Отримати відстрочку стало складніше: МОН підвищило прохідний бал на аспірантуру

Міністерство освіти і науки України оголосило про підвищення мінімальний рівень балів для ЄВІ.

Міністерство освіти і науки України оголосило про підвищення мінімальних балів, необхідних для кваліфікації на вступні іспити в аспірантурі, до 150 балів за кожний компонент Єдиного вступного іспиту (ЄВІ). Зміни стосуються як тесту з іноземної мови, так і тесту з загальної навчальної компетентності, відомого як ТЗНК. Заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький зазначив, що рішення було прийняте у відповідь на значне збільшення кількості кандидатів, які реєструються на ЄВІ — цьогорічна кількість заявників перевищила 200 тисяч, у порівнянні зі звичним показником 110-120 тисяч.

Цей зріст популярності можна пов’язати з бажанням студентів продовжити освіту в аспірантурі, що також надає можливість відстрочки від мобілізації. Аспірантура стає наступним кроком для багатьох, хто завершує магістерські програми, і тепер, щоб брати участь у вступних іспитах, абітурієнтам потрібно показати вищі результати.

Такі нововведення не торкнулися кандидатів, які планують вступ до магістратури, де прохідні бали на ЄВІ/ЄФВВ залишаються незмінними. Окрім цього, були зроблені зміни, що стосуються міжнародних мовних сертифікатів, які вже не можна використовувати замість вступного іспиту з іноземної мови.

Організаційний комітет також нагадує абітурієнтам про необхідність ретельної підготовки до ЄВІ. Тим, хто ще не зареєструвався на іспит, слід врахувати, що основний період реєстрації вже завершено, але з 17 по 21 червня буде доступний додатковий період реєстрації для бажаючих вступити до аспірантури. Детальні інструкції для реєстрації можна знайти на відповідних освітніх ресурсах.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *