Чоловікам які перебувають за кордоном, потрібно стати на військовий облік до 17 червня: кого це стосується?

Чоловіки, які проживають за межами України, мають менше тижня для того, щоб стати на військовий облік.

Чоловіки, які проживають за межами України, мають менше тижня для того, щоб стати на військовий облік, відповідно до останніх урядових вказівок. За інформацією “M.I.G.” це стосується тих, хто ще не зареєстрований і має виконати цю процедуру до 17 червня. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №675 від 7 червня 2024 року, громадяни, які виїхали з країни на термін більше ніж три місяці, повинні взяти на себе обов’язок реєстрації протягом 30 днів з моменту набуття чинності постанови №563 від 16 травня 2024 року.

Реєстрація може бути здійснена особистим візитом до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, або шляхом подачі вільної форми заяви в ці центри, управління СБУ чи відділи розвідувальних служб, які зняли громадянина з обліку. Необхідно додати до заяви документ, що підтверджує ідентифікацію особи та військово-обліковий статус (Додаток 4).

Заяву та необхідні документи також можна подати особисто через закордонне представництво України, захистивши свій закордонний паспорт, або надіслати за допомогою поштових послуг із копією основної сторінки паспорта.

Визначено, що громадяни України, які були зняті з військового обліку у зв’язку з вибуттям за межі України на строк більше трьох місяців, зобов’язані протягом 30 днів з дня набрання чинності постановою Кабміну від 16 травня 2024 р. N 563 “Про внесення змін до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів” стати на військовий облік одним з таких способів:

  • прибуття особисто до територіального центру комплектування та соціальної підтримки;
  • шляхом подання заяви про взяття на військовий облік у довільній формі разом із відомостями, визначеними додатком 4 до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, та копії першої сторінки паспорта громадянина України для виїзду за кордон до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, Центрального управління або регіонального органу СБУ або відповідного підрозділу розвідувальних органів, яким такого громадянина України знято з військового обліку, через закордонну дипломатичну установу України.

Заява подається громадянином України закордонній дипломатичній установі України особисто разом із паспортом громадянина України для виїзду за кордон, який після прийняття заяви повертається громадянину України, або засобами поштового зв’язку разом з копією першої сторінки паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

Зацікавлені особи також повинні знати, що проходження військово-лікарської комісії не вимагається для зарезервованих громадян чи тих, кому ще не виповнилося 25 років, під час воєнного стану, якщо вони не вступили на військову службу добровільно.

Нагадаємо, що МОН підвищило прохідний бал на аспірантуру, через що отримати відстрочку від мобілізації стало складніше.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *