8 основних причин, чому ваші ступні жовтого кольору

Існує безліч можливих причин пожовтіння стоп. Ось найпоширеніші з них.

Якщо ви прихильник чистоти, то, ймовірно, витрачаєте чимало часу на те, щоб відтирати стопи, коли приймаєте душ або ванну, щоб ваші пальці були якомога свіжішими. Після купання ви можете виявити, що ваші ноги трохи почервоніли. Але чому ваші ступні жовтого кольору?

Хоча вам може не подобатися, як вони виглядають, зазвичай вони не становлять небезпеки для вашого здоров’я. MigNews розповість про найпоширеніші причини пожовтіння ніг (спойлер: вони не мають нічого спільного з вашими звичками купання), про те, як повернути ногам нормальний колір і коли слід звернутися до лікаря з приводу зміни кольору шкіри.

Чому ступні жовтого кольору: мозолі та натоптиші

Причиною пожовтіння стоп можуть бути мозолі або натоптиші. «Мозолі та натоптиші – це потовщення шкіри, які утворюються в місцях тертя або тиску», – каже Неля Лобкова, лікарка-ортопед з Нью-Йорка в Step Up Footcare. Мозолі зазвичай утворюються на підошвах ніг, а натоптиші – на верхній або бічній частині пальців.

«Ороговілий шар зайвої шкіри має вигляд різних відтінків жовтого, залежно від кольору шкіри і товщини мозолі», – каже лікарка. Поряд із жовтою, товстою, огрубілою шкірою натоптиші та мозолі можуть також лущитися і бути сухими. Хоча ви можете бути не в захваті від їхнього зовнішнього вигляду, мозолі й натоптиші зазвичай утворюються для того, щоб убезпечити ваші ноги. «Вони захищають кісткову тканину від надлишкового тиску», – каже докторка Лобкова.

Як лікувати:

Натоптиші та мозолі можуть стати болючими. Вони також можуть навіть кровоточити. Якщо вони вас турбують, лікарка рекомендує спробувати безрецептурний крем із сечовиною. Ось як його використовувати:

  • Нанесіть крем із сечовиною на мозоль на ніч під оклюзією (тобто прикривши її тонким шаром саранської плівки).
  • Вранці видаліть надлишки шкіри пемзою на основі шовкової пудри в душі.
  • Якщо з деякими мозолями ви можете успішно впоратися в домашніх умовах, то дрібніші й глибші натоптиші можуть потребувати звернення до лікаря. Подолог може безпечно видалити огрубілу шкіру.

Причина пожовтіння стоп 2: бородавки

На підошві стоп можуть з’являтися жовті плями і при інших ураженнях шкіри. Як приклад можна навести підошовні бородавки. Бородавки, як і мозолі, спричиняють скупчення шкіри на підошві стоп. Оскільки вони виглядають однаково, бородавки часто приймають за мозоль або натоптиш.

Але є суттєва відмінність. Бородавки викликаються вірусом ВПЛ (вірус папіломи людини). Це означає, що, на відміну від натоптишів і мозолів, вони можуть поширюватися по всіх стопах і навіть по кистях рук.

Зверніть увагу на такі симптоми підошовних бородавок:

  • Груба, товста поверхня, яка може нагадувати цвітну капусту;
  • Зміна кольору (темно-рожева, жовта, коричнева, фіолетова або сіра);
  • Точкові коричневі або чорні вкраплення (насіння бородавки);
  • Біль або чутливість;
  • Дискомфорт;
  • Кровотеча.

Як лікувати:

Підошовні бородавки можуть бути впертими (вони сягають корінням глибоко в шкіру). Тому для їх лікування найкраще звернутися до лікаря-ортопеда. «Бородавки можна лікувати за допомогою традиційних методів абляції шкіри, як-от вишкрібання, видалення і випалювання новоутворень, або неаблятивних методів з використанням мікрохвильової терапії», – каже докторка Лобкова.

Прищі на попі дратують, і, виявляється, їх лікують не так, як на обличчі. Ось що радять робити дерматологи.

Чому ступні жовтого кольору: анемія

«Пожовтіння долонь і підошов ніг може бути симптомом анемії», – каже докторка Лобкова. Анемія – це стан, який виникає, коли у вас недостатньо здорових червоних кров’яних тілець для перенесення кисню по всьому організму. Існує безліч видів анемії. Але найпоширенішою є залізодефіцитна анемія. Вона розвивається, якщо ви не отримуєте достатньої кількості заліза з їжею (або якщо ви втратили багато крові, наприклад, унаслідок травми).

«Дефіцит деяких мінералів (наприклад, заліза) призводить до того, що еритроцити мають неправильну форму, а їхні побічні продукти збільшуються в крові», – каже докторка Лобкова. Коли ці побічні продукти накопичуються в тканинах і шкірі, вони можуть спричиняти зміну кольору шкіри, каже вона. Інші симптоми анемії, на які слід звернути увагу:

  • Втома;
  • Слабкість;
  • Задишка;
  • Бліда або жовтувата шкіра;
  • Нерегулярне серцебиття;
  • Головний біль;
  • Запаморочення;
  • Біль у грудях;
  • Холодні руки та ноги.

Як лікувати:

Якщо у вас є хоча б один із перелічених вище симптомів, зверніться до лікаря. Він може зробити простий аналіз крові, щоб визначити, чи є у вас анемія. Якщо діагноз поставлено, анемію можна лікувати за допомогою відповідних добавок. Залежно від ситуації лікар може порекомендувати вам добавки заліза, фолієвої кислоти або вітаміну B12.

Причина 4: жовтяниця

Жовтяниця – це стан, за якого шкіра стає жовтою, зокрема й шкіра на ногах. Жовтяниця виникає, якщо печінка працює неправильно. Коли печінка не може правильно переробляти клітини крові, це призводить до накопичення білірубіну (жовтої сполуки, що утворюється під час руйнування червоних кров’яних тілець).

Підвищена концентрація білірубіну виходить із крові й потрапляє в тканини та шкіру, надаючи їй жовтого відтінку. Майте на увазі, що у людини з жовтяницею шкіра буде жовтою по всьому тілу, а не тільки на ногах. Насправді, вірна ознака жовтяниці – пожовтіння білків очей.

Інші можливі симптоми жовтяниці включають такі, за даними Mount Sinai:

  • Жовта шкіра і біла частина очей (яка у важких випадках може виглядати коричневою);
  • Жовтий колір усередині рота;
  • Сеча темного або коричневого кольору;
  • Блідий або глинистого кольору кал;
  • Свербіж;
  • Втома;
  • Втрата ваги;
  • Нудота або блювота.

Як лікувати:

Щоб вилікувати жовтяницю, необхідно усунути основну причину порушення функції печінки. У багатьох випадках жовтяниця і ваші жовті ноги минуть, щойно ви усунете основну причину. До таких причин належать, зокрема, інфекційний гепатит, цироз, пухлина печінки і передозування ліків. Оскільки деякі з цих причин потенційно небезпечні для життя, вам слід якомога швидше звернутися до лікаря.

Чому ступні жовтого кольору: синдром Рейно

Причиною жовтих ніг може бути синдром Рейно. Синдром Рейно – це захворювання, яке спричиняє спазми капілярів (тобто дрібних кровоносних судин) у руках і ногах. Ці дрібні судини, що забезпечують кровопостачання пальців рук і ніг, звужуються (або закриваються) у відповідь на холод, стрес або хвилювання.

Така різка зміна кровотоку може призвести до появи білясто-жовтуватого або синюватого відтінку на кінчиках пальців рук і/або ніг. Поряд зі зміною кольору шкіри, інші можливі ознаки синдрому Рейно можуть бути такими:

  • Холодні пальці рук або ніг.
  • Оніміння, відчуття колючості або пекучий біль під час зігрівання або зняття напруги.

Синдром Рейно може бути пов’язаний з основним захворюванням або може протікати ідіопатично. Тобто не мати стосунку до будь-яких інших проблем зі здоров’ям.

Як лікувати:

Якщо ви вважаєте, що у вас синдром Рейно, поговоріть із лікарем. Він може провести тести, щоб діагностувати захворювання. Лікування залежатиме від того, чи викликане воно іншою основною проблемою зі здоров’ям. Якщо так, то першим кроком буде усунення першопричини.

Причина 6: великі дози куркуми

Куркума – це спеція насиченого жовтого кольору, яку багато людей вживають через її протизапальні властивості. Але, як то кажуть, навіть хорошого може бути занадто багато. При надмірному вживанні куркума може пожовтіти. Наприклад, якщо нанести порошок куркуми (на гелевій основі) на нижню частину ступень, він може тимчасово забарвити ступні в жовтий колір.

Аналогічним чином, вживання занадто великої кількості куркуми в їжу теж може призвести до пожовтіння шкіри. Високі дози добавок з куркумою пов’язані з кількома випадками пошкодження печінки, що може спричинити жовтяницю. Як ми знаємо, жовтяниця може зробити вашу шкіру жовтою.

Як її лікувати:

Постарайтеся скоротити кількість вживаної куркуми. Згодом жовтий відтінок шкіри має зникнути. Але, можливо, вам доведеться набратися терпіння. Наприклад, після припинення місцевого застосування куркуми шкірі може знадобитися кілька місяців, щоб змінити колір.

Чому ступні жовтого кольору: каротинемія

8 основних причин, чому ваші ступні жовтого кольору
Можливо, ви просто їсте занадто багато моркви та інших помаранчевих овочів, Джерело: pexels.com

Щодня хрустіть морквиною? У тому, що ваші ноги пожовкли, може бути винна ваша дієта. Цей нешкідливий стан, відомий як каротинемія, виникає, коли ви їсте багато фруктів і овочів з помаранчевим відтінком, що містять каротиноїди (тобто природні пігменти). Дослідження показали, що понад 30 міліграмів каротиноїдів на день можуть викликати каротинемію.

Якщо в крові надто багато каротиноїдів, вони потрапляють у сечу, кал, тканини та шкіру. Усе це може набути жовтого або помаранчевого відтінку.

Як лікувати:

Хоча каротинемія не є небезпечною, вам може не сподобатися ваш новий помаранчевий відтінок. На щастя, щойно ви обмежите споживання продуктів, багатих на бета-каротин, ваша шкіра прийде в норму. Ще одна корисна порада: намагайтеся їсти більше різноманітної їжі. Намагайтеся «їсти всю веселку» фруктів і овочів, а не тільки помаранчевий і жовтий спектр.

Причина 8: діабет

Діабет може стати причиною зміни кольору шкіри ніг і ступень. Шкіра може потемніти через відкладення гемосидерину (побічного продукту червоних кров’яних тілець). Діабет також викликає надмірну сухість по всьому тілу. Хоча суха шкіра не зробить підошви ніг жовтими, вона може збільшити кількість мозолів і натоптишів на підошві ніг. А, як відомо, мозолі мають властивість жовтіти. Сухість також може призвести до утворення лусочок і глибоких тріщин (так званих фісур) на підошві стоп.

Інші симптоми, пов’язані з діабетом, можуть бути такими:

  • Біль у ногах або судоми в сідницях, стегнах або литках під час фізичної активності;
  • Поколювання, печіння або біль у ногах;
  • Втрата відчуття дотику або здатності добре відчувати тепло чи холод;
  • Зміна форми ваших ніг із плином часу;
  • Втрата волосся на пальцях, ступнях і гомілках;
  • Зміна кольору і температури ваших ніг;
  • Потовщені, жовті нігті на ногах;
  • Грибкові інфекції, такі як грибок між пальцями ніг;
  • Пухир, рана, виразка, інфікований мозоль або врослий ніготь.

Як лікувати:

Тріщини або відкриті рани на ногах можуть призвести до інфекції. Це може бути особливо небезпечно для людей із діабетом. У важких випадках серйозні інфекції можуть пошкодити палець, стопу або ногу до невпізнання, що вимагатиме ампутації. Якщо у вас діабет, разом із лікарем контролюйте свій стан. Хороше управління цим захворюванням дуже важливе для вашого загального здоров’я.

Дивуєтеся, чому у вашої сечі запах попкорну? Не ігноруйте цей симптом. Він вказує на цю хворобу.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.