доктор Лі. Якщо з’їдати більше, це може призвести до кислотного рефлюксу, розладу шлунка або фірмового «часникового запаху з рота», – додає він.

У вас закладеність носа і нічого не допомагає її позбутися? Ось кілька дієвих домашніх способів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються дані ваших коментарів.