Морський дрон Stalker 5.0: що відомо про новітній український безпілотник, який представили в Одесі. ФОТО

Новітній український морський дрон був презентований учасникам міжнародного форуму з безпеки в Чорноморському регіоні — Black Sea Security Forum 2024.

Безпілотний катер під назвою Stalker 5.0 привернув значну увагу під час виставки, що проходила в актовому залі форуму, повідомляє сайт “M.I.G.” за посиланням на «Думська».

Нова елегантна машина з чорного глянцевого пластику стала символом нових політичних рішень та нової асиметричної морської потужності України. Stalker 5.0 має довжину 5 метрів та ширину 1,2 метра. У спеціальному відсіку, обладнаному в корпусі, дрон може доставляти воду, продовольство, військове спорядження та інші вантажі на острови або ділянки узбережжя, де розташовані наші Сили оборони.

Морський дрон Stalker 5.0
Морський дрон Stalker 5.0: що відомо про новітній український безпілотник, який представили в Одесі. ФОТО

Крім того, цей дрон може використовуватися для цілей розвідки та патрулювання узбережжя у морських і річкових прикордонних районах. Навісний бензиновий двигун потужністю 60 кінських сил розганяє його до швидкості понад 40 вузлів (близько 75 км/год). Крейсерська швидкість складає 30 вузлів (55 км/год).

Морський дрон Stalker 5.0
Морський дрон Stalker 5.0

Stalker 5.0 оснащений системою відеозв’язку та управління на основі Starlink, що забезпечує надійний зв’язок та керування на великій відстані. Вартість одного екземпляра становить близько 60 тисяч євро.

Ключові характеристики Stalker 5.0:

  • Довжина: 5 метрів
  • Ширина: 1,2 метра
  • Максимальна швидкість: понад 40 вузлів (близько 75 км/год)
  • Крейсерська швидкість: 30 вузлів (55 км/год)
  • Потужність двигуна: 60 кінських сил
  • Система відеозв’язку та управління: Starlink
  • Вартість: 60 тисяч євро

Цей новітній український дрон є важливим кроком у зміцненні обороноздатності країни та демонстрацією технологічних досягнень на міжнародній арені.

Раніше стало відомо, що ворог почав використовувати хімічну зброю люзеїт.