3 дивовижні причини, чому треба дивитися фільми жахів

Це матиме несподіваний благотворний вплив на ваше здоров'я. Ось яким чином.

Горори мають погану репутацію. Нам часто говорили в дитинстві, що не можна їх дивитися, бо потім ви не зможете заснути. Але, виявляється, є вагомі причини, чому треба дивитися фільми жахів. Ситуації, що викликають страх, які насправді не наражають вас на небезпеку – будинки з привидами, страшні відеоігри і, так, фільми жахів – можуть принести серйозну користь вашому психічному здоров’ю.

Беріть попкорн, гасіть світло і вмикайте потокове мовлення. MigNews розповість, що конкретно вам дасть перегляд фільмів жахів.

Чому треба дивитися фільми жахів: вони викликають приємний прилив почуттів

Побачений на екрані кривавий сценарій наповнює ваш організм гормоном адреналіном, який активує реакцію організму «бій або втеча». За словами докторки Алісси Джеруд, цей приплив може змусити ваше серце битися швидше, а м’язи напружуватися, що для декого може бути дуже збудливим.

Це відбувається тому, що ви знаєте, що, хоча вам страшно, в кінцевому підсумку ви в безпеці. Про це йдеться в дослідженні, опублікованому в грудні 2020 року в журналі Psychological Science.

Звісно, вбивця в масці може вломитися в кожен будинок у кварталі. Але паніка всередині вас викликає захват, а не жах, тому що ви знаєте, що насправді вони не збираються ломитися у ваше вікно. Результат? Невеликий підйом настрою.

Ми знаємо, що від стресу добре допомагає йога. Ось яку вправу варто виконувати вам удома.

Чому треба дивитися фільми жахів: вони допоможуть вам впоратися зі страхом

Спостереження за тим, як на екрані розігруються страшні або стресові сценарії, може допомогти вам впоратися з подібними ситуаціями в реальному житті.

Наприклад, дослідження Personality and Individual Differences, проведене в січні 2021 року, засвідчило, що шанувальники фільмів жахів продемонстрували вищу стійкість і готовність під час пандемії COVID-19, порівняно з тими, хто надавав перевагу фільмам про інопланетне вторгнення або зомбі.

«Коли ми зосереджені на чомусь, що відбувається в нашому житті, що здається нам жахливим, і бачимо щось у фільмі жахів, це може зробити реальну ситуацію більш керованою», – пояснює Джеруд. «Це дає змогу поглянути на речі в перспективі. Наприклад, «якщо вони пережили цю жахливу подію, то і я зможу це зробити».

У вас є фобія або ви пережили травму? Перегляд фільмів, у яких розповідається про страшні або травмувальні події, може виявитися терапевтичним.

«Лікування специфічних фобій і посттравматичного стресового розладу за допомогою експозиції іноді включає в себе навмисний перегляд сцен, які дійсно викликають страх. Багаторазово повторюючи це, ви вчитеся терпіти тривогу і по-іншому реагувати на її появу», – каже Джеруд.

Якщо ви хочете, можна спробувати подивитися страшний фільм або сцену, що викликає тривогу, самостійно. Але якщо при цьому у вас виникають напади паніки або ви виявляєте, що вам дуже важко дивитися фільм самостійно, можливо, вам варто звернутися по професійну допомогу, радить Джеруд.

Чому треба дивитися фільми жахів: вони можуть навчити вас чогось про себе

Для декого перегляд жахливих сцен у кіно може стати джерелом нових знань про власну особистість. Якщо ви змогли пережити щось страшне, отже, ви зрозуміли, що здатні подолати свої страхи. Про це йдеться у висновках вчених, опублікованих у липні 2021 року в Journal of Media Psychology.

Навіть якщо вам доведеться вийти з кімнати або вимкнути фільм, коли ситуація стане дуже напруженою, ви дізнаєтеся, як ви можете впоратися з подібними емоціями в реальному житті. І це самопізнання може бути дуже корисним, кажуть автори дослідження.

Чи є негативні ефекти від перегляду страшних фільмів?

Немає жодних доказів того, що перегляд фільмів жахів матиме негативний довгостроковий вплив на психічне здоров’я більшості людей. Але для деяких людей фільми жахів можуть безумовно підвищити рівень тривожності в короткостроковій перспективі. «Що це за шум? Хтось за моїми дверима?!». До того ж перегляд перед сном справді може викликати кошмари або ускладнити засинання. Тож не дарма нам забороняли їх дивитися в дитинстві.

Можливо також, що регулярний перегляд фільмів жахів може призвести до того, що ви станете несприйнятливі до ситуацій, що лякають, у реальному житті. В одному з досліджень, проведених у травні 2016 року в журналі Journal of Youth and Adolescence, люди, які часто дивилися фільми або телепередачі з насильством, відчували швидкий стрибок і падіння кров’яного тиску, коли їм показували відео з насильством, що свідчить про те, що у них була нижча емоційна реакція на насильство.

Зрештою, тільки вам вирішувати, дивитися фільми такого жанру чи ні. Якщо після перегляду фільму жахів вас мучить безсоння або ви боїтеся, що хтось може напасти на вас, коли ви йдете вулицею, це ознаки того, що вам варто відступити або переключитися на інший жанр.

Висновок

3 дивовижні причини, чому треба дивитися фільми жахів
Фільми жахів можуть стати чудовим засобом для зниження тривожності, підвищення емоційної стійкості та відчуття розрядки, Джерело: unsplash.com

Не бійтеся подивитися фільм жахів наступного разу, коли з’явиться відповідний настрій. Якщо вам подобається цей жанр, ви отримаєте заряд бадьорості і, можливо, навіть зможете опрацювати якісь глибинні проблеми, які вас турбують.

Але якщо ви не є його шанувальником, сміливо обирайте ромком або драму. Немає причин змушувати себе дивитися фільм, який вам не подобається.

Однак якщо ви уникаєте певного фільму, бо якась сцена викликає у вас роздратування, це може бути ознакою того, що ви маєте невирішену травму або фобію, з якою необхідно розібратися. У цьому випадку варто поговорити з психотерапевтом. Разом ви зможете знайти способи впоратися зі своїм страхом або тривогою.

Нехай ваш сон влітку буде комфортним. Цього легко домогтися за допомогою цього швидкого лайфхака з охолодження постільної білизни.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.